Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruský najvyšší súd zakázal "hnutie LGBT": Označil ho za extrémistické!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Stavrialena Gontzou)

MOSKVA - Ruský najvyšší súd sa dnes vyslovil za zákaz "medzinárodného hnutia LGBT" a označil ho za extrémistické. Podľa portálu Meduza kvôli tomu hrozí stíhanie ľudí, ktorí sa hlásia ku komunite LGBT + Agentúra Reuters uviedla, že aktivistom bojujúcim za práva sexuálnych a rodových menšín navyše okrem toho hrozí obvinenie z extrémizmu.

archívne video

Pochod za práva LGBTI+ menšiny v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dnešné rozhodnutie je ďalším krokom v rade opatrení namierených proti komunite LGBT+ v Rusku. Medzi ne patrí napríklad zákon zakazujúci "propagáciu LGBT", ktorý bol sprísnený v minulom roku, alebo nedávno prijatá norma zakazujúca zmenu pohlavia. Sexuálne menšiny sa okrem toho na niektorých miestach Ruska, napríklad na prevažne moslimskom Kaukaze, stretávajú aj s otvoreným prenasledovaním a násilím.

Dnešné zasadnutie súdu sa odohralo za zatvorenými dverami. Prítomní boli len predstavitelia ruského ministerstva spravodlivosti, ktorí zákaz "hnutia LGBT" navrhli. Podľa serveru Mediazona mali tváre zakryté rouškami a odmietli dať novinárom vyjadrenie. Novinári čakali v špeciálnej miestnosti.

Ľudskoprávne organizácie upozorňujú, že nič také, ako je "medzinárodné hnutie LGBT" v skutočnosti neexistuje, podotkla Mediazona. Odporcovia návrhu ruského ministerstva spravodlivosti sa ale dnešného zasadnutia súdu zúčastňovať nemohli.Putinov režim, ktorý na konci vlaňajšieho februára rozpútal vojnu proti Ukrajine, sa stavia do pozície ochrancu "tradičných hodnôt". V Rusku v poslednom čase pritvrdila napríklad tiež rétorika proti potratom.

Šéf OSN pre ľudské práva odsúdil rozhodnutie ruského súdu zakázať LGBT+ hnutie

éf Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volker Türk vo štvrtok odsúdil rozhodnutie ruského Najvyššieho súdu zakázať medzinárodné LGBT+ hnutie. Trestnému stíhaniu môžu v dôsledku tohto rozhodnutia podľa neho čeliť aj ľudia angažujúci sa v oblasti ľudských práv. "Nikto by nemal byť väznený za prácu v oblasti ľudských práv, a nikomu by nemali byť odopierané ľudské práva na základe jeho sexuálnej orientácie alebo rodovej identity," uviedol Türk vo vyhlásení.

Volker Türk
Zobraziť galériu (2)
Volker Türk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

Ruský súd zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu. Príslušnú žalobu podalo tento mesiac ruské ministerstvo spravodlivosti. Ruské úrady podľa neho identifikovali "znaky a prejavy extrémistickej povahy" zo strany LGBT+ hnutia pôsobiaceho v Rusku vrátane "podnecovania sociálnych a náboženských nezhôd".

Viac o téme: ExtrémizmusNajvyšší súdRuskoZákazLGBT+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu