Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Počet obetí vojny v Pásme Gazy dosiahol 12-tisíc, tvrdí vláda Hamasu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v piatok ohlásil rozšírenie vojenskej operácie zo severu Pásma Gazy "do iných oblastí". Informujeme podľa správy agentúry DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Izraela

VIDEO Hamas umiestnil rakety do postieľky malého dievčatka a protitankové strely do detského kočíka

Hamas umiestnil rakety do postieľky malého dievčatka a protitankové strely do detského kočíka (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE 

21:26 Zástupcovia izraelskej armády tvrdia, že jej jednotky naďalej nachádzajú v nemocnici Šífa podzemnej infraštruktúry, ktoré podľa nej využívalo radikálne hnutie Hamas. Izraelskí vojaci v najväčšej nemocnici v Pásme Gazy tiež zbierajú poznatky o ľuďoch, ktorých Hamas uniesol pri útoku zo 7. októbra, píše izraelská tlač. Izraelskí vojaci nevylučujú nové údery na južnú časť Pásma Gazy.

19:55 Vláda militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy v piatok uviedla, že počet obetí bojov medzi izraelskou armádou a Hamasom na tomto palestínskom území dosiahol 12.000. Informovala o tom agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala. Vláda Hamasu tiež tvrdí, že medzi mŕtvymi je 5000 detí a 3300 žien, pričom zranenia utrpelo 30.000 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva Hamasu predtým uviedlo, že presné čísla obetí nemôže potvrdiť, pretože intenzívne boje bránia odvážaniu tiel.

19:20 Stretnutie nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom poznačilo v piatok napätie v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Steinmeier zdôraznil právo Izraela na existenciu, zatiaľ čo Erdogan žiadal ukončenie izraelskej vojenskej operácie. TASR informácie prevzala z agentúr DPA a AFP.

18:29 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) chce zriadiť v Pásme Gazy poľné nemocnice po vážnych škodách, ktoré tam spôsobili izraelské útoky. Uviedol to v piatok predstaviteľ WHO pre palestínske územia Richard Peeperkorn, informovala agentúra DPA.

17:20 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pricestoval v piatok do Nemecka na krátku návštevu zatienenú veľmi rozdielnymi postojmi oboch krajín k vojne medzi Izraelom a Hamasom.

17:19 73 zranených Palestínčanov opustilo pásmo Gazy cez hraničný priechod Rafah, povedal agentúre DPA vedúci egyptského Červeného polmesiaca na Severnom Sinaji Khaled Zayed. Dodal, že zranených sprevádzali rodinní príslušníci a previezli ich do nemocníc na Severnom Sinaji. Egyptské bezpečnostné zdroje medzitým uviedli, že v pohraničnom meste Al-Arish sa pripravujú sanitky na prevoz 35 predčasne narodených detí z pásma Gazy. Mali by byť tiež prevezení do nemocníc na Severnom Sinaji.

14:59 Izrael povolí vstup z Egypta do Gazy pre dve cisterny s naftou denne na humanitárne účely. V piatok o tom rozhodol izraelský vojnový kabinet, potvrdil vysokopostavený izraelský predstaviteľ. TASR informuje podľa agentúr Reuters a DPA.

14:10 Pápež František sa budúci týždeň stretne s príbuznými izraelských rukojemníkov, ktorých zadržiava Hamas v Gaze, uviedol v piatok jeden zo zdrojov. Zdroj sa vyjadril pre agentúru Reuters v čase, keď vatikánsky kardinál číslo dva Pietro Parolin povedal, že Svätá stolica verí, že ich prepustenie a prímerie - ktoré Izrael zatiaľ vylúčil - sú dva "základné body" na vyriešenie krízy.

14:09 Azerbajdžanské špeciálne služby zadržali ozbrojeného muža, pravdepodobne iránskeho pôvodu, ktorý chcel vyhodiť do vzduchu budovu izraelského veľvyslanectva v Baku.

Podľa zverejnených údajov budovu veľvyslanectva dlhodobo sledoval.

11:59 "Blížime sa k rozloženiu vojenského systému na severe Pásma Gazy. Pokiaľ ide o nás budeme pokračovať do ďalších oblastí," uviedol Halevi. Dodal, že velitelia palestínskeho militantného hnutia Hamas musia byť "systematicky" zlikvidovaní rovnako ako aj ich infraštruktúra. Kým sa tak nestane, bude sa izraelská armáda zameriavať na stále viac regiónov, povedal Halevi.

11:40 V palestínskom Pásme Gazy už druhým dňom nefungujú telekomunikačné služby a internetové pripojenie, informovala dnes agentúra AP. Podľa hovorkyne Svetového potravinového programu (WFP) sa do Gazy navyše teraz dostáva iba asi desať percent potravinovej pomoci potrebnej na deň, a medzi 2,3 miliónmi obyvateľov tak narastá smäd a hlad. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) medzitým vyjadrila obavy z toho, že sa v dôsledku pokračujúceho izraelského bombardovania a kolabujúcej infraštruktúry v Pásme Gazy počas zimy ešte viac rozšíria infekčné choroby.

10:30 Izraelská armáda pri nočnej razii v Džaníne a v priľahlom palestínskom utečeneckom tábore na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabila najmenej piatich palestínskych ozbrojencov a objavila skrýš zbraní. S odvolaním sa na vyhlásenie armády o tom napísal sever The Times of Israel (ToI). Palestínske médiá predtým informovali o troch mŕtvych. Prečo sa údaj o obetiach líši, nie je podľa ToI jasné.

8:58 Jednotky izraelských obranných síl lokalizovali rakety ťažkej váhy, UAV a ďalšie zbrane na základe spravodajských informácií IDF.

6:23 Potenciálna dohoda medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, ktorú sprostredkováva Katar a Egypt, okrem iného zahŕňa prepustenie 50 rukojemníkov zajatých radikálmi po útoku na Izrael, ako aj dočasné prímerie v Pásme Gazy. Pre tlačovú agentúru DPA to vo štvrtok potvrdil zdroj oboznámený s rokovaniami.

Podľa citovaného zdroja by dohoda viedla k troj- až päťdňovej prestávke v bojoch v palestínskej enkláve, kde Izrael podniká intenzívne letecké i pozemné útoky s cieľom zlikvidovať Hamas. Izrael by výmenou za 50 rukojemníkov prepustil 75 palestínskych žien a detí, ktoré sú zadržiavané v izraelských väzniciach, potvrdili egyptské bezpečnostné zdroje.

6:06 Izraelské obranné sily poskytli nemocnici Shifa viac ako 4 000 litrov vody a 1 500 hotových jedál.

6:00 V nemocnici Al-Quds sa našlo veľké množstvo zbraní a munície.

V Gaze hrozí hladomor, pomoc pokryje iba sedem percent kalorickej dávky

"S blížiacou sa zimou, nebezpečnými a preplnenými prístreškami a nedostatkom čistej vody sú civilisti vystavení bezprostrednej hrozbe hladomoru," uviedla vo vyhlásení výkonná riaditeľka WFP so sídlom v Ríme Cindy McCainová. Organizácia varuje už niekoľko týždňov pred hroziacim hladomorom v Gaze v dôsledku operácií izraelskej armády v reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra. Humanitárnu pomoc pre obyvateľov tejto palestínskej enklávy v súčasnosti dovážajú cez hraničný priechod Rafah. Organizácia však tvrdí, že tamojšie humanitárne potreby nemožno uspokojiť prostredníctvom jedného funkčného hraničného priechodu.

Potrebu zabezpečiť viac humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy zdôraznila aj Európska komisia (EK). Šéfka EK Ursula von der Leyenová minulý týždeň vyhlásila, že objemy pomoci sú porovnaní s humanitárnymi potrebami naďalej nízke. Dodávky potravín brzdí aj nedostatočné množstvo paliva. Nákladné autá, ktoré v utorok prišli z Egypta, sa pre jeho nedostatok nemohli dostať ďalej k civilistom, uviedol WFP. Cez hraničný priechod Rafah v stredu prišla od začiatku konfliktu prvá cisterna paliva. Aj to je však podľa Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA) príliš málo.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu