Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministerstvo zdravotníctva rázne zakročilo proti LGBTI+! Zmena pohlavia u transrodových ľudí nebude zjednodušená

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zruší platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Urobí tak na žiadosť koaličného partnera SNS. Informujú z komunikačného oddelenia rezortu.

"Ministerstvo zdravotníctva SR na žiadosť koaličného partnera SNS zruší platnosť odborného usmernenia na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike," uviedol rezort s tým, že k zrušeniu pristúpi v záujme deklarovania stability vládnej koalície. Problematiku chce komplexne a odborne riešiť v rámci prijatia novej medzinárodnej klasifikácie chorôb.

archívne video

Majiteľ teplárne na podujatí pri príležitosti 1. výročia útoku na Zámockej (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Platnosť spomínaného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí, ministerstvo pozastavilo v júni 2022. Obnoviť sa mala uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odobril tesne pred marcovým odchodom z rezortu.

Predseda SNS Andrej Danko to označil za ústretový krok rezortu zdravotníctva, hovorí o kompromise. "Politika je o kompromisoch. Tá vyhláška bola nešťastná a nie je v súlade s naším programom alebo politickým bojom," uviedol a poďakoval sa rezortu. Zároveň hovorí aj o potrebe prehodnotiť stratifikáciu nemocníc.

Viac o téme: PohlavieUsmernenieMinisterstvo zdravotníctvaZrušenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu