Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vysoký armádny predstaviteľ Česka varuje: Musíme sa pripraviť na vojnu s jadrovými zbraňami, večný mier neexistuje

Karel Řehka, náčelník Generálneho štábu českej armády
Karel Řehka, náčelník Generálneho štábu českej armády (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Medzinárodný terorizmus ďalej ohrozuje našu civilizáciu a popri Rusku je najvýznamnejšou hrozbou pre Severoatlantickú alianciu (NATO). V úvode dnešného armádneho veliteľského zhromaždenia v Prahe to povedal náčelník generálneho štábu Karel Řehka. Podľa Řehku sa nemožno spoliehať na večný mier a v súlade s nedávno schválenou obrannou stratégiou je nutné sa chystať na obrannú vojnu vysokej intenzity s technologicky vyspelým protivníkom vybaveným jadrovými zbraňami.

Rehka povedal, že konflikty vo svete, strategické šoky a prekvapenia sa opakujú so železnou pravidelnosťou a nemožno sa spoliehať na večný mier. Rusko na Ukrajine sa podľa neho chystá na dlhú opotrebovávaciu vojnu. Pred niekoľkými týždňami navyše vyvstal nový problém na Blízkom východe, pripomenul teroristický útok hnutia Hamas a následnú odvetu Izraela.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 635 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

Terorizmus je podľa Řehky popri Rusku najvýznamnejšou hrozbou pre NATO. "Zostáva hrozbou, na ktorú sa musíme pripravovať," konštatoval. Ak by eskalovať konflikt na Ukrajine a nastal stret medzi Ruskom a NATO, Česko bude účastníkom konfliktu od prvej sekundy, zopakoval Řehka svoje vyhlásenie z minuloročného veliteľského zhromaždenia.

„Budeme ďalej pracovať na odstrašení a obrane. Pripravujeme sa na najhorší scenár, na vojnu vysokej intenzity a veľkého rozsahu s technologicky vyspelým protivníkom vybaveným jadrovými zbraňami. Naša krajina bude vďaka bohu odstrašovať a brániť sa ako súčasť NATO,“ poznamenal.

Ministerstvo obrany má podľa návrhu rozpočtu budúci rok hospodáriť so 151 miliardami korún (vyše 6 miliárd eur), čo je zhruba o 40 miliárd viac oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu. Spolu s výdavkami na obranu v ďalších kapitolách rozpočtu vo výške 8,6 miliardy korún dosiahne čiastka bezmála 160 miliárd korún, a presiahne tak prvýkrát od vstupu Česka do NATO v roku 1999 dve percentá hrubého domáceho produktu.

Řehka povedal, že napriek obrovskému nárastu rozpočtu nebude mať armáda zďaleka dostatok zdrojov na rýchle riešenie všetkých problémov. Musí byť o to viac efektívna, doplnil. Varoval tiež pred tým, aby zavládlo uspokojenie z nákupov bojových vozidiel pechoty či lietadiel F-35, prípadne aby armáda iba čakala, až technika dorazí. "Technika funguje len v spojení s kvalitnými vojakmi a veliteľmi, dobrým výcvikom a adekvátnou doktrínou," konštatoval.

Hamas skrýva zbrane a agentov medzi civilnou infraštruktúrou, školami a mešitami a jeho základne sú v nich zložito zabudované (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Prezbrojenie dostane armádu na kvalitatívne vyššiu úroveň a podporí digitálnu transformáciu. Podľa novej koncepcie výstavby armády do roku 2035, s schválením ktorej sa počíta do konca roka, čaká armádu desať rokov zásadné technologické transformácie a generačné premeny zbraňových systémov. "Armáda prejde na západnú techniku, bude sa digitalizovať a prepájať," doplnil Řehka.

Koncepciu prerokuje na ďalšom zasadnutí vo štvrtok 7. decembra Bezpečnostná rada štátu, následne ju bude schvaľovať vláda, doplnil Řehka vo vyjadrení pre novinárov. Dokument podľa neho vznikal paralelne so skôr schválenou obrannou a bezpečnostnou stratégiou, predložený ale musí byť až ako posledný. "Stopercentne bude schválený v tomto roku," uviedol.

Viac o téme: ČeskoKarel ŘehkaNáčelník Generálního štábu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu