Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hamas oslobodil ďalších dvoch rukojemníkov: Obrovské gesto od 85-ročnej ženy, TOTO nečakali ani teroristi

Prepustenie izraelských rukojemníčok Jocheved Lifšicovej (85) a Nurit Coopereovej (79), ktoré držal Hamas v zajatí 17 dní. Zobraziť galériu (8)
Prepustenie izraelských rukojemníčok Jocheved Lifšicovej (85) a Nurit Coopereovej (79), ktoré držal Hamas v zajatí 17 dní. (Zdroj: SITA/AP/Al Qassam brigades)

IZRAEL/EGYPT – Po tom, ako Hamas spustil začiatkom októbra veľkú ofenzívu na pohraničné územie Izraela, okrem masakry uniesol viac ako 200 civilistov. Teroristi chodili v kibuci od domu k domu, vyvražďovali celé rodiny a podpaľovali obydlia nevinných ľudí. Od piatku minulého týždňa však nastal zvrat v podobe prepúšťania rukojemníkov. Začiatkom tohto týždňa sa teroristi vzdali dvoch starších dám.

archívne video

Hamas roky budoval sieť podzemných tunelov nazývanú Metro: Izrael ich takto zbombardoval (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

Vojna medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas priniesla na Blízky východ jeden z najkrvavejších stretov za posledné desaťročie. Izrael zbombardoval dôležitá centrá Hamasu v pásme Gazy, kde sa bohužiaľ nachádzalo veľa palestínskych civilistov. Teroristi to brali ako zámienku na rozbehnutie ofenzívy, ktorá bola pre izraelských civilistov viac ako brutálna. Hamas chodil v kibucoch od domu k domu, vyvražďoval na mieste celé rodiny a podpaľoval ich domy. Okrem toho zajal viac 200 ľudí. 

V pondelok 23. októbra vo večerných hodinách miestneho času oslobodil Hamas ďalších rukojemníkov. Informuje o tom The Times of Israel. Boli nimi dve ženy Jocheved Lifšicová (85) a Nurit Cooperová (79). Ich manželov, Amirama Coopera (84) a Odeda Lifšica (83), si ale teroristi nechali. Ženy boli v zajatí 17 dní. Hamas ich uniesol počas krvavej ofenzívy na Izrael dňa 7. októbra. Bývali v kibuci Nir Oz. Od piatku minulého týždňa (20. október) prepustili palestínski teroristi štyroch zajatcov. 

Červený kríž a Egypt 

Nurit a Jocheved boli prepustené na hranici pásma Gazy a Egypta. Ženy si najprv prebrala izraelská armáda, ktorá ich previezla do nemocnice. Medzinárodný výbor Červeného kríža na sociálnej sieti X uviedol, že komunikoval s druhou stranou ohľadom prepustenia a transportu rukojemníkov z pásma Gazy. Do týchto rozhovorov sa výrazným spôsobom zapojila aj Káhira, ktorá izraelskej vláde prisľúbila, že bude v tejto snahe pokračovať. 

Podmienky v zajatí  

Obe ženy boli v zúboženom stave. Ich prepustenie odvysielala v priamom prenose egyptská televízia. Keď si ich vzala do opatery izraelská armáda, nasadli do sanitky a podstúpili prvé vyšetrenia. Po prevoze do nemocnice sa mohli konečne stretnúť so svojimi rodinami a blízkymi. 

V prvom verejnom vyhlásení od prepustenia Jocheved pre spravodajskú agentúru Ynet povedala, že nevie, kde ju držali. "Prešla som peklom. Nič podobné som za celý život nezažila," narážala na útok Hamasu zo začiatku októbra. "Naložili ma na motorku. Jeden terorista sedel vpredu a druhý za mnou. Prešli sme cez hraničný plot do pásma Gazy. Po jazde som mala modriny a problémy s dýchaním. Najprv ma zadržiavali v meste Abasan al-Kabira, potom celú skupinu presunuli do podzemia, kde nás položili na mäkkú a vlhkú zem," povedala s tým, že okrem strážcov so zbraňami tam bol aj lekár a zdravotná sestra. Chodili medzi nimi každé tri dni a nosili im lieky. Ako napokon sama povedala, poskytli im všetko, čo potrebovali. "V zajatí bolo o mňa dobre postarané," dodala.    

Podala mu ruku 

Pri prepustení sa Jocheved odhodlala k veľkému gestu, ktoré obletí celý svet. Svojmu väzniteľovi so zahalenou tvárou podala ruku. "Príbeh sa neskončil, kým sa všetci (rukojemníci) nevrátia," reagovala na gesto jej dcéra Sharone. Bola to práve ona, ktorá stála vedľa Jocheved počas výstup pred médiami.  

K prepusteniu došlo po tom, čo sa v hebrejských médiách šírili správy, že teroristická skupina môže oslobodiť až 50 rukojemníkov s cudzím občianstvom. Wall Street Journal s odvolaním sa na troch nemenovaných predstaviteľov uviedol, že úsilie zlyhalo v dôsledku odmietnutia Izraela akceptovať požiadavku Hamasu povoliť presun paliva do pásma Gazy. Hovorca vojenského krídla Hamasu, brigády Izz ad-Din al-Qassam, Abu Obeida, začiatkom tohto týždňa oznámil, že teroristická skupina prepustila dvoch izraelských rukojemníkov z "humanitárnych dôvodov". 

Kritériá prepustenia 

Doteraz sa nevie, prečo Hamas prepustil práve tieto dve ženy. Najpravdepodobnejším kritériom bol vysoký vek a možné zdravotné komplikácie. Sharone sa o matke vyjadrila, že počas spánku už musí byť napojená na kyslík a trpí výraznými bolesťami chrbta. Rotem Cooper, syn druhej prepustenej, už strácal nádej, keď sa pred prepustením zajatcom vyjadril, že "pokiaľ (jeho matka) nedostane lieky, s najväčšou pravdepodobnosťou neprežije". Manželia Jocheved a Oded Lifšicovci patrili medzi zakladateľov kibucu Nir Oz. Sú to mieroví aktivisti a pravidelne prevážali pacientov z pásma Gazy do nemocníc po celom Izraeli. 
 

Viac o téme: RukojemníciPrepustenieTeroristiEgyptPalestínaHamasPásmo GazyIzrael vo vojneJocheved LifšicováUnit Cooperová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu