Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda vyhodila do vzduchu sídlo parlamentu v Gaze

Izraelské sily zbúrali rodinný dom Palestínčana Khairyho Alqama v prevažne arabskej štvrti Al-Tur vo východnom Jeruzaleme. Zobraziť galériu (5)
Izraelské sily zbúrali rodinný dom Palestínčana Khairyho Alqama v prevažne arabskej štvrti Al-Tur vo východnom Jeruzaleme. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahmoud illean)

JERUZALEM/GAZA - Izraelská armáda v noci na stredu oznámila, že vykonáva operáciu v nemocnici Šifá, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením v pásme Gazy. Podľa Izraela a Spojených štátov sa pod touto nemocnicou zrejme nachádza veliteľské centrum militantov z Hamasu, informuje agentúra AFP.

 Naživo z Izraela

VIDEO Hamas namiesto liečenia chorých využíva nemocnice na terorizmus.

Hamas namiesto liečenia chorých využíva nemocnice na terorizmus. (Zdroj: Izraelská armáda)

ONLINE

21:26 Izraelská armáda v stredu uviedla, že počas zásahu v najväčšej nemocnici Šifá v meste Gaza objavila vojenské vybavenie vrátane zbraní patriace palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "V nemocnici sme našli zbrane, spravodajský materiál a vojenskú technológiu a vybavenie," oznámil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

21:25 Palestínske militantné hnutie Hamas v stredu oznámilo, že počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadala najnovšia vojna medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v Pásme Gazy, prekročil 11.500. Medzi týmito obeťami je aj najmenej 4710 detí a 3160 žien, informuje TASR podľa agentúry AFP.

20:49 Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v stredu oznámil, že Izrael sa rozhodol neobmedziť počet nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou, ktoré majú povolenie na vstup do Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

20:43 Izraelská armáda dnes zverejnila zábery, na ktorých sú vidieť zbrane, munície a vojenské vybavenie, o ktorých armáda tvrdí, že vojaci našli v nemocnici Šífa v Pásme Gazy. Píše to dnes agentúra Reuters. Podľa armádneho hovorcu izraelskí vojaci stále v areáli nemocnice zasahujú. Izrael tvrdí, že v najväčšej nemocnici v Pásme Gazy malo vojenské zázemie a veliteľstvo radikálne hnutie Hamas, ktoré to však odmieta.

19:15 Spojené štáty nedali Izraelu zelenú pre jeho zásah v najväčšej nemocnici v meste Gaza. Uviedol to v stredu Biely dom s tým, že takéto rozhodnutia robí výlučne izraelská armáda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19:14 Izraelčanka, ktorú počas útoku zo 7. októbra militanti palestínskeho hnutia Hamas uniesli do Pásma Gazy, porodila v zajatí dieťa, potvrdil v stredu úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala o tom agentúra AFP.

17:39 Izraelská armáda zničila sídlo parlamentu v Pásme Gazy, píše dnes spravodajský web The Times of Israel (ToI). V budove zákonodarného zboru, kde ešte donedávna zasadali príslušníci islamistického hnutia Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne, sa pritom izraelskí vojaci pred pár dňami vyfotili.

16:42 Už viac než 236.000 žiadostí o povolenie na držbu zbrane dostali izraelské úrady od 7. októbra, keď palestínske militantné hnutie Hamas útočilo na území Izraela. Oznámilo to v utorok izraelské ministerstvo vnútornej bezpečnosti. Oproti minulosti ide o prudký nárast, pričom uvedené číslo sa rovná zhruba počtu žiadostí podaných za celých uplynulých 20 rokov, uvádza TASR podľa agentúry AFP.

16:09 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil v stredu Izrael za "teroristický štát" a obvinil ho, že presadzuje stratégiu úplného vyhladenia obyvateľstva v obliehanom Pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

13:30 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko sa obáva, že po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy mnohé krajiny znížia svoju pozornosť venovanú Ukrajine. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy tlačovej agentúry DPA.

13:04 Palestínska samospráva v stredu odsúdila vojenskú operáciu Izraela v najväčšej nemocnici mesta Gaza ako porušenie medzinárodného práva. Zároveň požiadala o ochránu pacientov a civilistov v tomto palestínskom zdravotníckom zariadení. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

12:57 Palestínska samospráva v stredu odsúdila vojenskú operáciu Izraela v najväčšej nemocnici mesta Gaza ako porušenie medzinárodného práva. Zároveň požiadala o ochránu pacientov a civilistov v tomto palestínskom zdravotníckom zariadení. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

12:44 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu kritizoval kanadského premiéra Justina Trudeaua, ktorý vyzval na ukončenie zabíjania žien a detí vo vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:26 Výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová v stredu navštívila Pásmo Gazy a odsúdila hrozivé scény, ktorých bola svedkom. Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas vyzvala, aby zastavili túto hrôzu. Informujú o tom správy z agentúr AFP a AP.

11:43 Izraelská armáda v stredu ráno vyzvala civilistov v niekoľkých štvrtiach Gazy, aby sa evakuovali. V meste izraelská armáda útočí proti pozíciám militantného hnutia Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy od roku 2007. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

11:37 Izraelský krajne pravicový minister financií Bezalel Smotrič podľa agentúry Reuters povedal, že Pásmo Gazy by neprežilo ako samostatná jednotka a že Palestínčania by mali dobrovoľne emigrovať do iných krajín. Smotričovo vyhlásenie prichádza v čase, keď Izrael v Pásme Gazy vedie vojnu proti islamistickému hnutiu Hamas. Aké má vláda premiéra Benjamina Netanjahua dlhodobé plány v oblasti, ktorá je veľká iba 363 štvorcových kilometrov a pred súčasnou vojnou bola domovom 2,3 milióna Palestínčanov, zatiaľ nie je jasné.

10:56 Do Pásma Gazy vošla z Egypta prvá cisterna s palivom od 7. októbra, keď začala vojna Izraela s palestínskym radikálne islamistickým hnutím Hamas. Informovali o tom dnes agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na egyptské médiá. Izrael doteraz nepovoľoval dodávky paliva do Pásma Gazy s tým, že by ho využívalo hnutie Hamas na boje.

8:42 Presná a cielená operácia IDF proti Hamasu v nemocnici Shifa stále pokračuje. Teraz môžeme potvrdiť, že inkubátory, detská výživa a zdravotnícky materiál, ktoré poskytla IDF, sa úspešne dostali do nemocnice. Náš lekársky tím a arabsky hovoriaci vojaci sú na mieste, aby zabezpečili, že sa tieto zásoby dostanú k tým, ktorí to potrebujú. 

7:58 Situácia v Pásme Gazy je katastrofálna, v žiadnej jej časti nie je bezpečné pre zhruba milión detí, ktoré tam žijú. Uviedla to v utorok po návšteve tejto oblasti šéfka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová. Opätovne vyzvala na okamžité humanitárne prímerie, prepustenie detí unesených Hamasom, zabezpečenie bezpečnej práce humanitárnych pracovníkov a na ochranu detí, ktorú stanovuje medzinárodné humanitárne právo.

7:39 Tisíce ľudí sa včera zhromaždili vo Washingtone na podporu Izraela. Na zhromaždenie prišla aj malá skupina propalestínskych priaznivcov. Polícia ich uzatvorila. 

7:04 Izrael schválil dodávku 24-tisíc litrov nafty, ktorá má poslúžiť na zabezpečenie prevádzky vozidiel OSN v Pásme Gazy. S odvolaním sa na svoj nemenovaný zdroj z humanitárnych kruhov to napísala dnes večer agentúra Reuters. Správu nekomentovala izraelská armáda ani radikálne palestínske hnutie Hamas.

V nemocnici Šifá uskutočňuje operáciu proti Hamasu Izraeská armáda

"Na základe informácií tajných služieb a operačnej nevyhnutnosti jednotky izraelskej armády vykonávajú presnú a cielenú operáciu v stanovenej časti nemocnice Šifá," uvádza sa vo vyhlásení izraelských ozbrojených síl, podľa ktorého do nemocničného areálu vstúpili izraelskí vojaci.

Americký prezident Joe Biden pred začiatkom operácie vyzval Izrael, aby zvolil taký postup, ktorý čo najmenej naruší fungovanie nemocnice. "Nemocnicu je potrebné chrániť," zdôraznil Biden. Izraelská armáda dala Hamasu 12 hodín na to, aby ukončil vojenské aktivity v komplexe nemocnici Šifá a vyzval "všetkých teroristov Hamasu prítomných v nemocnici, aby sa vzdali". "Čo sa, žiaľ, nestalo," uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

Súčasťou izraelských zásahových tímov sú aj zdravotníci a osoby hovoriace po arabsky, ktorí prešli špeciálnym výcvikom zameraným zvládnutie operácie v takomto "zložitom a citlivom prostredí". Cieľom tohto opatrenia je čo najvyššej možnej miere ochrániť "civilistov, ktorých Hamas využíva ako ľudské štíty," uviedla izraelská armáda. Hamas takéto konanie popiera.

Podľa OSN je v nemocnici približne 2 300 pacientov

OSN odhaduje, že v nemocnici sa aktuálne nachádza minimálne 2 300 pacientov, zamestnancov a civilistov, ktorí utiekli zo svojich domovov. Podľa správ svedkov v nemocnici panujú strašné podmienky: operácie sa tam vykonávajú bez anestézie, na chodbách prebývajú celé rodiny odkázané na malé dávky jedla a vody.

Vzduch v nemocnici údajne napĺňa pach rozkladajúcich sa mŕtvol, keďže v márniciach nie je elektrický prúd. Približne 180 tiel už museli pochovať do masového hrobu vrátane siedmich novorodencov, ktorí zomreli po výpadku prúdu v inkubátoroch.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

Podľa zistení amerických tajných služieb militanti zhromaždili v nemocnici zásoby zbraní a "sú pripravení reagovať na izraelskú vojenskú operáciu proti tomuto zariadeniu," uviedol v utorok hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Izraelská polícia vyšetruje sexuálne násilie zo začiatku vojny

Izraelská polícia začala vyšetrovať obvinenia zo sexuálneho násilia, ku ktorému malo dôjsť počas bezprecedentného útoku palestínskeho militantného Hamasu na izraelské územie v blízkosti Pásma Gazy zo 7. októbra. Oznámili to v utorok izraelskí predstavitelia, píše agentúra Reuters.

Vyšetrovanie zrejme potrvá celé mesiace, povedal novinárom v meste Bejt Šemeš hlavný inšpektor David Kac z jednotky pre závažnú a organizovanú trestnú činnosť. Vyšetrovanie je podľa jeho slov obzvlášť náročné, keďže na niektorých miestach, kde došlo k páchaniu sexuálneho násilia, prebiehali aj niekoľkodňové boje medzi izraelskými silami a militantmi z Hamasu.

Je to komplikovanejšie

"Je to oveľa zložitejšie, pretože je tu aj otázka času, ktorý už uplynul, kým sme sa dostali k telám, pričom niektoré z nich tam ležali celé dni," povedal Kac. Dodal, že faktorom je aj "trauma", s ktorou bojujú všetci preživší. Podľa Kaca potrvá ešte nejaký čas, kým budú môcť rozprávať o to, čo prežili.

"Máme ďalšie spoľahlivé informácie o zločinoch vrátane sexuálnych útokov, od očitých svedkov, z forenzných expertíz, ktoré stále skúmame, ako aj z výpovedí ďalších účastníkov," dodal. Hamas sa k správe bezprostredne nevyjadril.

Podľa izraelských úradov zabili militanti z Hamasu po vpáde do Izraela zo 7. októbra približne 1 200 ľudí, pričom ďalších zhruba 240 osôb vrátane detí zajali ako rukojemníkov a odvliekli do Pásma Gazy. Izrael v rámci odvety spustil masívne bombardovanie tejto palestínskej enklávy, ktoré si podľa palestínskych úradov ovládaných Hamasom vyžiadalo už vyše 11-tisíc obetí.

Viac o téme: IzraelGazaHamasIzraelská armádaVojna v Izraeli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu