Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Snehová pohroma v Česku: Kalamita, platia mimoriadne výstrahy! Vyše 200 nehôd za jediný deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bulgarian News Agency)

PRAHA - Husté sneženie v noci na sobotu zasiahlo takmer celé územie ČR. Sneh skomplikoval dopravu na viacerých miestach a meteorológovia v južných častiach krajiny vydali mimoriadne výstrahy. TASR správy prevzala zo spravodajských portálov Novinky.cz a iRozhlas.cz.

archívne video

Sneh narobil problémy na cestách v okrese Trebišov (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Hajtman Juhočeského kraja Martin Kuba vyhlásil v kraji pre sneh kalamitný stav. Podľa diaľničiarov tam miestami napadlo až trištvrte metra snehu. "Máme na cestých všetku techniku, ale tým, že neustále sneží, tak sa ukazuje, že napriek vysokému nasadeniu našich technikov už nie je úplne možné udržať všetky cesty zjazdné," povedal Kuba okolo ôsmej ráno. 

Problémy zaznamenala železničná i autobusová doprava a na niektorých miestach sú výpadky elektrickej energie. Kamión havaroval na 97. kilometri diaľnice D1 v kraji Vysočina smerom do Brna a vytvorila sa tam kolóna, oznámila ráno polícia ČR. Zranenia však podľa jej správ nikto neutrpel. Diaľnica D1 cez tento kraj je podľa polície prejazdná, vodičov však vyzvala na zvýšenú opatrnosť.  

Od piatka napadlo na juhu Čiech a v kraji Vysočina až 45 centimetrov snehu a podľa meteorológov má sneženie pokračovať aj v sobotu i nedeľu. Situácia sa podľa Správy a údržby ciest Juhočeského kraja blíži ku kalamite. Hlavné dopravné ťahy sú však prejazdné. 

Výstraha extrémneho stupňa nebezpečenstva v spojitosti so snehom je v častiach Juhočeského kraja a kraja Vysočina v platnosti do polnoci v noci na nedeľu. Dopravné nehody hlásili aj v ďalších oblastiach ČR a sneh komplikuje dopravu v hlavnom meste Praha. Hasiči v ČR počas piatka zasahovali pri 216 dopravných nehodách, čo je takmer štvornásobne viac než bežný denný priemer, píše iRozhlas.cz.

Viac o téme: ZimaSnehPočasieSneženieČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu