Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Turecko eviduje prvú obeť najnovších raketových útokov v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA -Turecký vojak zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri raketovom útoku v Sýrii, oznámilo v piatok turecké ministerstvo obrany. Ide o prvé úmrtie v radoch tureckej armády od spustenia najnovšej vlny raketových útokov v Sýrii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rezort uviedol, že turecký vojak utrpel zranenia pri raketovom útoku na tureckú vojenskú základňu v meste Dábik na severe Sýrie. Turecko podniká vzdušné útoky na kurdské ciele na severovýchode Sýrie a na severe Iraku v reakcii na nedeľňajší samovražedný bombový útok v Ankare, pri ktorom utrpeli zranenia dvaja tureckí policajti. Išlo o prvý takýto útok v Ankare od roku 2016 a prihlásila sa k nemu Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko aj jeho západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu. Turecko dospelo k záveru, že bombový útok v Ankare podnikli muži, ktorí prišli zo Sýrie.

Napätie vyvrcholilo vo štvrtok

Turecké operácie v Sýrii sa primárne zameriavajú na ropné a iné zariadenia, ktoré ovládajú kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Tie tvoria časť Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré podporujú Spojené štáty. Podpora YPG zo strany USA vytvára napätie vo vzťahoch Ankary a Washingtonu. Toto napätie vyvrcholilo vo štvrtok, keď americká stíhačka zostrelila turecký dron, ktorý predstavoval hrozbu pre amerických vojakov operujúcich na severovýchode Sýrie. Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v piatok označil podporu pre YPG zo zahraničia za "obrovské bláznovstvo". "Skončite so svojou mylnou politikou podporovania teroristických skupín," vyhlásil Erdoganov hovorca. Turecké ministerstvo obrany v piatok tiež oznámilo úmrtie vojaka zraneného v Iraku ešte 30. septembra.

Viac o téme: TureckoSýriaVojakObeť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu