Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bangladéš zasiahla tropická cyklóna: Vyžiadala si najmenej tri obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Courtesy of National Institute of Information and Communications Technology (NICT) via AP)

DHÁKA - Najmenej tri obete na životoch si vyžiadala tropická cyklóna Hamoon, ktorá v stredu ráno udrela na juhovýchodné pobrežie Bangladéša. Úrady museli evakuovať takmer 274.000 ľudí. Informujú agentúry AFP a DPA.

Miestny predstaviteľ uviedol, že troch ľudí zabili padajúce stromy. Najmenej desať ďalších osôb utrpelo zranenia. Evakuovaných bolo 273.352 osôb. Cyklónu sprevádzal silný dážď a vietor, v dôsledku čoho došlo na mnohých miestach k poškodeniu elektrického vedenia. Rozsah všetkých škôd zatiaľ nie je známy.

Vo vnútrozemí vietor zoslabol  

Bangladéšsky meteorologický úrad uviedol, že vietor dosahoval v oblasti pobrežných miest Čitágáon a Cox's Bazar v skorých ranných hodinách rýchlosť až do 104 kilometrov za hodinu. Cyklóna sa následne presunula ďalej do vnútrozemia, kde zoslabla.

Odborníci upozorňujú, že tropické búrky v tejto časti sveta sú intenzívnejšie v dôsledku klimatickej zmeny. Búrky taktiež sprevádza silnejší dážď a vietor, čo vedie k prívalovým povodniam a škodám na pobreží. Počet obetí týchto búrok sa však v posledných rokoch znížil vďaka lepším predpovediam počasia a účinnejšiemu plánovaniu evakuácie.

Viac o téme: PočasieEvakuáciaCyklóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu