Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Do nemocnice v Gaze privádzajú rukojemníkov: Násilie je nezmerateľné

Z nemocnice Šifá evakuovali 31 predčasne narodených detí Zobraziť galériu (8)
Z nemocnice Šifá evakuovali 31 predčasne narodených detí (Zdroj: TASR/AP/Hatem Ali)

WASHINGTON - Podľa denníka The Washington Post (WP) Izrael a Hamas dosiahli predbežnú dohodu o zastavení vojny a prepustení desiatok rukojemníkov. Boje medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím majú byť prerušené najmenej na päť dní a postupne sa má prepustiť 50 alebo viac rukojemníkov.

Naživo z Izraela

Hamas 7. októbra zajal izraelsko-arabského občana a podrobil ho brutálnemu zaobchádzaniu:

Hamas 7. októbra zajal izraelsko-arabského občana a podrobil ho brutálnemu zaobchádzaniu (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

22:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes v telefonickom rozhovore vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby chránil civilistov v Pásme Gazy. Premiérovi tiež pripomenul, že je potrebné rozlišovať medzi "terorizmom a civilným obyvateľstvom". S odvolaním sa na Elysejský palác o tom večer informovala agentúra AFP, podľa ktorej si francúzsky prezident dnes telefonoval tiež so šéfom palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom.

21:55 Operatívna aktualizácia na severnej hranici Izraela: V reakcii na štarty v priebehu 24 hodín zaútočili dnes stíhačky IDF na teroristické ciele Hizballáhu na libanonskom území. Ciele: vojenský areál Hizballáhu, vojenské stanovište a infraštruktúra používaná na riadenie teroristickej činnosti.

21:30 Izraelské obranné sily oznámili, že pod nemocnicou Al-Shifa v pásme Gazy našli 55-metrový tunel.

21:12 Izraelská ministerka pre spravodajské služby Gila Gamlielová v nedeľu v denníku The Jerusalem Post napísala, že medzinárodné spoločenstvo by nemalo financovať obnovu vojnou zničeného Pásma Gazy. Namiesto toho by malo podporovať "dobrovoľné presídlenie" Palestínčanov z tohto územia po celom svete. Informuje agentúra AFP.

20:46 Izraelská armáda zverejnila v nedeľu bezpečnostné zábery, na ktorých vidieť, ako do nemocnice Šifá v Gaza privádzajú unesených rukojemníkov po útokoch Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra. Informuje agentúra AFP.

20:36 Toto je dokumentácia z nemocnice Shifa zo dňa masakru, 7. októbra 2023, medzi 10:42 a 11:01, v ktorej sú z izraelského územia unesení rukojemníci, nepálsky civilista a thajský civilista. obkľúčený ozbrojenými teroristami Hamasu.

19:40 Ukrajinská vojenská rozviedka 18. novembra odmietla tvrdenia Ruska, že ukrajinský vojenský pilot utiekol do Ruska so svojím lietadlom.

18:52 Izraelská armáda (IDF) v nedeľu oznámila, že počas vojenskej operácie odhalila tunel pod nemocnicou Šifá v Gaze. Informuje správa agentúry AFP. "Vojaci IDF odhalili 55-metrový teroristický tunel 10 metrov hlboko pod nemocničným komplexom Šifá," ktorý viedol popod nemocnicu a končil pri výbuchových dverách, uvádza sa vo vyhlásení armády. Armáda tiež informovala, že v bojoch v Pásme Gazy zahynulo päť vojakov, čím sa ich počet od začiatku vojny zvýšil na 64.

18:00 Iránom podporovaní húsíjski povstalci v nedeľu zadržali nákladnú loď v Červenom mori a odklonili ju na pobrežie vojnou zničenej krajiny. Informuje agentúra AFP. Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua poprel, že loď bola izraelská a vo vyhlásení odsúdil "iránsky útok proti medzinárodnému plavidlu". Loď, ktorú vlastní britská spoločnosť prevádzkuje japonská firma, dodal.

17:44 "Modlím sa za ťažko skúšaných obyvateľov Ukrajiny... a za Palestínčanov a Izraelčanov," uviedol pápež počas tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Pápež dodal, že mier je možný a "nesmieme rezignovať, pretože vojna je vždy porážkou, z ktorej profitujú len výrobcovia zbraní".  

17:00 Fotografie z pochodu na podporu Izraelu, ktorý sa dnes konal vo Varšave. Pochodu sa zúčastnili aj predstavitelia poľskej LGBT komunity.

16:40 Francúzsko pošle do Pásma Gazy viac zdravotníckeho materiálu a vyšle do východného Stredomoria svoju druhú vrtuľníkovú loď. Oznámila to v nedeľu kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Informuje agentúra Reuters a AFP. 

16:05 Miera násilia, ktoré v posledných dňoch pustoší Gazu, je nezmerateľná. V nedeľu to  uviedol šéf Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volker Türk. Informuje agentúra AFP. Školy a nemocnice, ktoré sa stali útočiskom pre vysídlených ľudí, sa podľa jeho vyhlásenia zmenili na "zónu smrti".

15:45 Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlasuje zbierku na podporu ľudí v Pásme Gazy, ktorí čelia náročným životným podmienkam a humanitárnej kríze. Z vyzbieraných finančných prostriedkov plánuje nakúpiť sušené mlieko a detskú výživu. Do postihnutej oblasti ich transportuje v spolupráci so SlovakAid. Informovala manažérka oddelenia komunikácie SKCH Monika Molnárová.

15:34 Predstavitelia palestínskej samosprávy a ministri štyroch moslimských krajín absolvujú v pondelok a utorok stretnutie v Číne. V nedeľu to oznámil Peking, informuje agentúra AFP. 

15:00 V nemocnici Šífa v Pásme Gazy zostalo 25 zdravotníkov a 291 pacientov, vrátane asi 30 novorodencov v kritickom stave alebo dvoch ľudí na jednotke intenzívnej starostlivosti bez ventilácie. Podľa denníka The Guardian to v správe zverejnenej v noci na dnes uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) po tom, ako jej pracovníci zariadenie navštívili.

14:25 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová odsúdila "neprijateľné násilie páchané extrémistami na západnom brehu" Jordánu a zopakovala, že EÚ podporuje dvojštátne riešenie konfliktu na Blízkom východe. Informuje agentúra DPA. Jordánsky kráľ na schôdzke vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby presadzovalo okamžité prímerie v Gaze s cieľom zastaviť humanitárnu katastrofu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (8)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

14:00 Pre obyvateľov Džabalíje, al-Daraj, Tuffahu a Shuja'iyya zostane evakuačný koridor otvorený do 16:00 pre civilistov cez trasu Salah Al-Din. IDF nalieha na okamžitú evakuáciu civilistov pre ich vlastnú bezpečnosť.

12:47 Podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v priebehu soboty utieklo zo severu pásma Gazy smerom na juh približne 10 000 ľudí. Toto číslo je založené na odhadoch pozorovateľov OSN na mieste, informoval OCHA v nedeľu skoro ráno a poznamenal, že medzi nimi boli aj maloletí bez sprievodu.

11:05 Izraelský bezpečnostný kabinet schválil vstup paliva do pásma Gazy.

11:04 Izraelské sily uvádzajú, že v noci na dnes zasiahli v Pásme Gazy viaceré ciele radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. S odvolaním sa na vyjadrenie izraelskej armády to uviedol web denníka The Times of Israel (ToI), podľa ktorého sa izraelské útoky v severnej časti Pásma vystupňovali a boje sa rozširujú.

10:40 Katarský premiér uviedol, že prebiehajú diskusie s ministrom zahraničných vecí EÚ Borrelom o okamžitom prímerí v Gaze.

10:10 Izraelské obranné sily tvrdia, že zachytili ​​vzdušný cieľ, ktorý prenikol do severného Izraela. Uviedli, že vzdušný cieľ bol zadržaný nad severným mošavom Margaliot.

10:09 Počet Palestínčanov zabitých v pásme Gazy sa podľa úradov Hamasu od začiatku vojny zvýšil na 12 300. Zranenia utrpelo približne 30 000 ľudí, informoval v sobotu večer vládny tlačový úrad v Gaze. Medzi zabitými je viac ako 5000 detí a mladých ľudí. Nezvestné sú aj tisícky ľudí.

8:48 Vo vyhlásení jednotky hovorcu IDF sa v nedeľu uvádza, že izraelské sily narazili a zabili členov Hamasu v utečeneckom tábore Jabalya na severe Gazy, kde v obytných budovách umiestnili aj zbrane a vojenské vybavenie. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že sily zničili inštrukcie Hamasu v mestách Beit Lahia a Zeitoun na severe Gazy.

8:09 Jednotka hovorcu IDF v nedeľu krátko po tom, čo sa v severnom Izraeli ozvali raketové sirény, uviedla, že izraelské letectvo zaútočilo a zničilo ciele Hizballáhu v Libanone. Podľa vyhlásenia boli v nedeľu skoro ráno z libanonských hraníc vypálené desiatky mínometných granátov na Izrael.

6:05 Biely dom v nedeľu poprel správy o dosiahnutí dohody medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom o potenciálnom prepustení rukojemníkov výmenou za prestávky v bojoch. Reagoval tak na informácie denníka The Washington Post, podľa ktorého strany už predbežnú dohodu dosiahli, píše TASR.

6:04 Hodnotiaca komisia vyslaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) skonštatovala, že nemocnica Šifá v Pásme Gazy je "zónou smrti" a vyzvala na jej úplnú evakuáciu. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP.

Izrael a Hamas dosiahli predbežnú dohodu na pozastavení vojny

 Predbežná dohoda, ktorú pomohli sprostredkovať Spojené štáty a Katar, tiež stanovuje zvýšenie humanitárnej pomoci pre Palestínčanov v pásme Gazy. Biely dom však uviedol, že dohoda medzi Izraelom a Hamasom zatiaľ nie je na spadnutie.

MIMORIADNY ONLINE Do nemocnice
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Podľa šesťstranovej dohody, ktorú WP označuje za podrobnú, by sa prepustenie rukojemníkov - žien a detí - mohlo začať v najbližších dňoch, ak sa na poslednú chvíľu nevyskytnú komplikácie. Z Gazy sa potom má každých 24 hodín vrátiť skupina zadržiavaných. Koľko z približne 240 palestínskych militantných rukojemníkov bude takto prepustených, zatiaľ nie je presne jasné. Na prepustenie a prímerie majú dohliadať bližšie nešpecifikované letecké prostriedky. Základy dohody boli položené počas niekoľkotýždňových rokovaní v katarskej Dauhe medzi Izraelom, USA a Hamasom, ktorý zastupovali katarskí predstavitelia, uviedol WP s odvolaním sa na diplomatov. Do poslednej chvíle však nebolo jasné, či Izrael bude súhlasiť s pozastavením svojej ofenzívy v Gaze v reakcii na krvavý útok Hamasu zo 7. októbra.

MIMORIADNY ONLINE Do nemocnice
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

Hovorca izraelského veľvyslanectva vo Washingtone odmietol v sobotu neskoro večer informácie amerického denníka komentovať. Agentúra Reuters dnes v noci s odvolaním sa na hovorcu Bieleho domu uviedla, že zatiaľ nebola dosiahnutá žiadna dohoda, ale USA intenzívne pracujú na tom, aby sa tak stalo. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovane naznačil, že prebiehajú rokovania o prepustení aspoň niektorých rukojemníkov výmenou za ústupky zo strany jeho krajiny, ale zatiaľ nechcel uviesť podrobnosti. Hamas a ďalšie radikálne palestínske skupiny uniesli v októbri v Gaze približne 240 ľudí z Izraela.

MIMORIADNY ONLINE Do nemocnice
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Podľa WP práve obavy o osud rukojemníkov, z ktorých dvoch našli izraelské sily v posledných dňoch mŕtvych, spolu s rýchlo rastúcim počtom palestínskych civilných obetí, zvýšili tlak na Netanjahua a jeho vládu. Okrem toho viac ako 100 krajín vrátane najdôležitejšieho spojenca Izraela, Spojených štátov, vyzvalo na okamžité zastavenie bojov.

Podľa jedného z predstaviteľov oboznámených s rokovaniami je rozhodnutie prijať dohodu pre Izrael ťažké. Na jednej strane Netanjahu čelí tlaku Izraelčanov, aby zabezpečil návrat rukojemníkov domov, na druhej strane sa v krajine ozývajú hlasy, ktoré žiadajú, aby sa ich prepustenie neobchodovalo. Októbrový útok Hamasu si v Izraeli vyžiadal 1 200 obetí, väčšinou civilistov. Rozsiahla izraelská odveta v Gaze, kde žije 2,3 milióna Palestínčanov na území menšom ako Praha, si vyžiadala životy približne 12 300 ľudí vrátane približne 5 000 detí. Palestínčania v úzkom pobrežnom pásme pri Stredozemnom mori čelia veľmi ťažkej humanitárnej situácii, pretože Izrael ich z veľkej časti odrezal od elektriny, potravín, vody a liekov. Okrem toho približne dve tretiny miestneho obyvateľstva museli opustiť svoje domovy.

Pásmu Gazy a Západnému brehu by mala vládnuť palestínska samospráva

Americký prezident Joe Biden v sobotu uviedol, že po skončení vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas by sa malo zjednotiť Pásmo Gazy a západný brehu Jordánu pod vládu obnovenej palestínskej samosprávy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "V rámci nášho úsilia o mier by sa (Pásmo) Gazy a západný breh Jordánu mali zjednotiť pod jednotnou správnou štruktúrou, v konečnom dôsledku pod obnovenou palestínskou samosprávou, keďže všetci pracujeme na riešení založenom na existencii dvoch štátov," napísal Biden v komentári, ktorý zverejnil denník The Washington Post.

Podľa neho nesmie dôjsť "k násilnému vysídleniu Palestínčanov, k opätovnej okupácii, k obliehaniu či blokáde a k zmenšeniu (palestínskeho) územia". "Jediným spôsobom, ako zaistiť dlhodobú bezpečnosť Izraelčanov aj Palestínčanov, je dvojštátne riešenie (konfliktu). Hoci sa teraz môže zdať, že takáto budúcnosť nikdy nebola vzdialenejšia, súčasná kríza ukázala, že je to nevyhnutnejšie ako kedykoľvek predtým," dodal Biden.

Joe Biden
Zobraziť galériu (8)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Zároveň pohrozil, že USA sú pripravené prijať vlastné opatrenia vrátane zákazu vydávania víz "extrémistom", ktorí páchajú násilie voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu. "Dôrazne som izraelským predstaviteľom povedal, že extrémistické násilie voči Palestínčanom na Západnom brehu musí prestať a že tí, ktorí sa ho dopúšťajú, musia zaň niesť zodpovednosť," napísal americký prezident. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Bidenov plán neodmietol, ale povedal, že Palestínska samospráva vo svojej súčasnej podobe "nie je schopná prijať zodpovednosť za Pásmo Gazy".  

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás podľa Netanjahua neodsúdil útok Hamasu na Izrael a jeho ministri útok zo 7. októbra, naopak, oslavujú. "Nemôžeme mať v Pásme Gazy civilnú správu, ktorá podporuje teror, podnecuje ho, platí a učí ho," vyhlásil izraelský premiér na tlačovej konferencii. Abbás (88) medzičasom apeloval na Bidena, aby využil svoj "významný vplyv" na Izrael a "okamžite zasiahol a zastavil túto humanitárnu katastrofu, túto genocídu" proti Palestínčanom.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu