Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nepríjemná správa pre Izrael, systém Iron Dome má svoje muchy: Vláda skresľuje jeho účinnosť, tvrdí expert

Protiraketový obranný systém Izraela Kipat barzel (Iron Dome)
Protiraketový obranný systém Izraela Kipat barzel (Iron Dome) (Zdroj: SITA/AP/Tsafrir Abayov, Twitter/Iran Observer)

IZRAEL/PÁSMO GAZY – Začiatkom októbra spustila radikálna palestínska teroristická skupina Hamas ofenzívu z pásma Gazy smerom na Izrael. Okrem častokrát spomínaných útokov militantov na civilistov v kibucoch a vypaľovanie ich domov, spustili teroristi aj mohutnú raketovú paľbu. Bez obranného systému nad Izraelom by zahynulo oveľa viac ľudí.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Situácia medzi Palestínou a Izraelom je napätá od 50. rokov 20. storočia. Izraelsko-palestínsky konflikt sa dostal do povedomia celého sveta dňa siedmeho októbra, keď z pásma Gazy spustila palestínska teroristická skupina Hamas proti svojmu nepriateľovi mohutný pozemný a raketový útok. Izrael prišiel o mnoho civilistov najmä pri pozemnej ofenzíve Hamasu. Vzdušný priestor už dlhé roky chráni systém Kipat barzel (Iron Dome). 

Systém protiraketovej obrany spustil Izrael v roku 2011. Ako informuje euronews, stal sa kľúčom k odrazeniu nepriateľských rakiet nad územím Izraelu. Kipat barzel vyvinula spoločnosť Rafael. Oficiálne vyhlásenia, ktoré poskytli izraelské úrady, tvrdia, že tento systém je schopný zachytiť nepriateľské rakety na 90 percent. 

Vývoj od roku 2007

Francúzska BFM TV uvádza, že vývojový program bol zahájený už v roku 2007 s cieľom zachytiť vystrelené rakety z Libanonu a pásma Gazy. O rok neskôr spustil Izrael testy. Prvú batériu nainštaloval v blízkosti Beerševy, 40 kilometrov od pásma Gazy. Dnes sú už batérie obranného systému Kipat barzel umiestnené na miestach, ktoré sú najčastejšími cieľmi nepriateľov Izraela (Aškelon, Ašdoda, Tel-Aviv, Netivot či na hraniciach so Sýriou a Libanonom). Jedna batéria mapuje územie o rozlohe 150 kilometrov štvorcových. 

Každá batéria Kipat barzelu má tri časti. Prvou je radar, ktorý zachytáva nepriateľské rakety v okruhu 4 až 70 kilometrov. Po zameraní nepriateľského cieľa, batéria vypustí protiraketovú strelu Tamir (jeden kus 47 251 eur). Treťou časťou batérie je riadiace centrum, ktoré pomocou softvéru riadi strelu Tamir vo vzduchu. Pokiaľ svoj cieľ nezasiahne, otočí sa a skúsi to znova alebo si vyberie iný. Obranné strely o sebe vedia a prispôsobujú sa letu podľa potreby. Tejto vzájomnej koordinácii sa v angličtine hovorí hive-mind. Podobne to funguje aj u hmyzu, od ktorého sa nechali vedci inšpirovať.

Sporná účinnosť

Jean-Loup Samaan, vedúci výskumník Inštitútu Blízkeho východu na univerzite v Singapure, uvádza, že účinnosť Iron Dome na údajných 90 percent je veľmi sporná. "Na konci dňa sa musíme vždy spoliehať len na údaje, ktoré nám poskytne izraelská vláda. Tá tvrdí, že v doterajšom priebehu je účinnosť Kipat barzel vysoká, až na úrovni 90 percent," povedal.  

Podľa jeho tvrdenia Železná kupola (Iron Dome) zachytí alebo zničí len tie rakety, o ktorých sa predpokladá, že ohrozujú  civilistov. "Pokiaľ bude z Gazy vystrelená raketa do neobývanej časti Izraela, Kipat barzel sa neaktivuje. Odhadovaná účinnosť protiraketovej obrany je preto veľmi skreslená," vysvetlil. 

Boje pokračujú 

Napriek aktivácii Železnej kupoly (2011) palestínske militantné skupiny naďalej vystreľujú rakety na Izrael. "V sobotu 7. októbra Hamas v podstate vypálil viac rakiet ako počas posledných desiatich dní konfliktu medzi Hamasom a Izraelom v roku 2021. Zo strategického hľadiska to nepriateľa neodrádza," povedal Samaan.

Pôvodne financoval Iron Dome Izrael, ale kvôli vysokým nákladom na systém sa krajina musí spoliehať na svojho dlhodobého spojenca, Spojené štáty. V správe americkej Kongresovej výskumnej služby sa uvádza, že USA prispeli takmer 3 miliardami dolárov (2,8 miliardy eur) na údržbu tohto systému.

Viac o téme: RaketyHamasProtiraketový systémIron DomeIzrael vo vojneŽelezná oponaKipat barzel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu