Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európa pod hľadáčikom dlhovekosti: Kde sa dožívajú ľudia najviac? TAKTO sme dopadli my

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, ec.europa.eu)

BRATISLAVA - Už sme si akosi zvykli na to, že počas posledného desaťročia sa priemerná dĺžka života v EÚ zvyšovala relatívne konzistentným tempom až do roku 2019, kedy bola očakávaná dĺžka života pri narodení 81,3 roka. V tomto období však nastal zlom, pričom roky 2020 a 2021 už zaznamenávajú poklesy v strednej dĺžke života. Ako sme dopadli ako Slovensko na mape Európy? Dáta sú neúprosné a za Západom dosť zaostávame aj v dožití vyššieho veku!

archívne video

Protesty v Bruseli proti lacným dovozom z Ukrajiny podporili i slovenskí farmári (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ženy sa dožívajú asi o 5,7 roka viac ako muži

Tvrdí to portál Eurostat, podľa ktorého v roku 2021 bola celková očakávaná dĺžka života pri narodení v EÚ 80,1 roka. Stredná dĺžka života žien v EÚ bola 82,9 roka, čo bolo o 5,7 roka dlhšie ako u mužov, ktorí mali v priemere 77,2 roka. Očakáva sa, že v čase narodenia budú ženy žiť dlhšie vo všetkých 242 regiónoch NUTS 2 , kde sú dostupné údaje.

Európa pod hľadáčikom dlhovekosti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

Portál pripomína, že asi najväčší rodový rozdiel bol zaznamenaný v Lotyšsku, kde bola stredná dĺžka života pri narodení u žien o 9,8 roka vyššia. Najmenší rodový rozdiel bol pozorovaný vo francúzskom najvzdialenejšom regióne Mayotte, kde bola priemerná dĺžka života žien o 2,3 roka vyššia ako u mužov.

Najviac sa dožívajú ženy v Španielsku, vo Francúzsku a v Taliansku

Najvyššia očakávaná dĺžka života pri narodení u žien bola v regióne hlavného mesta Španielska Comunidad de Madrid (88,2 roka), po ktorom nasledovalo päť ďalších regiónov v Španielsku – Comunidad Foral de Navarra (87,6 roka), Castilla y León (87,5 roka), Kantábria ( 87,1 rokov), Galícia a País Vasco (oba 87,0 rokov). Mimo Španielska bola ďalšia najvyššia priemerná dĺžka života žien pri narodení hlásená v Rhône-Alpes vo Francúzsku a v provincii Provincia Autonoma di Trento v Taliansku (obe 86,7 rokov). Najmenej sa naopak ženy dožívajú na severe Bulharska na juhovýchode Srbska, pričom ide o menšie hodnoty ako 75 rokov.

Európa pod hľadáčikom dlhovekosti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

Ak ide o Slovensko, ženy na západnom a strednom Slovensku atakujú priemerné hodnoty 78 rokov, zatiaľ čo ženy na východnom Slovensku o rok menej, čo ich zaradilo už do nižšej farebnej kategórie.

Muži sa najviac dožívajú na severe Talianska, na Islande a na západe Škandinávskeho polostrova

Pri mužoch je už mapa logicky sfarbená do oveľa nižších kategórií. Najvyššia hodnota strednej dĺžky života pri narodení u mužov v roku 2021 je 82,8 roka. Bola zaznamenaná v autonómnom ostrovnom regióne Åland (Fínsko). Ďalšie najvyššie úrovne boli hlásené v dvoch španielskych regiónoch, Comunidad de Madrid (82,2 roka) a Comunidad Foral de Navarra (81,9 roka), a pre dva švédske regióny, Štokholm (82,1 roka) a Småland med öarna (81,9 roka).

Európa pod hľadáčikom dlhovekosti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

Z pohľadu Slovenska na tom nie sme vôbec dobre a spolu s Maďarskom, Ukrajinou, Bulharskom, Chorvátskom, Estónskom, Rumunskom, Lotyšskom, Litvou a väčšinou Poľska sme spadli do úplne najspodnejšej farebnej kategórie - menej ako 73 rokov dožitia pre mužov. Výnimku tvorí len Bratislavský kraj, kde ide o index 73,9 roka a ako jediné územie tak prekročilo hranicu 73 rokov.

Viac o téme: MapaPorovnanie VekKrajinyDôchodcovia SlovenskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu