Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zemetrasenie vo vláde! Kopačky za kritiku umiernenosti pri propalestínskej demonštrácii, veľký návrat expremiéra

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak v pondelok odvolal ministerku vnútra Suellu Bravermanovú. Jej nedávne obvinenie polície z prílišnej zhovievavosti k propalestínskym demonštráciám vyvolalo pobúrenie. Informuje agentúra AP.

Britská vláda uviedla, že Bravermanová odišla z postu ministerky vnútra v rámci zmien vo vládnom kabinete. Sunak v uplynulých dňoch čelil tlaku na odvolanie Bravermanovej, ktorá minulý týždeň nezvyčajne tvrdo kritizovala londýnsku Metropolitnú políciu. Policajti podľa nej ignorovali porušenia zákona "propalestínskych davov".

Archívne video:

Poslanci KDH podali návrh na odvolanie podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ľudí v uliciach vyzývajúcich na prímerie v Pásme Gazy označila za "nenávistných demonštrantov". V sobotu došlo v Londýne k potýčkam medzi krajne pravicovými demonštrantami a políciou. Londýnsky starosta Sadiq Khan v tejto súvislosti obvinil Bravermanovú z podnecovania napätia.

Novým ministrom zahraničných vecí bude expremiér Cameron

Novým ministrom zahraničných vecí bude expremiér David Cameron, oznámila v pondelok britská vláda. Doterajší šéf britskej diplomacie James Cleverly zasadne na uvoľnený post po ministerke vnútra. Informuje stanica BBC.

Britský premiér Rishi Sunak odštartoval v pondelok zmeny vo vládnom kabinete odvolaním doterajšej ministerky vnútra Suelly Bravermanovej. Britská vláda uviedla, že Cameron bude vymenovaný do nevolenej hornej komory britského parlamentu, Snemovne lordov. Podľa agentúry AP je veľmi nezvyčajné, aby bývalý premiér získal vo vláde dôležitý ministerský post.

"Aj keď som bol posledných sedem rokov mimo politiky v prvej línii, dúfam, že moje skúsenosti – jedenásť rokov ako líder Konzervatívnej strany a šesť rokov ako predseda vlády – budú nápomocné pri pomoci predsedovi vlády" Sunakovi so zvládaním dôležitých výziev, napísal Cameron na sociálnej sieti. Aj keď možno nesúhlasil s niektorými rozhodnutiami Sunaka, je to podľa neho "silný a schopný premiér, ktorý v ťažkých časoch ukazuje príkladné vedenie", dodal
      

Viac o téme: David CameronVeľká BritániaRishi SunakSuella Bravermanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu