Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Európe sa konali demonštrácie vyzývajúce na prímerie v Pásme Gazy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP))

PARÍŽ/LONDÝN - Naprieč Európou v sobotu protestovali tisícky ľudí a vyzývali na prímerie v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Niekoľko tisíc ľudí pochodovalo centrom Paríža s transparentom, ktorý vyzýval na "Okamžité prímerie a ukončenie masakry v Pásme Gazy a Západnom brehu Jordán""Francúzsko musí okamžite vyzvať na prímerie, aby nastal pokoj zbraní," povedala generálna tajomníčka odborového zväzu CGT. Demonštrácie sa podľa nej konali aj v ďalších francúzskych mestách vrátane Marseille, kde si podľa AFP stovky ľudí minútou ticha uctili palestínske obete prebiehajúcej vojny. V Toulouse sa podľa polície zhromaždilo vyše 1000 ľudí.

V Európe sa konali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP))

CGT odhaduje, že v hlavnom meste protestovalo 60.000 ľudí a ďalších 40.000 demonštrantov sa zhromaždilo naprieč ostatnými mestami. Podľa francúzskeho ministerstva vnútra sa v Paríži zišlo približne 7000 ľudí a naprieč Francúzskom zhruba 45.000. V Británii sa v sobotu konali menšie protesty v porovnaní s minulým víkendom, počas ktorého demonštrovalo v Londýne vyše 300.000 ľudí na podporu Palestínčanov. Jeden z protestov sa sústredil na kanceláriu, v ktorej líder britských opozičných labouristov Keir Starmer organizuje schôdzky. Demonštranti pred ňou mávali palestínskymi vlajkami a držali transparenty so sloganmi "Zastavte vojnu v Gaze" a "Starmer - krv na tvojich rukách".

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo aj v Ženeve

Starmer, ktorého strane sa predpovedá víťazstvo v budúcoročných voľbách, odmietol vyzvať na trvalé prímerie, v dôsledku čoho odstúpilo niekoľko predných predstaviteľov labouristov. Starmer namiesto toho vyzýval na humanitárnu prestávku v izraelskom bombardovaní. Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo aj v Ženeve, kde pred európskym ústredím Organizácie spojených národov zapálili sviečky, ktoré zobrazovali mapu Pásma Gazy. Dva protesty sa konali v Amsterdame, kde ľudia vyzývali na prímerie a prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti z Hamasu uniesli po útoku na Izrael zo 7. októbra. Stovky ľudí demonštrovali aj vo Varšave, Istanbule, ako aj v portugalskom Lisabone.

Viac o téme: ProtestyIzraelVeľká BritániaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu