Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Francúzsko zakročí voči vtipkárom, ktorí majú na svedomí falošné bombové poplachy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti v stredu prisľúbil, že zakročí voči "vtipkárom", ktorí majú na svedomí sériu falošných poplachov na mnohých letiskách či aj iných turistami vyhľadávaných miestach. Informuje o tom agentúra AFP.

Letiská v mnohých francúzskych mestách vrátane Lille, Lyone, Nantes, Nice, Toulouse a Beauvais neďaleko Paríža dostali v stredu e-mailom "vyhrážky útokom", čo viedlo k ich evakuácii. Na letisku v Nice sa objavili aj poplašné správy o opustenej batožine. Incidenty vyvolali chaos a viedli k niekoľkohodinovým meškaniam letov. Situácia sa vrátila do normálu až podvečer. Vyhrážky boli adresované napríklad aj Zámku vo Versailles, ktorý patrí k turisticky najvyhľadávanejším lokalitám pri Paríži. Od soboty ho tak už po tretí raz evakuovali a prehľadali pyrotechnici.

Minister spravodlivosti Dupond-Moretti povedal, že "vtipkári", ktorí sú za tieto falošné poplachy zodpovední, budú nájdení a potrestaní. Ak ide o neplnoleté osoby, budú podľa jeho slov musieť uhradiť vzniknuté škody ich rodičia.

Výstraha pred teroristickými útokmi

Francúzsko je v stave zvýšenej pohotovosti od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. V krajine zároveň od uplynulého piatka najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi. Vláda ho vyhlásila v súvislosti s útokom, ku ktorému došlo v piatok na strednej škole v meste Arras.

Bývalý študent tejto školy tam na smrť nožom ubodal učiteľa a zranil tri osoby. Zadržaný útočník Mohammed Moguchkov tvrdil, že konal v mene Islamského štátu. V pondelok bola pre falošný bombový poplach evakuovaná aj zmienená stredná škola, a to práve v čase, keď si mala minútou ticha uctiť zavraždeného učiteľa. V sobotu bolo pre rovnakú hrozbu evakuované aj múzeum Louvre.

Viac o téme: FalošnéLetiskáFrancúzskoEvakuáciePoplachyMinister
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu