Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Bolestný príbeh Naamy (†19): Do izraelskej armády vstúpila len nedávno, posledné slová pred smrťou lámu srdce

Desiatnička izraelsjek armády Naama Boniová (†19) prišla o život po útoku Hamasu na vojenskú základňu Zikim
Desiatnička izraelsjek armády Naama Boniová (†19) prišla o život po útoku Hamasu na vojenskú základňu Zikim (Zdroj: Facebook/Afula-Gilboa-SNEC P2G)

ZIKIM – Útok Hamasu na Izrael zasiahol životy mnohých ľudí. Jednou z nich je aj Naama (†19), ktorá vstúpila do izraelskej armády len počas tohto roka. Boje medzi Izraelom a Palestínou síce prebiehajú s kratšími či dlhšími prestávkami od vzniku štátu v roku 1945, no takýto mohutný útok krajina už dlho nezažila. Naama bola toho živým dôkazom, keď jej základňu napadol nepriateľ.

archívne video

Situácia v izraelskom Tel Aviv sa vyostruje: Video zachytáva trosky po útoku raketami (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Písal sa marec 2023, keď Naama Boniová (vtedy 18) vstúpila do izraelskej armády na povinnú vojenskú službu. Nielenže bola členkou ozbrojených síl krajiny, na ktorú v priebehu víkendu zaútočila ozbrojená teroristická organizácia Hamas, ale zrovna v tom čase mala aj službu. Informujú o tom Ynet News. Naama pôsobila na základni Zikim v blízko Pásma Gazy, ktorú sa Hamas rozhodol obsadiť. 

Posledná rozlúčka 

Desiatnička Boniová slúžila v 77. prápore obrneného zboru izraelskej armády. Po napadnutí základne sa pokúšala pred teroristami skryť. Vedela, že ju čaká istá smrť alebo život v zajatí, preto po sebe chcela zanechať poslednú rozlúčku pre rodinu a blízkych. Na základe videa, ktoré sa objavilo na sociálnej sieti, je vidieť, že nahrávanie spustila o 7:30 ráno miestneho času. 

"Veľmi na záleží na každom z vás. Mám poranenú hlavu a terorista, ktorý je za rohom, by mohol po mne každú chvíľu začať strieľať. Skrývam sa spoločne so zraneným vojakom z brigády Golani. Nemáme k dispozícii už žiadne posily. Ten terorista neodchádza. Počujem niekoho kričať. Zdá sa, že niekoho zastrelili," hovorila v krátkych po sebe nahrávaných videách. Bolo počuť jej roztrasený hlas a plakala od strachu z blížiacej sa smrti. 

Prerušenie kontaktu 

Neskôr, keď od mladej desiatničky neprichádzali už žiadne videá, predpokladalo sa, že ju teroristi dostali. Jej teta Shimrit Ilooková spomínala na ňu so slzami v očiach: "Narodila sa a vyrastala v Afule, kde chodila aj na strednú školu. Narukovala pred siedmimi mesiacmi. Dala nám vedieť, že včera večer (piatok 6. októbra, deň pred útokom Hamasu) ju umiestnili na stráž pri vchode na základňu Zikim. Okolo 7:30 nám stále posielala správy o teroristoch, ktorí na ňu strieľali, potom už nereagovala."

 

“The city of Afula and its residents are in pain and crying over the fall of Private Naama Boni z”l, 19 years old, who...

Posted by Afula-Gilboa-SNEC P2G on Sunday, October 8, 2023

Shimrit ďalej hovorila, že celá rodina nevedela, čo sa s ňou stalo. Nakoniec ich armáda informovala, že Naama je hospitalizovaná v Barzilai Medical Center, ale nikto nechcel poskytnúť ďalšie informácie o jej zdravotnom stave. "Naša Naama bola rodinne založená. Pred týždňom sme oslavovali jej narodeniny. Do poslednej chvíle sme verili, že to prežije. Precitli sme vtedy, keď sa armáda objavila pri dverách jej rodičov. Vtedy sme vedeli, že aj ona sa stala ďalšou obeťou tohto útoku," dodala na záver Shimrit Ilooková, teta desiatničky Naamovej. 
 

Viac o téme: Vojenská základňaIzraelPalestínaHamasPásmo GazyTerorizmusZikimNaama Boniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu