Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA podnikli v Sýrii odvetu za útoky na základne využívané americkou armádou

(Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

WASHINGTON - Armáda Spojených štátov podnikla v piatok skoro ráno útoky na dve lokality vo východnej Sýrii využívané militantmi, ktorí sú prepojení s iránskymi revolučnými gardami. Podľa agentúry AP o tom informoval Pentagón.

Ide o odvetu za niekoľko útokov bezpilotných lietadiel a rakiet, ktorých terčom sa od začiatku minulého týždňa stali základne využívané jednotkami americkej armády dislokovanými v tomto regióne. Minister obrany USA Lloyd Austin vo vyhlásení uviedol, že "útoky presnej sebaobrany sú reakciou na sériu prebiehajúcich a väčšinou neúspešných útokov proti americkému vojenskému personálu v Iraku a Sýrii spáchaných milíciami podporovaných Iránom". Austin dodal, že rozkaz pristúpiť k útokom na spomínané milície vydal prezident USA Joe Biden, aby "bolo jasné, že Spojené štáty nebudú tolerovať takéto útoky a budú brániť seba, svoj personál a svoje záujmy".

Minister obrany USA dodal, že operácia proti proiránskym milíciám nesúvisí s vojnou, ktorú vedie Izrael proti Hamasu. Zdôraznil, že USA si neželajú rozšírenie konfliktu, ak však budú proiránske skupiny vo svojom konaní pokračovať, USA nebudú váhať podniknúť ďalšie kroky na ochranu svojich jednotiek v regióne. Vojenské zariadenia využívané americkou armádou v Iraku boli v uplynulých dňoch - od 17. októbra - terčom najmenej 12 útokov, pripomenula agentúra AP. Základne v Sýrii, na ktorých pôsobia americkí vojaci, boli za rovnaký čas vystavené štyrom útokom. Podľa amerického generála Pata Rydera bolo pri dvoch z týchto útokov zranených 21 amerických vojakov. K väčšine z týchto útokov sa prihlásila skupina Islamský odpor, ktorá deklarovala, že ide o odvetu za podporu, ktorú Spojené štáty poskytujú Izraelu v jeho vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Viac o téme: útok USASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu