Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda pri nálete zabila regionálneho veliteľa rozviedky Hamasu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV - Izraelská armáda tvrdí, že pri nálete na mesto Chán Júnis na juhu palestínskeho pásma Gazy zabila veliteľa regionálnej správy rozviedky palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

21:14 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok prvýkrát od útoku palestínskeho hnutia Hamas telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Šéf Kremľa ho informoval o rokovaniach, ktorého absolvoval s lídrami krajín Blízkeho východu vrátane Palestínskej samosprávy, Egypta, Iránu a Sýrie.

20:00 Riaditeľ izraelskej spravodajskej služby zameranej na vnútroštátnu bezpečnosť a kontrašpionážne úlohy (Šin bet) prevzal v pondelok osobnú zodpovednosť za to, že jeho úrad nezabránil útokom palestínskeho hnutia Hamas na juhoizraelské mestá a dediny zo 7. októbra.Riaditeľ Šin bet Ronan Bar v liste adresovanom svojim podriadeným konštatoval, že "napriek sérii akcií, ktoré sme podnikli, sa nám v sobotu (7. októbra), žiaľ, nepodarilo vygenerovať dostatočné varovanie na zmarenie útoku".

19:56 Nemecký kancelár Olaf Scholz potvrdil v pondelok medializované správy, že sa tento týždeň chystá vycestovať do Izraela a Egypta. K jeho návšteve dochádza v reakcii na útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na územie Izraela.

19:47 Európska únia zorganizuje niekoľko letov do Egypta s cieľom priniesť humanitárnym organizáciám pôsobiacim v pásme Gazy zásoby na záchranu ľudských životov. V pondelok to oznámila Európska komisia (EK).Komisia pripomenula, že po sérii teroristických útokov Hamasu proti Izraelu a následkoch, ktoré viedli ku katastrofálnej humanitárnej situácii pre obyvateľov Gazy, sa EÚ rozhodla zintenzívniť svoju humanitárnu pomoc.

19:42 Izraelský minister obrany Joav Galant v pondelok vyjadril presvedčenie, že vojna s palestínskym hnutím Hamas bude zdĺhavá, Izrael v nej však podľa neho zvíťazí - aj za "vysokú cenu". Urobil tak počas stretnutia so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom v Tel Avive.

19:30 Izraelská armáda tvrdí, že pri nálete na mesto Chán Júnis na juhu palestínskeho pásma Gazy zabila veliteľa regionálnej správy rozviedky palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.Ako v pondelok informovala agentúra DPA, armáda bezprostredne neposkytla ďalšie podrobnosti o operácii, ani meno vysokopostaveného príslušníka Hamasu či miesta, kde k útoku na neho došlo.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

19:10 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok uviedol, že počet civilných obetí v Gaze môže "katastroficky stúpnuť" a varoval pred rizikom vypuknutia regionálnej vojny na Blízkom východe.Rusko opakovane vyzýva na rokovania v záujme ukončenia konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorý prispel k napätiu vo vzťahoch Moskvy a Izraela a skomplikoval jej vzťahy s Iránom, ktorý podporuje palestínske militantné hnutie Hamas.

18:35 Líder izraelskej opozície Jair Lapid v pondelok vyjadril plnú podporu vojenskej ofenzíve do palestínskeho pásma Gazy, informovala agentúra DPA."Existuje len jeden spôsob, ako to ukončiť. Privedieme rukojemníkov domov a v pásme Gazy už nebude žiadny Hamas (palestínske radikálne hnutie)," vyhlásil Lapid pred poslancami izraelského parlamentu, ktorí sa zišli na úvodnej schôdzi jesenného zasadnutia.

18:21 Priestor okolo hraničného priechodu Rafah medzi blokovaným pásmom Gazy a Egyptom, kde sa zhromaždili stovky Palestínčanov v nádeji na prechod, bol v pondelok zasiahnutý vojenským útokom.Okolie tohto hraničného priechodu v južnej časti Gazy bolo v priebehu minulého týždňa zasiahnuté izraelskými náletmi najmenej trikrát po tom, čo militanti palestínskeho radikálneho hnutia Hamas 7. októbra prekvapivo zaútočili na územie Izraela.

17:37 Izrael posilnil svoje vojská na severnej hranici s Libanonom. Reaguje tak na útoky šiitského militantného hnutia Hizballáh, podporovaného Iránom. 

17:04 Bezpečnostná rada Organizácie spojených národov (BR OSN) bude v pondelok rokovať o prebiehajúcom konflikte medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Rokovania by sa mali začať o 18.00 h miestneho času (00:00 h SELČ), informuje agentúra AFP.

16:40 Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa v pondelok popoludní rozozvučali v izraelskom Jeruzaleme. V meste bolo počuť niekoľko výbuchov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svojich spravodajcov.

16:16 Latinský patriarcha Jeruzalema kardinál Pierbattista Pizzaballa je ochotný vymeniť sa za izraelské deti, ktoré komandá palestínskeho hnutia Hamas zajali a zavliekli do pásma Gazy, informovala v pondelok agentúra Reuters.

15:21 Iránske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyhlásilo, že hnutie Hamas je pripravené prepustiť takmer 200 zadržiavaných zajatcov, ak Izrael zastaví nálety na pásmo Gazy. Vyhlásil to počas tlačovej konferencie hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání. Hnutie Hamas to však popiera, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

15:06 Loď na palube s evakuovanými občanmi Spojených štátov vyplávala v pondelok z izraelského prístavu Haifa smerom na Cyprus, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Izrael sa pripravuje na pozemnú inváziu do pásma Gazy v reakcii na bezprecedentné útoky ozbrojencov z militantného palestínskeho hnutia Hamas, ktoré sa začali v sobotu 7. októbra a na území Izraela si vyžiadali vyše 1300 obetí na životoch.        

13: 57 Jedenásť palestínskych novinárov zahynulo a ďalších dvadsať utrpelo zranenia pri odvetných útokoch Izraelu na pásmo Gazy. Uviedla to v pondelok únia palestínskych novinárov, informuje o tom správa z agentúry AFP.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Ariel Schalit)

13:45 Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua i zástupcovia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas popreli správy médií o dohode o neútočení na juh Pásma Gazy, kde mali egyptské úrady dnes podľa americkej tlače otvoriť hraničný priechod Rafáh. Že Izrael súhlasil s neútočením na oblasť v čase, keď budú Gazu cez Rafáh opúšťať cudzinci a do Gazy bude naopak prúdiť humanitárna pomoc, oznámili pôvodne agentúre Reuters dvaja nemenovaní egyptskí zástupcovia oboznámení s rokovaním medzi Izraelom, Egyptom a Spojenými štátmi.

13:34 Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v pondelok uviedol, že mieri na Blízky východ na vyjednávania o dodávkach humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Informujú o tom správy agentúr AFP a Reuters.

13:18 Šéf Ligy arabských štátov (LAŠ) Ahmad Abúl Ghajt v pondelok vyzval na okamžité ukončenie vojenských operácií v pásme Gazy a vytvorenie bezpečných koridorov do tejto chudobnej palestínskej enklávy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:38 V pásme Gazy je stále 15 maďarských občanov. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí je v neustálom kontakte s Maďarmi, ktorí tam uviazli, uviedol v pondelok pre server hvg.hu hovorca rezortu Máté Paczolay, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

12:23 Nemecký kancelár Olaf Scholz vycestuje možno už v utorok do Izraela na znak solidarity po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas. V pondelok to uviedli nemecké médiá, informujú o tom správy agentúry AFP.

12:22 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v pondelok vyzval na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. O situácii na Blízkom východe diskutoval v Pekingu so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

11:38 Izraelská armáda v pondelok uviedla, že hnutie Hamas a ďalší palestínski militanti zadržiavajú v pásme Gaze 199 rukojemníkov. Pôvodne sa odhadovalo, že teroristi z Hamasu pred týždňom uniesli 155 osôb. Informujú o tom správy z agentúr AP a AFP.

10:19 Pri izraelských náletoch v pásme Gazy dosiaľ zahynulo šesť vysokých predstaviteľov Hamasu. Ide o príslušníkov politického, ako aj vojenského krídla tohto palestínskeho militantného hnutia, oznámil v pondelok hovorca izraelskej armády. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

9:38 Izraelská armáda nariadila v pondelok evakuáciu obyvateľov z územia pri libanonských hraniciach, informuje TASR podľa správ agentúr AFP, AP a DPA.

9:06 Americký prezident Joe Biden zvažuje, že by v nasledujúcich dňoch navštívil Izrael, uviedli v nedeľu večer miestneho času americké médiá. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

9:00 Egypt, Izrael a Spojené štáty sa dohodli na prímerí v južnej časti pásma Gazy a otvorení hraničného priechodu Rafah od 9.00 h miestneho času (8.00 h SELČ). V pondelok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované egyptské zdroje, informuje TASR.

7:41 Podľa všetkého kvôli ich islamskej viere dobodal v sobotu 71-ročný Američan neďaleko Chicaga šesťročného chlapca a vážne zranil jeho 32-ročnú matku. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na políciu, podľa ktorej zločin súvisí s bojom medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Krvavý čin odsúdil prezident Joe Biden. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zase upozornil na nárast počtu vyhrážok ako voči moslimom, tak židom súvisiaci s bojmi na Blízkom východe.

6:13 Palestínska tlačová agentúra WAFA odstránila zo svojej správy vydanej v nedeľu kritické vyjadrenie palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása na adresu islamistického hnutia Hamas, ktorého bojovníci zaútočili 7. októbra na Izrael. Zaznieť mali v nedeľňajšom telefonáte Abbása s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom. V noci na pondelok na to upozornila agentúra Reuters.

6:11 Činy a politika Hamasu nereprezentujú palestínsky ľud. Podľa palestínskej tlačovej agentúry WAFA to uviedol palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľňajšom telefonáte s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom, informuje agentúra Reuters.

Viac o téme: IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu