Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Apokalypsa v Európe: Búrky ničili všetko, čo im prišlo do cesty! V Taliansku sa prevrátil vlak a hlásia prvú obeť

V Taliansku sa prevrátil nákladný vlak, zrejme za to môže tornádo alebo downburst
V Taliansku sa prevrátil nákladný vlak, zrejme za to môže tornádo alebo downburst (Zdroj: Facebook/Tornado in Italia)

CANTÚ/ŠMARJE/NORIMBERG – Fotografie neuveriteľnej skazy. Náhla zmena počasia a tlaková níž, ktorá sa prehnala celou Európou za sebou zanecháva poriadnu spúšť. Záplavy hlásia nielen z Talianska, ale aj z Nemecka a Slovinska. Do rozbúreného potoka v Lombardsku spadol 66 ročný muž.

Nepriaznivé počasie, ktoré sa postupne prehnalo celou Európou mení teploty aj na našom území. V priebehu dnešného dňa majú tieto silné búrky zasiahnuť aj Slovensko, najmä v poobedných hodinách od 15:00 hod. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pre západ Slovenska.

Ministri majú preventívne zvýšenú ochranu, Boris Susko chodí odteraz s dvoma ochranármi. (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Počasie na severe Talianska si vyžiadalo mnoho zranených osôb a podľa aktuálnych informácií aj jedného mŕtveho. Silný dážď a búrky rozbúrili potok Serenza v okolí mesta Cantú v Lombardsku a strhli celý most. Podľa svedkov sa muž nachádzal priamo na moste keď silný prúd vody strhol celú konštrukciu mostu. Dvom ľuďom sa podarilo dostať do bezpečia, no muža nenašli ani po niekoľkohodinovom pátraní s vrtuľníkom horskej záchrannej služby. Jeho telo objavili až dnes ráno  hasiči, informuje talianske Leggo.

Kritickú situáciu hlásili aj zo Slovinska, kde pod vodou skončilo niekoľko obcí na juhu. Správa Slovinskej republiky avizovala, že zaznamenala až 53 škodových udalostí. Išlo najmä o prívalovú vodu a zatopené pivnice, cesty ako aj komerčné budovy. Dramatickejšia situácia bola ale v nemeckom meste Norimberg, kde sa pod masou vody ocitli cesty, podchody aj autá. K silnému dažďu sa neskôr pridali aj krúpy a nárazový vietor. Pre veľký nápor na núdzovú linku prosili obyvateľov, aby volali len vo výnimočných prípadoch, informuje imeteo.sk.

 

Zmena počasia v talianskej obci Borgo Mantovano spôsobila náhle prevrátenie celého nákladného vlaku. Doteraz odborníci nevedia zistiť, čo presne spôsobilo prevrátenie vlaku, no viaceré škody spozorovali aj na okolitých domoch. V súvislosti s touto udalosťou je ale spomínané tornádo alebo downburst. Deštruktívne atmosférické úkazy, ktoré majú síce odlišné príčiny, no oba javy dokážu spôsobiť rozsiahle škody.

Viac o téme: PočasieTornádoNemeckoTalianskoSlovinskoDownburst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu