Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepál zaregistroval prvé manželstvo osôb rovnakého pohlavia

Pár rovnakého pohlavia Surendra Pandey, druhý vľavo, a Maya Gurung, ktorá sa zosobášili pred šiestimi rokmi, pózujú na fotografii s osvedčením o registrácii manželstva na úrade rady obce Dorje.
Pár rovnakého pohlavia Surendra Pandey, druhý vľavo, a Maya Gurung, ktorá sa zosobášili pred šiestimi rokmi, pózujú na fotografii s osvedčením o registrácii manželstva na úrade rady obce Dorje. (Zdroj: SITA/AP/Sunil Babu Pant)

KÁTHMANDU - Úrady v jednom z mestečiek v Nepále zaregistrovali v stredu vôbec prvé manželstvo osôb rovnakého pohlavia uzavreté v tejto himalájskej krajine, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

K úradnej registrácii došlo päť mesiacov po tom, čo nepálsky najvyšší súd vydal dočasné nariadenie, ktoré v tomto prevažne konzervatívnom štáte uvoľnilo cestu k uzatváraniu manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia. Prvý takýto zväzok bol oficiálne zaregistrovaný v stredu na úrade v obci Dordi v západnom Nepále. 

archívne video

Príhovor "Ide nám o život" na podujatí pri príležitosti 1. výročia útoku na Zámockej (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Pár tvoria už deväť rokov

Úradné osvedčenie si prebrali 36-ročný Ram Bahádur (Maya) Gurung, ktorý sa narodil ako muž, ale identifikuje sa ako žena, a 26-ročný Suréndra Pandej, ktorý sa narodil a identifikuje sa ako muž. Pár tvoria už deväť rokov. Zosobášili sa podľa hinduistických rituálov v roku 2016 v nepálskom hlavnom meste Káthmandu.

Sunil Babu Pant, zakladateľ poprednej nepálskej organizácie za práva homosexuálov Blue Diamond Society, konštatoval, že ide o víťazstvo sexuálnych menšín, ktoré už dlho požadujú rovnaké práva ako heterosexuáli - vrátane úradného uznania svojich manželstiev.

"Je to prelomové," povedal bývalý zákonodarca Pant s tým, že išlo o prvú takúto registráciu v južnej Ázii. "Umožní im to otváranie spoločných bankových účtov, či vlastníctvo a prevod majetku - rovnako ako každému inému páru," ozrejmil. Jedinou ďalšou krajinou v Ázii, ktorá legalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia, je Taiwan, dodala AFP. 

Viac o téme: ManželstvoNepálLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu