Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Sierre Leone vyhlásili zákaz vychádzania: Neznámi ozbrojenci sa pokúsili preniknúť do skladu zbraní

Prezident Julius Maada Bio
Prezident Julius Maada Bio (Zdroj: Twitter/PresidentBio)

FREETOWN - Vláda západoafrického štátu Sierra Leone vyhlásila v nedeľu celoštátny zákaz vychádzania. Stalo sa tak po tom, čo sa neznámi ozbrojenci pokúsili preniknúť do armádneho skladu zbraní, ktorý sa nachádza v hlavnom meste Freetown neďaleko sídla prezidenta Juliusa Maada Bia. Informovala o tom agentúra AFP.

"V celej krajine bol s okamžitou platnosťou vyhlásený zákaz vychádzania, aby mohli bezpečnostné zložky pokračovať v pátraní po podozrivých osobách," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo informácií. Zároveň ubezpečilo, že útok vo štvrti Wilberforce bol odrazený a vláda a bezpečnostné zložky majú situáciu v krajine pod kontrolou. Podrobnosti o tom, kto mohol stáť za útokom, však neposkytlo. Julius Maada Bio bol vo voľbách konaných koncom júna znovu zvolený za prezidenta. O mesiac neskôr polícia zatkla niekoľkých vyšších dôstojníkov pre obvinenia z prípravy prevratu.

archívne video

Nelegálna skládka autoodpadu (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

V rokoch 1991 - 2002 prebiehala v Sierre Leone jedna z najkrvavejších občianskych vojen v Afrike, ktorá si vyžiadala desiatky tisíc mŕtvych. V roku 2014 krajinu sužovala epidémia eboly, z ktorej sa jej ekonomika doteraz nezotavila. Mnoho ľudí, najmä vo vidieckych oblastiach, žije v extrémnej chudobe.

Bio, ktorý sa dostal k moci dva mesiace po vojenskom prevrate v roku 1996 a pomohol doviesť Sierru Leone k prvým slobodným voľbám po desaťročiach, je mnohými považovaný za "otca modernej demokracie". Jeho vláda, ktorá pôsobí od roku 2018, zaviedla bezplatné vzdelávanie, podporila rovnosť, vedu a infraštruktúru. Prezident je však zároveň kritizovaný za svoj prístup k oponentom. Pri násilnom potlačení protestov zahynulo v auguste viac ako 20 demonštrantov a šesť policajtov.
 

Viac o téme: SkladZbraneútok Zákaz vychádzaniaSierra Leone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu