Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

MIMORIADNY ONLINE Hamas odkladá prepustenie druhej skupiny rukojemníkov! Žiada splnenie podmienok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

GAZA - Ozbrojené krídlo militantného hnutia Hamas v sobotu podvečer oznámilo, že odkladá plánované prepustenie druhej skupiny rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, pokým Izrael "nesplní podmienky dohody" o prímerí.

Naživo z Izraela

Prípravy na prijatie prepustených rukojemníkov po ich návrate z Gazy do Izraela

Prípravy na prijatie prepustených rukojemníkov po ich návrate z Gazy do Izraela (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:38 Desaťtisíce Izraelčanov demonštrovali v sobotu večer v Tel Avive za prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých militanti z Hamasu odvliekli do Gazy počas útoku na Izrael zo 7. októbra. Od útoku uplynulo už 50 dní, píše agentúra DPA.

"Nezvíťazíme, kým nebude prepustený posledný rukojemník," znel nápis na jednom z bannerov, ktoré niesli demonštranti v centre Tel Avivu. Organizátori odhadli počet zhromaždených na približne 100.000.         

20:30 Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc Londýna demonštrovať za trvalé prímerie v Pásme Gazy. Rozsiahly propalestínsky pochod sa konal počas druhého dňa štvordňového prímeria v tejto palestínskej enkláve, na ktorom sa dohodli Izrael s palestínskym militantným hnutím Hamas.

"Okupácia sa musí skončiť. Potrebujeme úplné prímerie, nie štvordňové prímerie," povedal AFP jeden z účastníkov. Demonštranti pochodovali centrom Londýna k budove parlamentu vo Westminsteri, pričom niesli propalestínske transparenty a skandovali obdobné heslá.

20:00 Hamas ešte v priebehu soboty prepustí 13 izraelských rukojemníkov a sedem cudzincov výmenou za 39 Palestínčanov väznených v Izraeli. V sobotu večer to oznámili katarskí a egyptskí vyjednávači, informuje agentúra AP.Ozbrojené krídlo militantného hnutia Hamas predtým (v sobotu podvečer) oznámilo, že odkladá plánované prepustenie druhej skupiny rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, pokým Izrael "nesplní podmienky" o prímerí týkajúce sa prísunu humanitárnej pomoci a kritérií výberu palestínskych väzňov.

18:52 Ozbrojené krídlo militantného hnutia Hamas v sobotu podvečer oznámilo, že odkladá plánované prepustenie druhej skupiny rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, pokým Izrael "nesplní podmienky dohody" o prímerí.Brigády Izz ad-Dína al-Kassáma vo vyhlásení spresnili, že mu ide o podmienky týkajúce sa prísunu humanitárnej pomoci na sever Pásma Gazy a kritérií výberu palestínskych väzňov, ktorí majú byť prepustení z izraelských väzníc.

17:51 Dočasné jednotky OSN v Libanone (UNIFIL) v sobotu oznámili, že jednu z jej hliadok zasiahla paľba izraelskej armády. OSN nad incidentom vyjadrila znepokojenie, hoci príslušníci mierových síl vyviazli bez zranení, informuje agentúra Reuters.

"Dnes okolo 12 h hliadku UNIFIL-u neďaleko Ajtarúnu v južnom Libanone zasiahla paľba izraelskej armády. Príslušníci mierových síl zranenia neutrpeli, ale došlo k poškodeniu vozidla," uvádza sa v oznámení misie OSN zverejnenom na platforme X.

17:20 Izraelské médiá uvádzajú, že Hamas vymenoval 13 rukojemníkov, ktorí budú zajtra prepustení, medzi nimi aj deti.

16:00 9-ročný Ohad vidí svojho otca prvýkrát po tom, čo bol zadržiavaný v Gaze.

14:50 OSN dnes dodáva viac ako 50 nákladných áut s humanitárnou pomocou (jedlo, voda, prístrešie a zdravotnícke potreby) do severného pásma Gazy a do krytov, ktoré ešte neboli evakuované.

13:27 Poradca vedúceho politického úradu Hamasu Taher al-Nunu v sobotu pre Al-Džazíru povedal, že „zo strany Izraela došlo k mnohým porušeniam dohody“ a poznamenal: „Sme otvorení návrhom od mediátorov a sme pripravení preskúmať návrhy nových obchodov." Jeho slová zazneli na pozadí príletu katarskej delegácie do Izraela, ktorá má rokovať o možnom vývoji dohody o prepustení unesených.

10:13 Izrael dnes z väzníc prepustí 42 palestínskych väzňov na základe dohody o dočasnom prímerí s radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na izraelské úrady, podľa ktorých Hamás výmenou oslobodí 14 rukojemníkov.

Izraelské médiá pôvodne informovali o zozname 13 rukojemníkov, ktorí budú dnes prepustení. Medzi nimi je osem detí. V piatok, v prvý deň prímeria, palestínski militanti prepustili 24 rukojemníkov, z toho 13 Izraelčanov. V ten istý deň Izrael prepustil zo svojich väzníc 39 palestínskych žien a detí.

10:12 Spravodajská stanica Al-Mayadeen z Libanonu a Hizballáhu uviedla, že v noci na piatok, niekoľko hodín pred začiatkom prímeria, bola v severnom Indickom oceáne napadnutá izraelská nákladná loď. Americký predstaviteľ obrany uviedol, že kontajnerovú loď vlastní izraelský miliardár a stala sa terčom útoku podozrivého iránskeho bezpilotného lietadla.

7:17 Militantné hnutie Hamas deklarovalo, že je pripravené prepustiť v sobotu ďalších rukojemníkov, výmenou za oslobodenie palestínskych väzňov z izraelských väzníc. TASR správu prezvalo od agentúry AFP.

7:01 Ekvádorská vice-prezidentka Veronica Abadová pricestuje do Tel Avivu, kde bude pôsobiť časovo neohraničenú dobu s cieľom sprostredkovať mierovú dohodu medzi Izraelom a Pásmom Gazy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ekvádorské vládne zdroje.

6:25 V severnom Izraeli boli aktivované poplachy kvôli možnej infiltrácii nepriateľských lietadiel. Poplachy boli aktivované v sobotu v komunitách v regionálnej rade Horná Galilea kvôli možnej infiltrácii nepriateľských lietadiel z Libanonu.

6:24 Hamas v piatok oslobodil 10 thajských občanov spolu s izraelskými rukojemníkmi, ktorí boli súčasťou prvej výmeny v rámci novej dohody o prímerí, vrátane štyroch thajských občanov, ktorí neboli oficiálne uvedení ako unesení, oznámilo thajské ministerstvo zahraničných vecí. Po prepustení štyroch thajských občanov, o ktorých sa predtým nevedelo, že ich zadržiava Hamas, zostalo v súčasnosti 20 zadržiavaných.

5:59 Britský minister zahraničných vecí David Cameron varoval Izrael, že jeho bezpečnosť sa v dlhodobom meradle bude odvíjať od toho, či Palestínčania budú schopní žiť "bezpečne v mieri a stabilite". TASR správu prebrala od agentúry DPA.

MIMORIADNY ONLINE Hamas odkladá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšia pomoc do konfliktom sužovanej zóny ešte smeruje

Ďalších 200 kamiónov do konfliktom sužovanej zóny ešte smeruje. Stovky tisíc ľudí získali jedlo, vodu, zdravotnícke potreby a ďalšie esenciálne položky humanitárnej pomoci. Do Pásma Gazy prepravili takisto 129.000 litrov paliva a evakuovali z nej 21 pacientov v kritickom stave. "OSN víta prepustenie 24 rukojemníkov zadržiavaných v Gaze od 7. októbra a opakuje svoju výzvu na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov," uvádza sa v tlačovom vyhlásení OSN. "Humanitárne tímy OSN a jej partnerov budú pokračovať v humanitárnych operáciách tak, aby v nadchádzajúcich dňoch zabezpečili potreby obyvateľov Pásma Gazy."

Izraelská armáda tvrdí, že rukojemníci prepustení Hamasom sú v dobrom stave

Prvá skupina 24 prepustených rukojemníkov z Pásma Gazy podstúpila lekárske testy a je v "dobrom stave", uviedol vo štvrtok hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA. Zatiaľ čo dvaja z rukojemníkov boli z neznámych dôvodov prevezení priamo do nemocnice, 22 postihnutých osôb bolo prevezených na základňu vzdušných síl v Negevskej púšti. Potom ich vrtuľníky vzdušných síl previezli do nemocníc, dodal Hagari. K prepusteniu 24 zajatcov palestínskeho militantného hnutia Hamas došlo na základe dohody dosiahnutej medzi Izraelom a Hamasom.

Podľa Kataru, ktorý sprostredkoval štvordňové prímerie a výmenu rukojemníkov s ostatnými, je medzi prepustenými 13 Izraelčanov, desať občanov Thajska a jeden Filipínčan. Medzi 50 rukojemníkmi, ktorých by hnutie Hamas malo na základe dohody s Izraelom prepustiť, sú najmenej traja Američania. Toto islamistické hnutie v piatok prepustilo prvú skupinu 24 osôb, Američania však medzi nimi neboli. Celkovo desať amerických občanov je vyhlásených za nezvestných. Prepustenie zajatcov je súčasťou dohody o prímerí. Počas štyroch dní sa plánuje oslobodenie najmenej 50 žien a detí zadržiavaných Hamasom a približne 150 palestínskych väzňov, väčšinou žien a maloletých, z izraelských väzníc.

Viac o téme: IzraelVojnaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu