Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Cintoríny sú plné: Mŕtvoly v Gaze uskladňujú v zmrzlinárskych autách, pripravujú sa masové hroby

Mŕtvoly v Gaze už nemajú kam dávať. Zobraziť galériu (2)
Mŕtvoly v Gaze už nemajú kam dávať. (Zdroj: profimedia.sk)

RAMALLAH - V pásme Gazy sa hromadia telá. Keďže na cintorínoch nie je dostatok miesta a prevoz do nemocníc je často príliš riskantný, Palestínčanov zabitých izraelskými náletmi teraz držia v nákladných autách, ktoré inak slúžia na prepravu a chladenie zmrzliny. Medzitým sa na internete objavili nové videá a obrázky, ktoré ukazujú, aké brutálne boli milície Hamasu predminulý víkend.

„Márnica v nemocnici pojme len desať tiel, takže na uskladnenie obrovského množstva mučeníkov používame chladničky na zmrzlinu z továrne na zmrzlinu,“ povedal lekár Jasser Ali z nemocnice v Deir Al-Bala.

archívne video

Pristál druhý repatriačný let z Izraela (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Autá sa inak používajú na privážanie zmrzliny do supermarketov. Stále majú na sebe reklamy – smejúce sa deti, ktoré si pochutnávajú na zmrzline.

Detské izby celé od krvi

Medzitým videá a obrázky, ktoré sa nedávno objavili online, ukazujú, aké brutálne boli milície Hamasu minulý víkend. Vidno zakrvavené detské izby, ako aj útoky na kibuce obývané rodinami.

Pred týždňom pri útoku Hamasu zahynulo 1300 ľudí

Po prekvapivom útoku Hamasu na Izrael, ktorý si pred týždňom vyžiadal okolo 1300 mŕtvych, sa situácia v regióne momentálne zhoršuje. Izrael úplne uzavrel pásmo Gazy kontrolované Hamasom a sústredil svoju armádu na hraniciach.

Očakáva sa pozemná ofenzíva Izraela

Očakáva sa masívna pozemná ofenzíva Izraela v pásme Gazy. Žije tam približne 2,3 milióna Palestínčanov a región je jedným z najhustejšie obývaných miest na svete.

Podľa úradov v pásme Gazy tam izraelské nálety zabili viac ako 2750 ľudí, z toho štvrtinu detí. Od 7. októbra utrpelo zranenia 9200 ľudí. Nemocniciam chýba potrebné vybavenie.

Pripravujú sa masové hroby

Dokonca ani so zmrzlinovými autami to nestačí, dodal Ali. Niektoré mŕtvoly sú držané aj v stanoch. „Pásmo Gazy je v kríze a ak bude vojna takto pokračovať, nebudeme môcť pochovávať mŕtvych. Cintoríny sú už plné a na pochovávanie mŕtvych potrebujeme nové.“ V meste Gaza úrady pripravujú masové hroby, uviedol hovorca vlády.

Cintoríny sú plné: Mŕtvoly
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: MŕtvolyCintorínyútok IzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu