Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MIMORIADNY ONLINE Pásmo Gazy je bez telekomunikačných služieb, minulo sa palivo: Indonézska nemocnica na severe je mimo prevádzky

Nálet na nemocnicu si mal vyžiadať najmenej 500 obetí Zobraziť galériu (5)
Nálet na nemocnicu si mal vyžiadať najmenej 500 obetí (Zdroj: TASR/AP/Abed Khaled)

GAZA - Izraelská armáda vo štvrtok zničila dom šéfa Hamasu Ismáíla Haníju v Pásme Gazy. Údajne bol využívaný v rámci teroristickej infraštruktúry a často slúžil na stretnutia vysokých veliteľov Hamasu.

Naživo z Gazy

Hamas namiesto liečenia chorých využíva nemocnice na terorizmus

Hamas namiesto liečenia chorých využíva nemocnice na terorizmus. (Zdroj: Izraelská armáda)

ONLINE

21:32 Na izraelsko-libanonskej hranici sa vo štvrtok zintenzívnilo ostreľovanie. Libanonské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že vypálilo rakety na osem pozícií Izraela. Izraelská armáda v reakcii na to podnikla delostrelecké útoky na libanonské pohraničie, informuje agentúra Reuters.

21:27 Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že v Pásme Gazy našla telo jedného z približne 240 rukojemníkov, ktorých uniesli príslušníci palestínskeho militantného hnutia Hamas 7. októbra pri svojom vpáde do južného Izraela. Informovali o tom televízia Sky News a denník Times of Israel.

21:00 Indonézska nemocnica, ktorá sa nachádza na severe Pásma Gazy pri hranici s Izraelom, je mimo prevádzky. Dnes popoludní to povedal podľa agentúry Reuters jej riaditeľ Átif Kahlút. Podľa neho tak nemocnica nemohla poskytnúť pomoc 45 pacientom, ktorí ju naliehavo potrebovali.

20:00 Izraelská armáda v blízkosti nemocnice Šífa v Pásme Gazy našla telo Jehudit Weissovej, ktorú uniesli palestínski ozbrojenci pri krvavom útoku na južný Izrael 7. októbra. 

19:30 Izraelský opozičný líder Jair Lapid vyzval vo štvrtok premiéra Benjamina Netanjahua, aby odstúpil. Na Netanjahuovu stranu Likud zároveň apeloval, aby si zvolila nového premiéra, informuje správa agentúry DPA.

19:05 IDF zničili pamätník tureckej lodi Mavi Marmara v prístave Gazy. Informoval o tom hovorca izraelských obranných síl Daniel Hagari.

18:28 Palestínsky Červený polmesiac vo štvrtok uviedol, že izraelské tanky obliehajú nemocnicu al-Ahlí v Pásme Gazy. Podľa neho ide o "násilný útok" na toto zdravotnícke zariadenie, informuje agentúra AFP a stanica Sky News.

18:00 Izraelská polícia súhlasila s povolením demonštrácie za prímerie v pásme Gazy v Tel Avive v sobotu večer po tom, čo miestna Asociácia pre občianske práva (ACRI) podala petíciu Najvyššiemu súdu, v ktorej požadovala, aby polícia vydala povolenie. Informoval o tom Izrael.

17:18 Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že počas razie v nemocnici Šifá v Pásme Gazy objavila informácie týkajúce sa rukojemníkov, ktorých militantné hnutie Hamas unieslo počas útoku na Izrael. Hamasom riadené ministerstvo predtým uviedlo, že pri izraelskej operácii boli vážne poškodené viaceré nemocničné oddelenia, informuje agentúra AFP.

16:48 Dve najväčšie telekomunikačné spoločnosti v Pásme Gazy — Paltel a al-Džawwa — vo štvrtok oznámili, že všetky ich služby sú nefunkčné, pretože sa im minulo palivo potrebné na výrobu elektriny. Informovali o tom agentúra Reuters a televízia Sky News. Obe telekomunikačné spoločnosti už v stredu varovali, že výpadok ich služieb nastane "v najbližších hodinách".

15:42 V Pásme Gazy sa zdá byť po týždňoch izraelských útokov nevyhnutné šírenie infekčných chorôb a hladu. Podľa agentúry Reuters pred tým dnes varoval vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

15:28 Izrael vo štvrtok uviedol, že zamietol žiadosť o vstup do krajiny vysokému komisárovi OSN pre ľudské práva Volkerovi Türkovi. Stalo sa tak po tom, čo Türk odsúdil údajné porušovanie medzinárodného humanitárneho práva vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje správa agentúry AFP.

14:45 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok vyzval na okamžité prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti z palestínskeho hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. Zároveň požiadal Izrael, aby ho v boji proti Hamasu "nepohltil hnev". Informuje agentúra AFP. "Žiadam o ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie," povedal Borrell počas návštevy kibucu Be'eri pri hraniciach s Pásmom Gazy. "Chápem váš strach a bolesť... Chápem váš hnev. Ale dovoľte mi požiadať vás, aby ste sa nenechali pohltiť hnevom," apeloval na Izraelčanov.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu