Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNY ONLINE Izrael útočí na ciele Hizballáhu v Libanone: Štyria vojaci sú vážne zranení protitankovou strelou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Leo Correa)

IZRAEL - Vláda palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy uviedla, že izraelský útok na nemocnicu Šifá, ktorá je najväčšou v oblasti, si vyžiadal 13 obetí. Správu sme prevzali od agentúry AFP.

Naživo z Gazy 

VIDEO Teroristi z Hamasu poskytli dôkazy o zneužívaní najväčšej nemocnice v Gaze

Teroristi z Hamasu poskytli dôkazy o zneužívaní najväčšej nemocnice v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE 

21:33 Približne 40 veľvyslancov pri Organizácii spojených národov si v piatok minútou ticha uctilo obete prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy. Zároveň vyzvali na ukončenie násilia medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

21:06 Izrael v piatok prehodnotil počet obetí, ktoré zahynuli na jeho území pri útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra, na 1200. Dosiaľ uvádzal, že militanti zabili až 1400 ľudí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

20:11 Bývalý americký prezident Donald Trump povedal, že Izrael "musí lepšie pracovať v oblasti vzťahov s verejnosťou, pretože druhá strana ich poráža v oblasti vzťahov s verejnosťou".

20:10 Traja vojaci boli vážne zranení protitankovou strelou, ktorá dopadla neďaleko Manary v severnom Izraeli. Pri ďalšom incidente bol jeden vojak vážne zranený a ďalší stredne ťažko zranený z lietadla, ktoré vletelo do Izraela z Libanonu.

19:31 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) požaduje ochranu zdravotníckych zariadení a pracovníkov v Pásme Gazy. V piatok upozornil, že zdravotnícky systém v palestínskej enkláve sa dostal do bodu, z ktorého niet návratu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:09 Izraelská armáda v piatok uviedla, že bude zabíjať teroristov hnutia Hamas, ktorí budú strieľať z nemocníc v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Ak spozorujeme teroristov z Hamasu strieľať z nemocníc, urobíme, čo musíme urobiť... Ak uvidíme teroristov z Hamasu, zabijeme ich," uviedol hovorca izraelskej armády Richard Hecht.

18:38 Zväz poštových pracovníkov USA – najväčší odborový zväz v Amerike – sa stal prvým veľkým národným odborovým zväzom, ktorý vyzval na prímerie v Gaze.

18:35 IDF útočia na ciele Hizballáhu v reakcii na streľbu z Libanonu na izraelské územie.

17:22 Dvadsať z 36 nemocníc v palestínskom Pásme Gazy už nefunguje, oznámila v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Dôvodom je intenzívne bombardovanie, zničenie a nedostatok zdravotníckych potrieb. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

17:00 Palestínsky Červený polmesiac v piatok uviedol, že izraelskí ostreľovači strieľali na Nemocnicu al-Kuds v meste Gaza. Z miesta hlásili najmenej jedného mŕtveho a 20 zranených. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:11 IDF sa pripravuje na možnosť, že Izrael bude napadnutý z iných regiónov, ako je Irán a Irak, ak budú boje v pásme Gazy pokračovať. Podľa vojenských zdrojov zostáva hlavným frontom vo vojne Gaza, po ktorej nasleduje severná hranica. IDF zároveň rieši útoky z oblasti Jemenu a vo štvrtok iránske milície odpálili zo Sýrie dva drony. Teraz IDF definuje vojnu ako multiregionálnu, zatiaľ nie ako úplnú regionálnu vojnu.

16:10 Najmenej traja Palestínčania zahynuli pri izraelskom útoku na ceste, ktorú používali vysídlení Palestínčania smerujúci v enkláve na juh, uviedli v piatok médiá napojené na Hamas s odvolaním sa na zdravotníckych predstaviteľov z Gazy.

16:09 Šéf agentúry OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA) Philippe Lazzarini v piatok oznámil, že vo vojne v Pásme Gazy bolo zabitých vyše 100 jej pracovníkov. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

15:28 V piatok má prejsť z Pásma Gazy do Egypta cez hraničný priechod Rafah 594 cudzincov a Palestínčanov s dvojakým občianstvom. Informovali o tom palestínske zdroje, Informuje TASR podľa agentúry DPA.

14:43 Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyzvala Izrael, aby otvoril hraničný priechod Kerem Šalom s Pásmom Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. "Rafah je druhým najlepším riešením, tým najlepším je Kerem Šalom," uviedol Jens Laerke, hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

14:36 Juhoafrická republika vyzvala izraelského veľvyslanca, aby prediskutoval jeho nedávne "nešťastné správanie súvisiace s rozvíjajúcou sa tragickou izraelsko-palestínskou vojnou", uviedlo v piatok juhoafrické ministerstvo zahraničných vecí.

14:25 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok privítal zavedenie humanitárnych prestávok v Pásme Gazy zo strany Izraela. Dodal však, že pre ochranu civilistov v tejto oblasti je potrebné urobiť omnoho viac. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

12:30 Vláda palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy uviedla, že izraelský útok na nemocnicu Šifá, ktorá je najväčšou v oblasti, si vyžiadal 13 obetí. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Pri dnešnom útoku Izraela zahynulo 13 mučeníkov a desiatky ďalších utrpeli zranenia," vyhlásila miestna vláda.

9:58 Irán varoval, že rozsah utrpenia civilistov v Pásme Gazy kvôli izraelskému ťaženiu proti radikálnemu hnutiu Hamas nevyhnutne povedie k rozšíreniu konfliktu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej to vyhlásil iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján. Úrady v Pásme Gazy, ovládané Hamásom, dnes informovali o izraelských náletoch na viaceré nemocnice na tomto palestínskom území alebo v ich blízkosti.

9:30 Izrael musí prijať okamžité opatrenia na ochranu Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu, povedal dnes vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. V jordánskej metropole Ammánu tiež vyzval na okamžitý pokoj zbraní medzi izraelskými silami a palestínskym radikálnym hnutím Hamás, ktoré už viac ako mesiac bojujú po vpáde palestínskych radikálov na izraelské územie.

8:00 Indonézia odsúdila výbuchy, ktoré sa v noci na dnes stali neďaleko jej nemocnice v Pásme Gazy. Píše to agentúra Reuters s odvolaním sa na indonézske ministerstvo zahraničia, ktoré však neuviedlo, kto v okolí nemocnice útočil. Podľa palestínskych úradov v Pásme Gazy, ktoré kontroluje radikálne hnutie Hamas, na niekoľko nemocníc udrela v noci na dnes izraelská armáda.

6:10 Izraelská armáda v piatok informovala, že v Sýrii zasiahla organizáciu, ktorá má podľa nej na svedomí štvrtkový útok dronom na školu juhoizraelskom prístavnom meste Ejlat. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:00 Jemenskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom vo štvrtok večer oznámili, že počas dňa vypálili niekoľko rakiet na juhoizraelské mesto Ejlat ležiace pri Červenom mori. Izraelská armáda predtým informovala, že neidentifikovaný dron zasiahol v Ejlate školu, pričom spôsobil menšie škody. TASR o tom píše podľa správ agentúr DPA a AFP.

Viac o téme: VojnaOkupáciaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu