Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zákerné praktiky Hamasu: Rakety odpaľuje pri materských škôlkach, dokazovať to majú satelitné snímky

Satelitný snímok má zachytávať odpaľovacie zriadenie v blízkosti škôlky. Zobraziť galériu (3)
Satelitný snímok má zachytávať odpaľovacie zriadenie v blízkosti škôlky. (Zdroj: IDF)

RAMALLÁH - Izraelská armáda opakovane zdôrazňuje, že Hamas používa civilistov ako živý štít na ukrytie vojenských zariadení. Nové satelitné snímky to majú dokazovať.

Koniec vojny medzi Izraelom a Hamasom je v nedohľadne. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (74) to minulý týždeň jasne povedal: "Išli sme do vojny, vojnu vyhráme a neprestaneme, kým nedosiahneme víťazstvo." Pri krvavých útokoch na pásmo Gazy už zomrelo viac ako 5000 Palestínčanov. Mnohí z nich boli civilisti.

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Izrael tvrdí, že sa úmyselne nezameriava na civilistov. Napriek tomu mnohí z nich zomierajú, pretože Hamas používa obyvateľov Gazy ako ľudský štít. Na to Hamas v civilnej infraštruktúre ukrýva vojenské objekty, vchody do tunelov a raketomety.

Armáda na sieti X píše: "Hamas zámerne stavia obyvateľov Gazy do palebnej línie, aby maximalizoval straty."

Zákerné praktiky Hamasu: Rakety
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: IDF)

Odpaľovacie miesta rakiet vedľa škôlok a škôl

Nové satelitné snímky z IDF (The Israel Defence Forces) to majú dokázať. Na X armáda zverejňuje obrázky, na ktorých sú odpaľovacie zariadenia rakiet. Všetky sú v tesnej blízkosti občianskej infraštruktúry. Niekoľko metrov vedľa dvoch škôl vraj umiestnili raketomet. Ďalší sa nachádza priamo oproti budove OSN.

Na inom obrázku je údajne strelnica, ktorá je od mešity vzdialená len asi 80 metrov. Armáda má tiež podozrenie na odpaľovacie miesto rakiet hneď vedľa vonkajšieho areálu materskej školy.

Zákerné praktiky Hamasu: Rakety
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: IDF)

Jedna zo škôl viditeľná na obrázkoch je chlapčenská stredná škola Manfaluti. Na predchádzajúcich satelitných snímkach nie je vidieť žiadne odpaľovacie zariadenie vedľa školy. To by mohlo naznačovať, že Hamas ho postavil nedávno.

Daniel Hagari, hovorca IDF, píše: "Od začiatku vojny teroristická organizácia Hamas využíva civilistov a civilné zariadenia, ako sú škôlky, školy a mešity, aby odpaľovala rakety na Izrael." Nedalo sa nezávisle overiť, že snímky zverejnené Izraelom boli skutočne miestami na odpálenie rakiet.

Viac o téme: ŠkôlkaRaketyIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu