Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Husté sneženie spôsobilo na strednom Slovensku energetickú kalamitu: Veľa miest zostalo mimo prevádzky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Na strednom Slovensku spôsobilo husté sneženie vo štvrtok energetickú kalamitu. Bez elektrického prúdu je aktuálne vyše 9000 odberných miest a mimo prevádzky zostalo viac ako 300 trafostaníc. Situácia je najhoršia v Banskobystrickom kraji. Informuje o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Príčinou výpadkov elektriny sú podľa SSD najmä poškodené stožiare, stĺpy, izolátory a vodiče vzdušných vedení vysokého napätia. Viaceré problémy boli spôsobené vysokými stromami spoza ochranného pásma, ktoré popadali na distribučné vedenie.

archívne video

Zvýšený počet výpadkov elektriny na strednom Slovensku (Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a. s.)

"Raritou je situácia vo Zvolene, kde sa vplyvom počasia zlomil v centre mesta neďaleko zámku stožiar vysokého napätia. Jeho oprava potrvá vzhľadom na okolnosti zrejme dlhšie, pretože sa vedenie nachádza v blízkosti železničnej trate, križuje rieku, a tiež ďalšie vedenie veľmi vysokého napätia, čo si vyžaduje dodržanie špecifických opatrení. Pracovníci SSD sa však snažia zabezpečiť zásobovanie odberateľov pomocou provizórnych riešení, napríklad motorových generátorov, čo najskôr," priblížil Gejdoš.

SSD nevylučuje, že poruchy budú v dôsledku pretrvávajúceho sneženia či dažďa naďalej pribúdať. Rýchlosť obnovovania dodávky elektriny bude závisieť najmä od dostupnosti poruchových miest. "Množstvo komunikácií je neprejazdných a ťažká technika sa nemôže dostať do odľahlejších lokalít pre sneh alebo rozmočený terén," dodal Gejdoš s tým, že SSD nasadila do akcie všetky dostupné sily a mechanizmy.

Viac o téme: ElektrinaPočasieVýpadky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu