Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Hamas nie je teroristická organizácia, povedal Erdogan: Hnutie pozastavuje rokovania o prepustení rukojemníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

TEL AVIV - Izraelská armáda v sobotu oznámila, že takmer 200.000 ľudí opustilo počas posledných troch dní severnú časť Pásma Gazy a zamierilo na juh. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Naživo z Izraela

VIDEO: Jednotky našli počas operácie v severnej časti Gazy zbrane, muníciu a výbušné zariadenia v materskej škole

Jednotky našli počas operácie v severnej časti Gazy zbrane, muníciu a výbušné zariadenia v materskej škole (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:50 Izraelská armáda zaútočila na vojenskú infraštruktúru Hizballáhu v Libanone vrátane vojenského zariadenia IDF predtým zaznamenala vypustenie 15 rakiet z Libanonu smerom na Izrael.

20:38 Gretu Thunbergovú nakrátko prerušil muž, ktorý k nej pristúpil na pódium po tom, čo pozvala Palestínčana a Afganku, aby vystúpili na klimatickom proteste v hlavnom meste Holandska. Obvinili Izrael z genocídy.

20:00 Európska únia v nedeľu odsúdila palestínske radikálne hnutie Hamas za používanie "nemocníc a civilistov ako ľudských štítov", pričom zároveň vyzvala Izrael, aby preukázal "maximálnu zdržanlivosť" v záujme ochrany civilistov pred vojnou.

19:36 Izrael je od 7. októbra pod útokom na viacerých frontoch, pričom sirény znejú zo severu na juh. Tu je medzinárodný hovorca IDF s ďalšími podrobnosťami:

19:20 Z Izraelom ostreľovaného palestínskeho Pásma Gazy bolo v nedeľu do Egypta evakuovaných približne 500 cudzincov a osôb s dvojakým občianstvom, ako aj niekoľko zranených Palestínčanov. Podľa agentúry AFP to potvrdili zdroje na egyptskej i izraelskej strane. Nemenovaný predstaviteľ egyptských bezpečnostných zložiek spresnil, že na územie Egypta z Pásma Gazy vstúpilo asi "500 cudzích štátnych príslušníkov z 15 rôznych krajín". 

18:30 Nemecký kancelár Olaf Scholz je proti "okamžitému" prímeriu v Pásme Gazy. Scholz prišiel s týmto vyhlásením v čase, keď sa na celom svete množia výzvy na zastavenie vojny, v ktorej sa izraelská armáda ocitla pred vyše mesiacom v dôsledku vpádu teroristických kománd palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na juh Izraela.

18:16 Fínsko kúpilo systém protivzdušnej obrany „Dávidov prak“ od Izraela za 317 miliónov eur."David's Sling" ukázal 100% úspešnosť odpočúvania vo vojne "Iron Swords". Je schopný zachytiť rakety na vzdialenosť 40-300 kilometrov.

17:43 Tisíce ľudí sa v nedeľu v Paríži zišli na pochode proti antisemitizmu. Akcii predchádzalo hašterenie politických strán o tom, kto by sa na pochode mal zúčastniť, ako aj séria antisemitských incidentov v rôznych častiach Francúzska, informovala agentúra AFP. Po útoku palestínskej militantnej skupiny Hamas na Izrael zo 7. októbra, po ktorom Izrael pristúpil k útokom v Pásme Gazy, napätie vo francúzskej metropole, kde žijú početné židovské i moslimské komunity, badateľne stúplo, konštatovala AFP. 

17:18 Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu oznámilo, že pozastavuje rokovania o prepustení rukojemníkov, ktorých zadržiava v Pásme Gazy od útoku na Izrael zo 7. októbra. Tento krok hnutie odôvodnilo izraelským zaobchádzaním s nemocnicou Šifá v Gaze. Pre agentúru Reuters to potvrdil palestínsky predstaviteľ oboznámený s rokovaniami, uvádza TASR.

17:05 Za poslednú hodinu bolo identifikovaných 15 štartov z Libanonu. IDF Aerial Defense Array zachytilo 4 štarty, pričom ostatné dopadli na otvorené priestranstvá. V dôsledku mínometných granátov bolo zranených 7 vojakov IDF. Teraz útočia delostrelectvom na pôvod týchto štartov.

16:43 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu naznačil, že "by mohlo dôjsť" k dohode s hnutím Hamas o prepustení rukojemníkov, ktorých militanti od 7. októbra po útoku na Izrael držia v Pásme Gazy. V rozhovore pre americkú televíziu NBC News však odmietol poskytnúť bližšie informácie.

16:05 Počas bojov v palestínskom Pásme Gazy prišiel o život člen filmového štábu, ktorý sa podieľa na výrobe populárneho izraelského televízneho seriálu Fauda. Ako v nedeľu spresnil spravodajský web The Times of Israel, 38-ročný seržant v zálohe Matan Meir zahynul 10. novembra, keď v rámci misie dostal za úlohu spolu so štyrmi kolegami preveriť jednu z budov v  blízkosti mešity v meste Bajt Hanún v severnom sektore Pásme Gazy.

16:00 Hamas nie je teroristická organizácia, ale ľudia, ktorí sa zo všetkých síl snažia brániť svoje územia a bojovať za svoju vlasť - Erdogan. Turecký prezident tiež povedal, že nebude volať Bidenovi o situácii v Gaze a poznamenal, že „Turecko je kľúčovou krajinou na Blízkom východe“.

15:31 Protestu na podporu Palestínčanov sa cez víkend v bavorskom Mníchove zúčastnilo približne 5500 ľudí. Demonštranti vyzývali na prímerie v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, informuje agentúra DPA.

14:14 Izrael v nedeľu podpísal s Fínskom dohodu o predaji izraelského systému protivzdušnej obrany Dávidov prak za približne 317 miliónov eur. Informuje agentúra AFP.

14:00 Izraelský prezident ukázal knihu „Mein Kampf“ v arabčine, ktorá sa našla v sklade zbraní Hamasu.  Predchádzajúci majiteľ mal v knihe vyznačené antisemitské body.

13:41 Pápež František zopakoval v nedeľu svoju výzvu na zastavenie bojov vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy a uviedol, že každá ľudská bytosť má právo žiť v mieri. TASR informuje podľa správy agentúry ANSA.

Pápež František
Zobraziť galériu (7)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

13:16 Hizballáh sa prihlásil k zodpovednosti za protitankovú paľbu, pri ktorej bolo zranených šesť izraelských civilistov, jeden kriticky.

13:15 Bezpečnostné služby Shin Bet, IDF a policajné zložky hraničnej kontroly zabili v nedeľu skoro ráno v dedine Burka neďaleko Nábulusu bývalého väzňa v izraelskom väzení Muntasara Sifa.

13:14 Prezident Emmanuel Macron vyzval Francúzov, aby sa pred nedeľným pochodom v hlavnom meste postavili proti protižidovským činom na protest proti rastúcemu antisemitizmu.

MIMORIADNY ONLINE Hamas nie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Guillaume Horcajuelo / Pool photo via AP)

12:40 Záchranná zdravotná služba MDA informovala, že jeden civilista bol zranený v kritickom stave a niekoľko ďalších bolo vážne zranených zásahom protitankovej strely na libanonskej hranici. Raketa bola vypálená z Libanonu smerom k Hornej Galilei.

12:10 Prví Poliaci boli evakuovaní z Pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah do Egypta. Oznámilo to v nedeľu poľské ministerstvo zahraničných vecí. TASR píše podľa správy agentúry PAP.

12:02 Palestínsky Červený polmesiac oznámil, že nemocnica Al-Quds v meste Gaza úplne zastavila prevádzku pre nedostatok paliva. Hamasom kontrolované ministerstvo zdravotníctva v Gaze už skôr oznámilo, že nemocnica Shifa bola tiež zatvorená a že päť jej pacientov zomrelo – vrátane dvoch predčasne narodených detí. Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že lekárske tímy Al-Quds sa uchýlili k liečbe tradičnými metódami vzhľadom na tamojšie zlé humanitárne podmienky a nedostatok lekárskeho vybavenia, jedla a vody.

11:35 Izraelský úder úplne zničil jednu z budov nemocnice Šífa, najväčšieho lekárskeho zariadenia v Pásme Gazy. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie zdravotníckych úradov v Pásme, ktoré ovláda palestínske radikálne hnutie Hamas. Agentúra podotýka, že tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť, aspoň jeden svedok v nemocnici však útok potvrdil.

11:01 Izrael podpísal dohodu o predaji protiraketového systému David's Sling Fínsku v hodnote 317 miliónov eur (339 miliónov USD), informovalo v nedeľu izraelské ministerstvo obrany.

10:55 Viacero ľudí prišlo o život a utrpelo zranenia pri útokoch na zariadenie OSN v meste Gaza, kde sa pred bojmi skrývali stovky palestínskych utečencov, uviedla v noci na nedeľu Organizácia Spojených národov (OSN). TASR informuje podľa agentúry AFP.

10:28 Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v Gaze uviedlo, že 13 Palestínčanov zahynulo v nedeľu pri útoku IDF na budovu v Khan Younis v južnom pásme Gazy.

9:33 Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že viac ako 280 Nemcov a ich príbuzných mohlo v posledných dňoch opustiť pásmo Gazy. Naďalej sa pracuje na tom, aby všetci držitelia nemeckých pasov, ktorí chcú opustiť vojnou zmietanú pobrežnú oblasť, mohli tak urobiť, uviedol úrad v sobotu neskoro večer na sociálnej sieti X.

8:36 Izraelský koordinačný a styčný úrad informoval palestínske ministerstvo zdravotníctva v Ramalláhu, že obyvateľ severojordánskeho mesta Burka na západnom brehu Jordánu zomrel po streľbe izraelskými strážcami. Zosnulý, 34-ročný Muntasar Sif, bol zastrelený izraelskými silami v nedeľu v skorých ranných hodinách.

8:24 Šéf ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, v nedeľu ráno uviedol, že nemocnica Al-Šifa je zatvorená a nemôže poskytovať žiadne zdravotnícke služby. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že 5 pacientov vrátane 2 predčasne narodených detí zomrelo v dôsledku nedostatku elektrickej energie a že telá viac ako 100 zosnulých pacientov sa stále nachádzajú v nemocničnom komplexe bez možnosti ich prevozu do búral.

8:23 Izraelské jednotky armádnej brigády Givati operovali počas uplynulého dňa v utečeneckom tábore Šatí v Gaze, uviedol v nedeľu hovorca IDF.

6:00 Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že stratila komunikáciu so svojimi kontaktmi v nemocnici Al-Shifa na severe Gazy. "Keďže sa stále objavujú desivé správy o tom, že nemocnica čelí opakovaným útokom, predpokladáme, že naše kontakty sa pripojili k desiatkam tisíc vysídlených ľudí a utekajú z tejto oblasti," uvádza sa v správe. Jordánsko podľa serveru denníka The Times of Israel letecky do Gazy dopravilo ďalšiu humanitárnu pomoc.

 

WHO dodala, že "má vážne obavy o bezpečnosť zdravotníckych pracovníkov, stoviek chorých a zranených pacientov vrátane bábätiek na podporu života a vysídlených ľudí, ktorí zostávajú v nemocnici. Počet hospitalizovaných pacientov je údajne takmer dvojnásobný oproti jej kapacite."

5:59 Tisíce ľudí v sobotu vyšli do ulíc francúzskych miest a žiadali prímerie v Pásme Gazy. Pro-palestínske demonštrácie sa v sobotu konali aj vo viacerých mestách v Nemecku. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

5:58 Izraelské bojové lietadlá uskutočnili útoky na teroristickú infraštruktúru na území Sýrie. Reagovali na paľbu smerujúcu zo sýrskeho územia na Izraelom okupované Golanské výšiny. Oznámila to v nedeľu izraelská armáda, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

5:57 Londýnska Metropolitná polícia (MPS) oznámila, že počas sobotňajších protestov na podporu Palestínčanov zatkla v britskej metropole 126 osôb. Skupina demonštrantov na ulici zastrašovala aj vládneho úradníka. TASR správu prevzala z webových stránok staníc BBC a Sky News.

Premiér Sunak odsúdil prejavy násilia počas sobotňajších protestov

Britský premiér Rishi Sunak slovne odsúdil prejavy násilia počas Národného pochodu pre Palestínu, ktorý sa konal v sobotu v Londýne. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC a Sunakovho vyjadrenia na sociálnej sieti. "Odsudzujem násilné, totálne neprijateľné scény, ktoré sme dnes videli zo strany EDL (Anglická obranná liga - English Defence League) a spriaznených skupín, i stúpencov hnutia Hamas, ktorí sa zúčastnili na Národnom pochode pre Palestínu," uviedol Sunak na sociálnej sieti X.

Rishi Sunak
Zobraziť galériu (7)
Rishi Sunak  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Super)

Opovrhnutia hodné konanie menšiny osôb podľa jeho vyjadrení marí úsilie tých, ktorí sa rozhodli vyjadriť svoje názory nenásilnou formou. Dodal, že Británia si počas víkendu pripomína Deň veteránov, kedy by sa krajina mala zjednotiť a spomínať na tých, ktorí bojovali a zomreli za slobodu Britov. "To, čo sme pozorovali dnes, neochraňuje česť našich ozbrojených síl, ale nimi vyslovene opovrhuje," uviedol. Pripomenul tiež, že členovia EDL zaútočili na policajtov a prenikli k hrobu neznámeho vojaka (The Cenotaph) na londýnskej ulici Whitehall, a ďalší demonštranti skandovali antisemitské pokriky a niesli nápisy podporujúce Hamas. Voči akejkoľvek trestnej činnosti je podľa premiéra potrebné zakročiť silou zákona.

V najbližších dňoch sa podľa svojich slov stredne so šéfom londýnskej Metropolitnej polície (MPS). English Defence League (Anglická obranná liga) je krajne pravicová organizácia namierená voči moslimom a islamizmu. Národný pochod pre Palestínu sa konal v deň 105. výročia uzatvorenia prímeria medzi Nemeckom a dohodovými štátmi, ktorým sa oficiálne ukončila prvá svetová vojna (1914-18). Centrom Londýna v sobotu pochodovalo 300.000 ľudí. Londýnska Metropolitná polícia oznámila, že počas dňa zatkla v britskej metropole 126 osôb.

Takmer 200.000 ľudí počas troch dní ušlo zo severnej časti Pásma Gazy

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že takmer 200.000 ľudí opustilo počas posledných troch dní severnú časť Pásma Gazy a zamierilo na juh. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Len za posledné tri dni opustilo sever takmer 200.000 ľudí, ktorí sa presunuli na juh," uviedol hovorca armády Daniel Hagari. Hagari tiež poprel správy o izraelských útokoch na nemocnicu Šifá v Gaze. "V posledných hodinách sa šíria falošné informácie, že obkľučujeme nemocnicu Šifá a útočíme na ňu. Tieto informácie sú falošné," povedal hovorca v televíznom vysielaní. Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v sobotu večer na sociálnej sieti X uviedla, že útoky na nemocnicu Šifá sa v posledných hodinách dramaticky zvýšili.

Situáciu označila za katastrofálnu. Izraelská armáda oznámila, že pomôže pri evakuácii detí tejto nemocnice, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením v Pásme Gazy. V Pásme Gazy pokračujú boje medzi izraelskými vojakmi a hnutím Hamas. Tie prepukli po tom, ako militanti z hnutia Hamas 7. októbra uskutočnili rozsiahle útoky na území Izraela. O život prišlo približne 1400 ľudí a ďalších približne 240 osôb militanti zadržali ako rukojemníkov. Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy uvádza, že od začiatku konfliktu prišlo v tejto enkláve o život viac než 11.000 ľudí.

Viac o téme: IzraelVojnaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu