Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty prvý (5. októbra 2023)

Rusko zasiahlo obchod a kaviareň v Charkovskej oblasti: Zobraziť galériu (8)
Rusko zasiahlo obchod a kaviareň v Charkovskej oblasti: (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MOSKVA/KYJEV - Najmenej 48 ľudí zahynulo pri dnešnom ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti, uviedol na sociálnych sieťach šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Ruské sily podľa neho zasiahli obchod a kaviareň v dedine Hroza zhruba 30 kilometrov západne od Kupjansku, na mieste pracujú záchranné tímy. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 588

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 588 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Augustový pád lietadla, na ktorého palube bol aj zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, nespôsobil vonkajší zásah, vyhlásil vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Dodal však, že v telách obetí havárie sa našli úlomky ručných granátov."Šéf vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) mi pred niekoľkými dňami podal správu. V telách obetí leteckého nešťastia sa našli úlomky ručných granátov. K žiadnemu vonkajšiemu zásahu do lietadla nedošlo - to je už potvrdený fakt," uviedol Putin na stretnutí Valdajského medzinárodného diskusného klubu v Soči.

21:10 Ukrajina dostane na budúci týždeň stanovisko Slovenska k systému udeľovania licencií na dovoz obilnín. Uviedol to vo štvrtok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš s tým, že tzv. licencovanie navrhnuté z ukrajinskej strany a za podpory Európskej komisie by podľa neho vyriešilo situáciu, keď Slovensko jednostranne uplatnilo embargo na dovoz obilia z Ukrajiny.


Jozef Bíreš
Zobraziť galériu (8)
Jozef Bíreš  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

21:00 Putin uviedol, že pri prehliadke sa v Prigozhinovej kancelárii našlo 5 kilogramov kokaínu a 10 miliárd rubľov v hotovosti.

20:45  Terčom štvrtkových razií nemeckej polície v Bavorsku, v rámci ktorých prehľadala viacero nehnuteľností, bol podľa zdroja agentúry Reuters oligarcha Ališer Usmanov. Tohto rusko-uzbeckého podnikateľa, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, zaradila Európska únia na svoj sankčný zoznam krátko po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu.

20:30 Putin: "Odesa je určite ruské mesto, ale trochu židovské."

20:00 Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok na stretnutí Valdajského medzinárodného diskusného klubu v Soči vyhlásil, že úlohou Ruska je vybudovať "nový svet". Okrem toho prisúdil zodpovednosť za vojnu na Ukrajine snahám Západu o "celosvetovú hegemóniu"."Západ neustále potrebuje nejakého nepriateľa. Európa sa pred nami zatvára a buduje novú železnú oponu. My dvere nezatvárame, zatvára ich Európa," dodal Putin.

19:30 Nemecko dodá Ukrajine ďalší americký systém protivzdušnej obrany Patriot. Prisľúbil to vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz po schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje agentúra DPA.Obaja lídri sa stretli počas tretieho summitu Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade."To je to, čo je teraz najviac potrebné," povedal Scholz novinárom na margo posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany. Zelenskyj následne vyjadril Nemecku vďačnosť za všetku pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine na obranu proti ruskej agresii.

19:00 Počet mŕtvych v obci Hroza sa podľa šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Ihora Klymenka zvýšil na 51. Odstraňovanie trosiek pokračuje.

18:45 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyčleniť z verejných zdrojov prostriedky na zabezpečenie bezproblémového priebehu nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. Vláda poskytne Murmansku a ďalším arktickým regiónom finančné prostriedky na prípravu vykurovacej sezóny 2023/2024 vrátane zavedenia regulovaných cien vykurovacieho oleja, uvádza sa v dokumente zverejnenom vo štvrtok na webovej stránke Kremľa.

18:30 Alexej Navaľnyj, Vladimir Kara-Murza, Iľja Jašin a ďalší väznení predstavitelia ruskej opozície vyzvali vo štvrtok všetkých politických väzňov a svojich stúpencov na jednodňovú hladovku. Informovala o tom agentúra AFP. Protestná hladovka by sa mala uskutočniť 30. októbra, teda v deň, keď sa v Rusku každoročne pripomínajú obete politických represií z čias Sovietskeho zväzu.         

18:00 Český premiér Petr Fiala vo štvrtok označil postup Slovenska v otázke poskytnutia ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine za "nie úplne šťastný", hoci podľa vlastných slov chápe dôvody, ktoré k tomu mohli viesť. Reagoval tak na krok slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa pred súhlasom s poskytnutím ďalšej pomoci Kyjevu rozhodla počkať na závery rokovaní o zostavení novej vlády.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (8)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

"Je pre mňa z pochopiteľných dôvodov ťažké komentovať rozhodnutie inej krajiny, ale snáď to nebude nezdvorilé, ak poviem, že nepovažujem tento postup Slovenska za úplne šťastný," povedal český premiér, ktorý sa zúčastňuje na summite Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade.

17:30 Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir počas návštevy Ukrajiny vo štvrtok ubezpečoval, že Berlín zostane solidárny s krajinou, ktorá čelí agresii zo strany Ruska. Nedovolíme, aby ruský prezident Vladimir Putin používal hlad ako zbraň, povedal na stretnutí so svojím ukrajinským rezortným kolegom Mykolom Solským.

17:00 Putin sa snaží presvedčiť svet, že nebuduje impérium.

16:30 Putin: "Nezačali sme takzvanú vojnu na Ukrajine."

16:00 Volodymyr Zelenskyj s odvolaním sa na údaje tajných služieb povedal, že Rusko teraz hľadá spôsoby, ako zmraziť ozbrojený konflikt na Ukrajine.

15:45 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina pred rokom podpísala kontrakt s čínskou firmou, na základe ktorého získala dve vesmírne družice využiteľné na špionážnu činnosť. Vyplýva to z dokumentu, ktorý získala agentúra AFP.Príslušný kontrakt bol podpísaný v polovici novembra 2022, zhruba deväť mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, v ktorej vagnerovci zohrali kľúčovú úlohu na niektorých frontových líniách.

15:30 Krátke stretnutie Pašinjana a Zelenského sa uskutočnilo v Granade, kde sa dnes koná samit Európskeho politického spoločenstva.

15:20 Najmenej 48 ľudí zahynulo pri dnešnom ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti, uviedol na sociálnych sieťach šéf oblastnej správy Oleh Syněhubov. Ruské sily podľa neho zasiahli obchod a kaviareň v dedine Hroza zhruba 30 kilometrov západne od Kupjansku, na mieste pracujú záchranné tímy.

Incident odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ho označil za "brutálny ruský zločin" a "úmyselný teroristický útok".

15:00 Ukrajina pozastavila svoju sťažnosť, ktorú podala na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) proti svojim trom susedom - Maďarsku, Poľsku a Slovensku - za to, že odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Oznámil to vo štvrtok námestník ukrajinského ministra hospodárstva Taras Kačka.

14:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyjadril obavy, že rétorika Washingtonu v období pred budúcoročnými prezidentskými voľbami môže oslabiť americkú pomoc pre Ukrajinu.Zelenskyj po príchode do španielskej Granady na summit Európskeho politického spoločenstva (EPC) pripomenul, že americký prezident Joe Biden ho (Zelenského) o pokračovaní v podpore ubezpečil. Dodal však, že USA prechádzajú náročným predvolebným obdobím.Zelenskyj od lídrov európskych krajín žiadal viac jednoty voči ruským hybridným útokom, ktoré podľa jeho slov očakáva v zime. Žiadal tiež bezprostredné dodanie ďalších systémov protivzdušnej obrany.

14:00 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok upozornil, že ak politické spory v Spojených štátoch podkopú podporu Washingtonu pre Kyjev, Európa nebude schopná túto medzeru vyplniť. "Ukrajina potrebuje podporu od Európskej únie... ale aj podporu od Spojených štátov," povedal Borrell na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v španielskej Granade."Dokáže Európa vyplniť medzeru po Spojených štátoch? Nuž, Európa určite nemôže nahradiť USA," dodal.

13:45 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sú nezvestné tisíce ľudí, oznámilo vo štvrtok ukrajinské ministerstvo vnútra. Informuje podľa správy agentúry AFP. "V súčasnosti je vyše 26.000 ľudí hľadaných alebo sú za špeciálnych okolností nezvestní. Z nich je 11.000 civilistov a 15.000 príslušníkov armády," uviedol námestník ukrajinského ministra vnútra Leonid Tymčenko.

13:35 Špeciálna jednotka nemeckej polície vykonala vo štvrtok ráno v Bavorsku razie vo viacerých nehnuteľnostiach nemenovaného ruského oligarchu, ktorému sankcie EÚ zmrazili majetok. Infoemuje správa agentúr AP a DPA.

13:25 Nemecký kancelár Olaf Scholz je momentálne proti dodaniu riadených rakiet s plochou dráhu letu Taurus na Ukrajinu. Pre agentúru DPA to vo štvrtok povedali nemenované zdroje z prostredia nemeckej vlády.

13:00 Légia „Sloboda Ruska“ ukázala zábery z nedávnej razie v regióne Belgorod.

12:35 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výborov pre rozpočet a zahraničné veci vo štvrtok schválili rozsiahly balík pomoci na roky 2024 – 2027 v hodnote 50 miliárd eur pre Ukrajinu. Informuje o tom spravodajca.Nástroj pre Ukrajinu, ktorý v júni vo forme grantov a pôžičiek navrhla Európska komisia, je rozsiahly balík pomoci na roky 2024 – 2027. Okrem iného má podporiť viacstrannú demokraciu a zosúladenie Ukrajiny s požiadavkami na vstup do EÚ.

12:10 Ruská bezpečnostná služba FSB vo štvrtok oznámila, že zadržala ruského občana vo Vladimirskej oblasti na západe krajiny pre podozrenie z odovzdávania informácií ukrajinskej špeciálnej službe. Informuje správa agentúry AFP.

12:00 Rusko vo štvrtok obvinilo Ukrajinu z použitia kazetovej munície pri útoku na ruské pohraničné mestečko Rylsk. Pri útoku utrpela zranenia jedna osoba a bolo poškodených niekoľko budov, informuje správa agentúry AFP.

11:36 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vláde, aby poskytla štátne finančné prostriedky na zabezpečenie hladkého priebehu vykurovacej sezóny, vrátane zavedenia regulovaných cien vykurovacích olejov určených na vykurovanie domácností v niektorých regiónoch. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval Kremeľ.

11:25 Britské ministerstvo zahraničných vecí: "Dnes odtajnené údaje ukazujú, že Rusko môže pokračovať v útokoch na civilnú lodnú dopravu v Čiernom mori, vrátane kladenia morských mín na prístupy k ukrajinským prístavom."

10:45 Šojgu uviedol, že za posledný mesiac bolo naverbovaných 38 000 dobrovoľníkov, aby sa zúčastnili vojny proti Ukrajine.

10:10 Rusko plánuje námornú základňu na pobreží gruzínskeho odštiepeneckého regiónu Abcházsko. Uviedol to tamojší líder Aslan Bžania v rozhovore pre ruský denník Izvestija zverejnenom vo štvrtok, informuje správa agentúry Reuters.

10:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval do španielskej Granady na summit Európskeho politického spoločenstva (EPC).Informuje správa agentúry AFP. "Naším spoločným cieľom je zaistiť bezpečnosť a stabilitu nášho spoločného európskeho domova. Spolupracujeme s partnermi na zlepšovaní európskej bezpečnostnej architektúry, najmä regionálnej bezpečnosti. Ukrajina má v tomto smere zásadné návrhy," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti.

9:35 Víťaz parlamentných volieb na Slovensku Robert Fico, ktorý prisľúbil, že Ukrajine nedá už ani patróna, sa ešte nestal ani premiérom, no prezidentka Zuzana Čaputová sa už bráni odovzdaniu nového balíka vojenskej pomoci Ukrajincom. Slovenský Denník N v stredu informoval, že Čaputová, ktorá podporovala Ukrajinu počas celej vojny, vysvetlila svoj postoj potrebou rešpektovať výsledky volieb.

Zuzana Čaputová a Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Čaputová a Robert Fico  (Zdroj: Topky/Maarty)

9:30 Väznicu v Olenivke v Ruskom okupovanej časti východnej Ukrajiny Ukrajinci vlani nezasiahli raketovým systémom HIMARS. Oznámili to vyšetrovatelia OSN, informuje správa agentúry AFP. Väznica v Olenivke v Doneckej oblasti bola zničená 29. júla 2022, pričom zahynulo najmenej 51 ukrajinských vojnových zajatcov. Z útoku sa navzájom obviňovali Kyjev a Moskva.

9:00 Ďalších 19 detí bolo vrátených na Ukrajinu z okupovaných území, informovala organizácia Save Ukraine.

8:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je stále presvedčený, že Ukrajine sa podarí vytlačiť Rusko zo svojho územia - ale problémy robí nedostatok zbraní a munície. V stredu neskoro večer o tom informoval portál britskej televízie Sky News. "Problémom je, že terén je zamínovaný," povedal Zelenskyj v rozhovore pre taliansku spravodajskú televíziu Sky TG24.

8:20 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 5. októbru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:35 Ukrajinské sily zostrelili v noci nadnes 24 z 29 bezpilotných lietadiel Shahed „kamikadze“, ktoré Rusko vypustilo, informovalo letectvo 5. októbra.

7:00 Moskovský súd Lefortovo poslal 63-ročného Konstantina Selezneva na dva mesiace do vyšetrovacej väzby pre prípad šírenia fejkov o ruskej armáde. Zasadnutie bolo na žiadosť vyšetrovania ukončené.

6:40 Prezident USA Joe Biden v stredu priznal, že chaos vo vnútri Republikánskej strany, ktorý paralyzuje jednu z komôr amerického Kongresu, vyvoláva znepokojenie v súvislosti s pomocou pre Ukrajinu.   

Joe Biden
Zobraziť galériu (8)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin))

6:00 Britská vláda v stredu upozornila, že Rusko zrejme plánuje útočiť na obchodné lode plaviace sa v Čiernom mori a zodpovednosť za to následne zvaliť na Ukrajinu. Ako informovala agentúra AFP, zo zistení britských tajných služieb vyplýva, že ruská armáda z tohto dôvodu inštaluje na prístupových trasách k ukrajinským prístavom námorné míny. 

1,1 milióna kusov munície

Ústredné velenie armády Spojených štátov (CENTCOM) v pondelok zverejnilo opatrenie, ktorým ukrajinským ozbrojeným silám presúva približne 1,1 milióna kusov munície kalibru 7,62 milimetrov. Americké námorníctvo túto muníciu zhabalo v decembri minulého roka počas jej prevozu zo skladov iránskych revolučných gárd jednotkám húsijských povstalcov v Jemene. Táto preprava munície bola v rozpore s rezolúciou č. 2216 prijatou Bezpečnostnou radou OSN.

Zhabané strelivo následne prepadlo v prospech štátu na základe rozhodnutia ministerstva spravodlivosti USA. Pentagón dodal, že na základe zákona o dočasnom financovaní americkej vlády na nasledujúcich 45 dní, ktorý obe komory amerického Kongresu schválili minulú sobotu, dokážu USA podporovať Kyjev "ešte nejaký čas". 

Schválený zákon pritom - v dôsledku kompromisu medzi republikánmi a demokratmi - nezahŕňa nijakú pomoc pre Ukrajinu. Na jej efektívnu podporu je preto potrebné schválenie ďalšieho balíka pomoci. Nateraz je Pentagón oprávnený vyčleniť pre Ukrajinu materiálnu pomoc v hodnote 5,4 miliardy dolárov a finančnú pomoc maximálne do výšky 1,6 miliardy dolárov. Washington od začiatku ruskej invázie poskytol Ukrajine pomoc v objeme viac než 43 miliárd dolárov, čo je viac než polovica financií vyčlenených pre Ukrajinu medzinárodným spoločenstvom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu