Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predsedu Štatistického úradu by mohla vymenúvať a odvolávať vláda

Predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko
Predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predsedu Štatistického úradu SR by mohla vymenúvať a odvolávať vláda, nie prezident. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorú v stredu schválil vládny kabinet. Doplniť sa majú aj dôvody na odvolanie predsedu úradu. Vláda tiež navrhla, aby zákon parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Do zákona chce vláda doplniť, že "predseda úradu pri výkone svojej pôsobnosti koná nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb". Konanie v rozpore s týmto nariadením má byť dôvodom na koniec predsedu úradu vo funkcii.

Archívne video

Zuzana Podmanická zo Štatistického úradu o výsledkoch sčítania obyvateľov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Argumentom na odvolanie predsedu úradu majú byť aj "iné závažné dôvody, najmä v prípade konania, ktoré vyvoláva alebo je spôsobilé vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie". Navrhovaná účinnosť zákona je od 1. januára 2024. Vzťahovať sa však má aj na predsedu úradu, ktorý bol vymenovaný do funkcie podľa aktuálneho zákona. V súčasnosti menuje a odvoláva predsedu Štatistického úradu SR prezident na návrh vlády.

Viac o téme: VládaŠtatistický úradPredseda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu