Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

VIDEO Emotívna tlačovka Smeru po atentáte na Fica: Prepáčte, povedal Kaliňák! Chcú vyslať signál zmierenia

Ľuboš Blaha Zobraziť galériu (7)
Ľuboš Blaha (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V pondelok zasadala koaličná rada, aby vyhodnotila situáciu po atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica. Ako informuje Úrad vlády SR, došlo k zhode, že vláda musí naďalej plniť programové vyhlásenie vlády v tempe, ktoré nastavil premiér. Poslanecký klub Smer-SSD o aktuálnej situácii informuje na prvej tlačovej konferencii, odkedy došlo k atentátu.

Tlačová konferenca poslaneckého klubu Smer-SSD na o aktuálnej politickej situácii. Témou je aj schôdza NR SR

Smer SSD o aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Všetci stojíme za Robertom Ficom, vyjadrujeme mu veľkú solidaritu, ktorú cítime z celého Slovenska. Chceme vyslať signál zmierenia," uviedol na úvod tlačovej konferencie podpredseda NR SR Ľuboš Blaha. Uviedol, že na utorkovú schôdzu prednesú návrh uznesenia k nedávnemu atentátu na predsedu vlády Roberta Fica, ktorým chcú odsúdiť násilie motivované politickými dôvodmi a vyzvať k zmierneniu napätia v spoločnosti. "Sú to základné výzvy, ktoré nás musia zmieriť," dodal s tým, že ten text je sformulovaný citlivo. "Kvôli názorom sa nesmieme nenávidieť," povedal. Chce, aby sa hľadala cesta, ktorá Slovensko spája, nie, ktorá ho rozdeľuje. "Útoky na demokraticky zvolenú vládu musia prestať," vyzýva.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (7)
Ľuboš Blaha  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odsudzuje aj "obviňovanie obete". Nastáva to vtedy, keď obeť trestného činu je úplne alebo čiastočne obviňovaná za škodu, ktorá na nej bola napáchaná. "Toto sa, žiaľ, teraz deje aj zo strany médií a politikov. Ako keby sme si sami mohli za to, že Robert Fico takmer zomrel. On o vlások unikol smrti. To je naozaj niečo, čo niekto nemôže ospravedlňovať ani relativizovať. Ani hádzať vinu na obeť. Na to, prosím, zabudnime. Pravdou je, že tento politicky motivovaný čin bol motivovaný nenávisťou," vyhlásil.

"Ospravedlniť sa nie je jednoduché. Politik riskuje, že stratí časť svojich voličov, lebo prizná svoju chybu. Ale asi je na to čas. Prepáčte, hovorím to aj za seba," povedal minister obrany Robert Kaliňák. Dodáva však, aby sme si zmierenie nemýlili so slabosťou. "Chceme, aby Slovensko malo budúcnosť. Bez toho, aby sme si všetci vstúpili do svedomia, sa tam nedostaneme," pokračoval. "Všetci držíme palce Robertovi Ficovi, aby čo najrýchlejšie prišiel medzi nás," želá si.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (7)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Atentát na premiéra označil minister zahraničných vecí Juraj Blanár za útok na nielen na základné princípy na demokraciu na Slovensku ale celého sveta. "Preto si to uvedomili aj svetoví lídri a po tomto prejave prišlo množstvo prejavov solidarity z úrovní predsedsov vlád, prezidentov, monarchov, predstaviteľov rôznych medzinárodných inštitúcií. Ani jeden kontinent neostal chladný," povedal a všetkým lídrom sa poďakoval za prejavenú solidaritu. Poďakoval sa aj pápežovi Františkovi. "Budeme sa snažiť urobiť všetko pre to, aby sa takéto niečo v budúcnosti nikdy neopakovalo," dodal.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (7)
Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Trase so mnou veľká emócia a pociťujem zlosť nad tým, čo sa stalo," povedal minister financií Ladislav Kamenický, ktorý je z toho, čo sa stalo premiérovi, stále v šoku. "Na druhej strane musím povedať to, že chceme, aby na Slovensku bola stabilita a že chceme zmierenie v rámci celého národa. Stojíme tu ako jeden a tým dávame všetci najavo, že skutočne nechceme, aby bol na Slovensku chaos, ale chceme, aby tu bola stabilita," vyhlásil. Dodal, že týmto spôsobom chcú aj pozdraviť Roberta Fica do nemocnice a želajú si, aby sa vrátil medzi nich.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (7)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Toto je absurdné. Máme tlačovú konferenciu strany Smer-SD a nie je tu náš predseda. Útok na Roberta Fica je útokom na podstatu demokracie a takto to aj interpretuje množstvo svetových osobností a štátnikov," povedal minister pôdohospodárstva Richard Takáč. "Robert Fico, si môj priateľ. Nepoznám väčšieho bojovníka ako si ty. Viem, že tento boj vyhráš, budeš tu stáť medzi nami a budeť opäť riadiť túto krajinu tak, ako doteraz - demokraticky," odkázal premiérovi emotívne Takáč.

Richard Takáč
Zobraziť galériu (7)
Richard Takáč  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Koalícia vyhlásila jednotu a potrebu pokračovať v rokovaní Národnej rady SR. Z Kancelárie Národnej rady SR už oznámili, že schôdza bude pokračovať v utorok (21. 5.). Predtým jej rokovanie prerušili v stredu (15. 5.) po atentáte na premiéra Roberta Fica. Parlament na niekoľko dní uzavreli, aby posilnili bezpečnostné opatrenia.

Situácia nielen medzi politikmi, ale aj v spoločnosti, je po atentáte na premiéra vyhrotená. Prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini zvolali okrúhly stôl, za ktorý pozvali lídrov všetkých parlamentných strán, aby upokojili atmosféru v spoločnosti a spoločne odmietli násilie. Pozvanie však odmietli viacerí koaliční politici a tak Pellegrini v nedeľu priznal, že na to ešte nedozrel čas. Podľa jeho slov nie sú niektorí politici schopní základnej sebareflexie ani po takejto obrovskej tragédii.

 

Viac o téme: SchôdzaRTVSParlamentAtentát na Robera Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu