Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pitvy zavraždených civilistov odhalili zverstvá teroristov z Hamasu: Z utrpenia obetí sa tisnú slzy do očí

Národné centrum súdneho lekárstva (Abu Kabir) v Tel Aviv. Patológovia plačú nad mŕtvymi telami a pozostatkami, ktoré zanechal po sebe Hamas
Národné centrum súdneho lekárstva (Abu Kabir) v Tel Aviv. Patológovia plačú nad mŕtvymi telami a pozostatkami, ktoré zanechal po sebe Hamas (Zdroj: YouTube/Daily Mail)

TEL AVIV - Ako veľmi musíte nenávidieť, keď ste schopní znetvoriť ľudské telo na nepoznanie? Presne to robili teroristi z Hamasu izraelskému obyvateľstvu. Jednotky palestínskej radikálnej skupiny Hamas nešli pritom len po vojakoch a mužoch zákona, ktorí bránili svoju vlasť. Ich cieľom boli všetci Izraelčania bez ohľadu na vek. Krutosť teroristov ukázali celému svetu patológovia, ktorí zverejnili dokumentáciu z vyšetrovania.

archívne video

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Lekári, ktorí každý deň prichádzali do styku s mŕtvymi telami, doslova strácali reč pri pohľade na spúšť, ktorú po sebe zanechala palestínska radikálna teroristická skupina Hamas. Ako informuje The Jerusalem Post, Národné centrum súdneho lekárstva (Abu Kabir) v Tel Avive sa práve v tomto čase pokúša z množstva zapáchajúcich a hnijúcich ľudských pozostatkov identifikovať nezvestných.

V Abu Kabire pracujú nielen izraelskí lekári. Svoju pomoc poskytli patológovia zo zahraničia aj množstvo dobrovoľníkov. Dokonca aj profesionálov vystrašil pohľad na znetvorené telá, z ktorých väčšina bola po brutálnom útoku na nerozoznanie. V mnohých prípadoch išlo len o pozostatky tiel. Napriek tejto skutočnosti sa patológovia odhodlali zverejniť zábery z vyšetrovania. Boli adresované najmä tým, ktorí popierajú, že Hamas spustil v južnej časti Izraelu masakru. 

Otrasné zábery 

Napriek všetkej snahe zostať objektívny, to niektorí patológovia nevydržali a zrútili sa pri pohľade na znetvorené pozostatky tiel. Medzi materiálom, ktorý poskytli, boli zuhoľnatené ruky s výrazne viditeľnými ranami v oblasti zápästí. Teroristi ich pred upálením zaživa zviazali kovovým drôtom. Na jednej snímke je zuhoľnatená kopa mäsa, z ktorej na prvý pohľad nebolo jasné, či vôbec patrí človeku. Až po následnom CT vyšetrení lekári identifikovali črty ľudského tela. "Dve miechy. Jedna patrila dospelému človeku, druhá bola menšia. Zrejme išlo o rodiča a dieťa, ktorých pred upálením zviazali," píše sa v správe.  

"Keď robíte túto prácu, takmer stále ste zavretí v podzemí. Jednoducho prestanete vnímať svet okolo seba. Potom ale začujete rôzne príbehy a začnete s pozostalými súcitiť. Je ťažké necítiť tú beznádej a smútok," povedal doktor Chen Kugel, riaditeľ Abu Kabir. Keď prišiel do tábora Shura, zbadal obrovské kontajnery ako v prístave, ktoré sú plné mŕtvych tiel a pozostatkov. "Za každým zosnulým je nejaký príbeh. Počas svojej 31-ročnej kariéry som sa s ničím tak krutým a hrozným nestretol," dodal. 

Jediné pozitívum 

Mnohé telá mali podľa výpovede patológov strelné poranenia v rukách, čo vysvetlili ako dôkaz o sebaobrane, keď si nimi obete zakrývali tváre. "Vieme aj to, že mnoho ľudí upálili zaživa v ich domoch. Dokazuje to prítomnosť sadzí v priedušnici a v hrdle. Obete pri požiari ešte dýchali. Jediným pozitívom v ich prípade bolo to, že sa zadusili ešte skôr, ako začali horieť," vysvetľuje riaditeľ súdneho lekárstva Abu Kabir s tým, že obete mali od troch mesiacov do 90 rokov. Na sociálnech sieťach sa šíria teórie, že Hamas zapaľoval autá a nasmeroval ich priamo na obytné domy, ktoré sa následne chytili a celé zhoreli aj s rodinami vo vnútri. 

Mnohé telá boli dokonca bez hláv. Patológovia však pripúšťajú, že vzhľadom na okolnosti je ťažké zistiť, či tento nehanebný čin spravili teroristi ešte keď ich obete žili, alebo až po ich smrti. "Nevieme ani to, či im ich neodstrelili, alebo jednoducho neodrezali," ozrejmil. 

Vzorky  

Vedúca patologického laboratória DNA The Media Line, doktorka Nurit Bublilová, tiež ťažko znáša pohľad na tak zdevastované telá. "Včera som otvorila jeden spis s dôkazmi. Na snímke bola kniha receptov pokrytá krvou. Presne takú istú mám aj ja doma. Vtedy mi napadlo, že to mohla byť moja kuchyňa, moja rodina, ktorá by bola po smrti. Nemôžem sa vyhnúť tej myšlienke," hovorí vyľakane. Ako pokračovala, populácia Izraela nie je až tak veľká, takže po útoku boli poznačené rodiny naprieč celou krajinou. Stála pri posteli so zakrvaveným matracom a odoberala vzorky na určenie DNA.

Toto je podstata súčasnej misie centra foréznej patológie, kde pracuje vyše 200 odborníkov. Sú medzi nimi aj antropológovia či zamestnanci rádiológie z Izraela, USA, Švajčiarska či Nového Zélandu. "Židovský národ musí pochovať svojich mŕtvych čo najskôr," hovorí so slzami v očiach izraelský patológ doktor Hagar Mizrahi. V súčasnej dobe je však v centre vyše 350 tiel bez identifikácie.

Počítajú už len vrecia 

V krajine fungujú štyri takéto centrá s podobným počtom odborníkov aj dobrovoľníkov. V spomínanej Shure naplnili 950 vriec s telami a pozostatkami. "Už píšeme do záznamov slovo 'vrece' namiesto 'telo'. Sami nevieme určiť, koľko pozostatkov je v jednom vreci. Jedna osoba môže byť bohužiaľ aj v niekoľkých. Isté ale je, že ide o viac tiel, pretože sme našli dve ľavé horné končatiny," uviedol s tým, že v mnohých prípadoch sa objavili len kosti, kde nebolo možné odobrať žiadne vzorky DNA.  

Bublilová je presvedčená o tom, že svet sa musí dozvedieť o skutkoch Hamasu. "Oni (teroristi) si zabíjanie užívajú. Nie je to boj, občianska vojna ani vojenský konflikt. Hamas si užíval zabíjanie každej jednej nevinnej osoby. Oslavovali, keď zapaľovali domy s civilistami vo vnútri, bavilo ich uniesť 18-ročné dievča priamo z oslavy a spraviť z nej rukojemníčku….Sú to príšery, nie ľudia. K nikomu neboli milosrdní. Všetci, ktorí s nimi prišli do kontaktu, nakoniec zomreli," dodala s plačom na záver doktorka Nurit Bublilová.  

Viac o téme: TeroristiPalestínaHamasPásmo GazyIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu