Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bukovský šíri informáciu, že vakcíny proti covidu spôsobujú rakovinu: Je to HOAX, varujú odborníci

Igor Bukovský Zobraziť galériu (2)
Igor Bukovský (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Igor Bukovský uverejnil koncom októbra príspevok na Facebooku, v ktorom tvrdil, že vakcíny proti covidu-19 spôsobujú rakovinu. Informácie, ako prvý zverejnil známy konšpiračný web, no aj napriek tomu množstvo ľudí jeho tvrdeniu uverilo. To už medzičasom stihli vyvrátiť odborníci.

Bukovský nedávno napísal na sociálnej sieti, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 spôsobujú rakovinu. "Myslím si, že už je načase, aby sme začali zhromažďovať verejné výroky a tvrdenia politikov, rôznych odborných poradcov, novinárov a ‚celebrít‘ o tom, že ‚protikovidové vakcíny‘ sú ‚bezpečné a účinné‘," uviedol. 

 

Pfizer-BioNTech „vakcíny“ proti SC-2 obsahujú génovú zložku, ktorú firma zatajila pri schvaľovaní a môže byť schopná...

Posted by Dr. Igor Bukovský on Friday, October 27, 2023

Vakcíny Pfizer/BioNTech podľa lekára obsahujú génovú zložku, ktorú firma zatajila pri schvaľovaní. Práve táto zložka údajne vážne poškodzuje zdravie pacientov. Bukovský pritom vychádzal zo známeho konšpiračného webu Echo, ktorý ale v príspevku nespomenul. Viacerí ľudia jeho tvrdenia podporili. "Môj muž mal rakovinu pred covidom. Samozrejme sa dal trikrát očkovať. Odvtedy sa rakovina prudko zhoršila. Močový mechúr a mozog. Je v poslednom štádiu," napísala jedna komentujúca. "Vakcína sa má testovať aspoň osem až dvanásť rokov, ľuďom to napichali za pár mesiacov," uviedol ďalší užívateľ. 

Je to hoax

Ako informuje Health Canada, podobné tvrdenia nie sú pravdivé. Kanadský úrad pre verejné zdravie agentúre AFP vysvetlil, že takéto príspevky skresľujú jej pozíciu, pričom nezávislí experti tvrdia, že výskum nepreukazuje nebezpečnosť vakcín. Ako vysvetlili, fragment SV40 DNA v covidovej vakcíne od Pfizeru, ktorý spomína aj Bukovský, pomáha prepisu mRNA počas výrobného procesu. Výrobcovia používajú takéto plazmidy, pretože "sa ľahko replikujú (kopírujú) a obsahujú cieľovú génovú sekvenciu," uvádza americká vládna agentúra National Human Genome Research Institute (NHGRI). 

Bukovský šíri informáciu, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Predstavitelia Health Canada priblížili, že sekvencia zosilňovača SV40 je zvyškový fragment DNA vo vakcíne Pfizer/BioNtech. Fragment je ale neaktívny a nemá žiadnu funkčnú úlohu. Experti tiež informujú, že žiadny výskum nepreukázal spojenie medzi vakcínami a rakovinou. "Akékoľvek tvrdenia o tom, že prítomnosť sekvencie zosilňovača SV40 je spojená so zvýšeným rizikom rakoviny, sú nepodložené. Neexistuje tiež žiadny dôkaz, ktorý by podporoval, že prítomnosť plného SV40 v akejkoľvek vakcíne zvyšuje riziko rakoviny alebo zrýchlenie rakoviny u jednotlivcov." 

Viac o téme: OčkovanieRakovinaVakcínaHoaxDezinformácieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu