Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Izraelské obranné sily potvrdili útok na pozície militantného hnutia Hizballáh v Libanone

Iránska raketa domácej výroby je vystavená pred portrétom vodcu libanonského hnutia Hizballáh Sajjida Hasana Nasralláha Zobraziť galériu (2)
Iránska raketa domácej výroby je vystavená pred portrétom vodcu libanonského hnutia Hizballáh Sajjida Hasana Nasralláha (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

JEERUZALEM - Izraelská armáda Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) vyzvala, aby v priebehu 24 hodín opustila svoje zdravotnícke zariadenie na juhu Pásma Gazy. Oznámil to v pondelok šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na sociálnej sieti.

Naživo z Gazy

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

ONLINE

22:04 Americký prezident Joe Biden vyzval v utorok na medzinárodné odsúdenie sexuálneho násilia, ktorého sa militanti hnutia Hamas údajne dopustili počas útoku na Izrael zo 7. októbra. Hamas obvinenia popiera. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

21:54 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes kritizoval organizácie na ochranu ľudských práv alebo OSN kvôli tomu, že podľa neho dostatočne nevystúpili proti znásilňovaniu a ďalším formám násilia, ktorých sa bojovníci palestínskeho militantného hnutia Hamas dopúšťali na izraelských ženách. Izraelský veľvyslanec pri OSN v pondelok povedal, že Hamas znásilňovanie a sexuálne násilie použil pri útokoch zo 7. októbra ako zbraň.

17:56 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok uviedol, že vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ohrozuje bezpečnosť a budúcnosť celého regiónu, aby predĺžila svoj politický život. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že Netanjahu čelí vyšetrovaniu v rámci korupčnej kauzy.

16:47 Libanonský vojak zahynul v utorok pri izraelskej paľbe na vojenské stanovište na juhu Libanonu neďaleko hraníc s Izraelom. Uviedla to libanonská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Libanonská armáda hlásila po "bombardovaní zo strany izraelského nepriateľa" aj troch zranených vojakov.

15:54 Raketa vypálená z Pásma Gazy zasiahla dom v izraelskom pobrežnom meste Aškelon. Pri útoku utrpeli ľahšie zranenia dve ženy. Uviedli to v utorok izraelské záchranné služby a polícia, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

14:44 Katarský šejk Tamím ibn Hamad Ál Sání v utorok vyzval Bezpečnostnú radu (BR) OSN, aby naliehala na Izrael a prinútila ho rokovať o ukončení vojny v Pásme Gazy. Nečinnosť medzinárodného spoločenstva, čo sa týka snáh o ukončenie konfliktu, je podľa katarského emira "hanebná", informovala agentúra Reuters.

13:54 Údaje a dokumenty získané od palestínskeho militantného hnutia Hamas po útoku na Izrael 7. októbra ukazujú, že militanti tento útok dopodrobna plánovali niekoľko rokov. V utorok to uviedli dvaja nemenovaní spravodajskí dôstojníci z Izraela. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

12:50 Organizácia Spojených národov (OSN) považuje v súčasnej situácii za nemožné vytvorenie tzv. bezpečných zón v Pásme Gazy, do ktorých by sa mohlo uchýliť miestne civilné obyvateľstvo. Informuje o tom AFP. "Takzvané bezpečné zóny... nie sú racionálne, nie sú možné a domnievam sa, že úrady sú si toho vedomé," povedal v utorok novinárom hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) James Elder prostredníctvom videospojenia z Káhiry.

11:33 Francúzsko zmrazilo majetok vodcu Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinvára, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nariadenie zverejnené v úradnom vestníku krajiny. Ide o posledného z radu lídrov tohto palestínskeho radikálneho hnutia, ktorý bol pridaný na jej národný sankčný zoznam v súvislosti s útokom na južný Izrael zo 7. októbra.

11:32 Izrael očakáva v novej fáze svojej vojny proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy ťažké boje, ale je otvorený konštruktívnej spätnej väzbe ohľadom toho, ako zabrániť ohrozeniu civilistov. Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters hovorca izraelskej vlády.

11:23 Izraelská Národná bezpečnostná rada zvýšila stupeň varovania v súvislosti s cestovaním do niekoľkých európskych krajín vrátane Francúzska, Británie, Nemecka či Maďarska. Upozornil na to v utorok server hvg.hu s odvolaním sa na internetové vydanie izraelského denníka Haarec.

11:11 Európska únia v súčasnosti čelí zvýšenej hrozbe terorizmu v dôsledku vojny v Pásme Gazy, ktorá vyvoláva polarizáciu v spoločnosti, varovala v utorok eurokomisárka pre vnútorne záležitosti Ylva Johanssonová.

"V súvislosti s vojnou medzi Izraelom a Hamasom a polarizáciou, ktorú vyvoláva v našej spoločnosti, a tiež v súvislosti s blížiacim sa obdobím sviatkov, hrozí v EÚ veľmi veľké riziko teroristických úrokov," uviedla komisárka pred zasadnutím ministrov vnútra členských krajín EÚ v Bruseli, informuje agentúra DPA.

9:29 Izrael má na severe Pásma Gazy pripravenú sústavu veľkých čerpadiel, pomocou ktorých by mohol zaplaviť morskou vodou rozsiahlu sieť podzemných tunelov využívaných militantným hnutím Hamas. Zatiaľ však nie je jasné, či Izrael k tomu skutočne pristúpi, uviedla v utorok agentúra DPA.

8:08 Izraelská armáda prostredníctvom svojho hovorcu poprela tvrdenia o ďalšom totálnom výpadku telekomunikačných služieb v Pásme Gazy, informuje o tom správa z agentúry DPA. Hovorca izraelských ozbrojených síl Jonathan Conricus pre americkú stanicu CNN uviedol, že k totálnemu výpadku nedošlo, pretože napríklad on sám stále sleduje živé vstupy šíriace palestínsku propagandu na platforme TikTok.

7:10 Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že v noci na utorok opätovne útočili na pozície militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Reagovali tak na ostreľovanie z územia tejto krajiny. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

6:40 Generálny tajomník OSN António Guterres opätovne žiadal prímerie v konflikte v Pásme Gazy po tom, ako Izrael rozšíril svoje bojové operácie v južnej časti tejto enklávy. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Izraelská armáda mala nariadiť opustenie zdravotníckeho zariadenia

Izraelské obranné sily (IDF) WHO oznámili, že by v priebehu 24 hodín mala odstrániť všetky zásoby z tohto svojho zdravotníckeho zariadenia. To sa z dôvodu pozemných vojenských operácií Izraela stane nepoužiteľným.

"Izrael žiadame, aby tento príkaz stiahol a prijal všetky možné opatrenia na ochranu civilistov a civilnej infraštruktúry vrátane nemocníc a humanitárnych zariadení," napísal Tedros na sociálnej sieti X. Izraelská armáda v pondelok do južnej časti Pásma Gazy vyslala desiatky tankov, čo je súčasť jej operácie voči hnutiu Hamas. Na tomto území boli prerušené komunikačné linky, píše AFP. 

WHO uvádza, že počet prevádzkyschopných nemocníc v Pásme Gazy sa za necelých 60 dní znížil z 36 na 18. Tri z nich poskytujú len základnú prvú pomoc a v ostatných sú dostupné len čiastočné služby. V južnej časti Pásma Gazy podľa WHO funguje 12 nemocníc.

Izraelská armáda popiera, že by žiadala o jeho vyprázdnenie

Izraelská armáda v utorok poprela, že Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) nariadila vyprázdniť v priebehu 24 hodín zdravotnícke zariadenie v južnej časti Pásma Gazy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"V skutočnosti sme vás nežiadali, aby ste zariadenia evakuovali a tiež sme to dali jasne (a písomne) najavo relevantným predstaviteľom OSN," uviedol Úrad pre koordináciu vládnych aktivít na (palestínskych) územiach (COGAT) na sociálnej sieti X. Úrad dodal, že od predstaviteľov OSN by očakával viac precíznosti.

 

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok na X uviedol, že WHO v od Izraelských obranných síl (IDF) dostala správu, na základe ktorej by mala v priebehu 24 hodín odstrániť svoje zásoby zo zariadenia. To sa z dôvodu pozemných vojenských operácií Izraela stane nepoužiteľným.

"Izrael žiadame, aby tento príkaz stiahol a prijal všetky možné opatrenia na ochranu civilistov a civilnej infraštruktúry vrátane nemocníc a humanitárnych zariadení," napísal Tedros v reakcii na sociálnej sieti X.

Izraelská armáda v pondelok do južnej časti Pásma Gazy vyslala desiatky tankov, čo je súčasť jej operácie voči hnutiu Hamas. Na tomto území boli prerušené komunikačné linky, píše AFP. WHO uvádza, že počet prevádzkyschopných nemocníc v Pásme Gazy sa za necelých 60 dní znížil z 36 na 18. Tri z nich poskytujú len základnú prvú pomoc a v ostatných sú dostupné len čiastočné služby. V južnej časti Pásma Gazy podľa WHO funguje 12 nemocníc.

Viac o téme: BojeWHOHamasPásmo GazyVojna v Izraeli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu