Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Muža, ktorý zrazil moslimskú rodinu, usvedčili zo štvornásobnej vraždy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Dvadsaťdvaročného Kanaďana Nathaniela Veltmana uznal vo štvrtok kanadský súd za vinného z vraždy štyroch členov moslimskej rodiny, ktorých v roku 2021 úmyselne zrazil autom. Informuje agentúra Reuters odvolávajúcej sa na kanadské médiá.

Porota o verdikte rozhodovala približne šesť hodín. Veltmana usvedčila zo štvornásobnej úkladnej vraždy a jedného pokusu o vraždu, v dôsledku čoho mu hrozí doživotný trest odňatia slobody s možnosťou podmienečného prepustenia najskôr po 25 rokoch. 

archívne video

Pojednávanie na súde v prípade vraždy študenta Daniela Tupého (Zdroj: Topky/Maarty)

Útok bol teroristickým činom

Prokuratúra tvrdila, že útok bol teroristickým činom, pričom  Veltmanove zápisky dokazujú, že bol presvedčený o nadradenosti bielej rasy a vystupoval proti prisťahovalcom. Veltman zrazil 6. júna 2021 v meste London v provincii Ontário svojim pick-upom päť členov moslimskej rodiny, ktorá bola na večernej prechádzke. O život prišli manželia vo veku 46 a 44 rokov, ich 15-ročná dcéra a 74-ročná stará mama. Prežil len deväťročný chlapec, ktorý utrpel vážne zranenia. Reuters uvádza, že išlo o najhorší útok voči moslimom v Kanade od roku 2017, keď tam útočník v mešite v meste Québec zastrelil šesť ľudí.

Veltmana zadržali krátko po útoku na parkovisku neďaleko najstaršej mešity v zmienenom meste, ktoré má početnú moslimskú komunitu. Na súde svoju vinu priznal. Jeho obhajca argumentoval duševnými problémami svojho klienta a žiadal pre neho miernejší trest zodpovedajúci usvedčeniu zo zabitia. 

Viac o téme: RodinaVraždaMoslimTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu