Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Špionážna družica KĽDR údajne zhotovila snímky Bieleho domu a Pentagónu

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal fotografie Bieleho domu, Pentagónu a amerických lietadlových lodí na námornej základni v meste Norfolk, ktoré zhotovila nedávno vypustená vojenská špionážna družica. S odvolaním sa na severokórejské štátne médiá o tom v utorok informovali agentúry Jonhap a Reuters.

Podľa Kórejskej ústrednej tlačovej agentúry (KCNA) ide o poslednú zo série snímok "hlavných cieľových regiónov" vrátane hlavného juhokórejského mesta Soul. Kim si tiež prezrel fotografie Andersenovej leteckej základne na tichomorskom ostrove Guam, námornej základne v Norfolku, lodenice v meste Newport News a letiska v americkom štáte Virgínia. 

archívne video

Tunel na testovanie jadrových zbraní v KĽDR

Schopnosti družice nebolo možné overiť

Predstavitelia Soulu uviedli, že schopnosti družice nebolo možné overiť, keďže fotografie neboli zverejnené. Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea odsúdili minulotýždňový štart severokórejskej rakety so špionážnym satelitom, ktorým KĽDR podľa nich porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich Pchjongjangu vypúšťať balistické rakety akéhokoľvek doletu. Rovnaký postoj zaujali tieto krajiny aj pri neúspešných štartoch v máji a auguste.

Južná Kórea v reakcii na vypustenie družice oznámila, že čiastočne pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018. Soul avizoval, že obnoví prieskumné lety v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov. Severná Kórea tvrdí, že špionážny satelit potrebuje, aby mohla reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Spojených štátov. 

Viac o téme: DružicaŠpionážBiely domKĽDRPentagón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu