Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nová vláda na Novom Zélande plánuje zrušiť zákaz fajčenia: Francúzsko ho chce zase zaviesť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON - Nová vláda Nového Zélandu, ktorá iba v pondelok zložila prísahu spolu s konzervatívnym premiérom Christopherom Luxonom, oznámila zámer zrušiť niektoré protitabakové zákony zavedené predchádzajúcim ľavicovým kabinetom. Informuje tlačová agentúra DPA.

Koalícia, ktorej súčasťou je aj populistická strana Nový Zéland na prvom mieste (NZF), chce využiť tento krok na financovanie zníženia daní. Podporovateľov nefajčiarskej spoločnosti tento krok nahneval. Národná maorijská zdravotnícka organizácia Hapai Te Hauora vyzvala novú vládu, aby si zrušenie týchto zákonov ešte rozmyslela. Nový Zéland je medzinárodne uznávaný ako vzor a priekopník v presadzovaní opatrení na obmedzenie tabaku, uviedol výkonný riaditeľ organizácie Jason Alexander.

archívne video

Fajčenie škodí

"Nemôžeme nechať našich najzraniteľnejších ľudí platiť za zníženie daní, ktoré má uspokojiť a naplniť vrecká tých najbohatších v našej krajine," dodal Alexander. Maoriovia, domorodí obyvatelia Nového Zélandu, majú vyššiu mieru fajčiarov než zvyšok obyvateľstva a je väčšia pravdepodobnosť, že ich postihnú choroby súvisiace s fajčením. Novozélandská nadácia pre astmu a respiračné ochorenia takisto oznámený úmysel odsúdila. "Tento krok nielen podkopáva pokrok, ktorý sme ako krajina urobili pri zabezpečení respiračného zdravia Novozélanďanov, ale viac zaťaží náš systém zdravotnej starostlivosti," uviedla nadácia.

Kampaň za zníženie podielu fajčiarov

Luxonova Národná strana oznámila, že bude pokračovať v kampani za zníženie podielu fajčiarov v spoločnosti a ponechá v platnosti všetky ostatné nariadenia. Pod vedením labouristickej líderky Jacindy Ardernovej schválil tichomorský štát koncom vlaňajška prelomový zákon zakazujúci fajčenie ľuďom narodeným od roku 2009 a neskôr. Tabak sa im už nesmie predávať celý zvyšok ich života.

Zákon tiež nariaďoval zníženie obsahu nikotínu v cigaretách a zníženie počtu obchodov predávajúcich tabakové výrobky, vďaka čomu by sa krajina stala prevažne nefajčiarskou do roku 2025. Fajčenie je na Novom Zélande najbežnejšou príčinou úmrtí, ktorým sa dá predísť. Spojené kráľovstvo nedávno oznámilo zámer nasledovať príklad Nového Zélandu a tiež zaistiť "nefajčiarske" budúce generácie.

Francúzsko zakáže fajčenie na plážach a blízko škôl

Francúzska vláda zakáže fajčenie na všetkých plážach v krajine, vo verejných parkoch, lesoch a v blízkosti škôl, oznámila v utorok francúzska vláda. Informujej agentúra AFP- "Odteraz budú normou nefajčiarske oblasti," povedal minister zdravotníctva Aurélien Rousseau novinárom na predstavovaní protifajčiarskeho programu vlády.

Minister uviedol, že vo Francúzsku už je 7200 beztabakových zón, ale väčšinou ich vyhlásili miestne úrady, a nie centrálna vláda. "Teraz presúvame zodpovednosť (na seba) a zavádzame zásadu, ktorá sa stane nariadením," dodal Rousseau.Dane na cigarety sa zvýšia, informoval tiež minister. Krabička 20 cigariet, ktorá sa v súčasnosti predáva za približne 11 eur, bude v roku 2025 stáť 12 eur a nasledujúci rok 13 eur.

Vláda takisto plánuje zakázať takzvané "puffs", teda jednorazové e-cigarety, ktoré sú obzvlášť obľúbené u mladých ľudí, oznámil Rousseau. Vláda má podľa ministra zdravotníctva cieľ vytvoriť "prvú beztabakovú generáciu do roku 2032", ako to sľúbil prezident Emmanuel Macron.

Viac o téme: VládaFajčenieNový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu