Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štúdia odhalila šokujúci trend: Ženy pri infarkte dostávajú menej často masáž srdca! Intímne dôvody?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MONTREAL - Nejde len o to, že infarkty sú u žien rozpoznané menej často. V skutočnosti sa s nimi často nezaobchádza zodpovedajúcim spôsobom, ako ukazuje štúdia. Ženy napríklad nedostávajú tak často masáž srdca mimo nemocníc ako muži.

Podľa novej štúdie ženy menej často ako muži dostanú masáž srdca od očitých svedkov, keď dostanú infarkt na verejnosti. Na dosiahnutie tohto zistenia skúmali kanadskí vedci takmer 40 000 infarktov. Dôvod rozdielu nie je podľa vedcov jasný. Majú však podozrenie, že jedným z dôvodov je, že môže existovať vyššia zábrana proti dotyku ženy v oblasti pŕs bez jej súhlasu.

archívne video

Kolaps v obchodnom dome, polícia musela žene poskytnúť prvú pomoc (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Štúdia, ktorá zatiaľ neprešla recenziou, vychádza z údajov z rokov 2005 až 2015 v USA a Kanade. Vedci skúmali všetky srdcové infarkty registrované mimo nemocníc v tomto období – takmer u 40 000 pacientov.

V prípade infarktu na verejnosti, napríklad na ulici, dostalo masáž srdca 61 percent žien a 68 percent mužov. „To zvyšuje úmrtnosť žien po infarkte, to je isté,“ povedal lekár na pohotovosti Alexis Cournoyer z nemocnice Sacré-Coeur v Montreale. Tlaková masáž a v prípade potreby ventilácia sú de facto jediným spôsobom, ako udržať postihnutých pri živote do príchodu záchranárov.

Vedci nedokázali objasniť dôvody, prečo očití svedkovia inak riešia infarkty u žien a mužov. Jednou z hypotéz je, že okoloidúci majú väčšie zábrany dotýkať sa hrudnej oblasti žien ako mužov.

Okrem toho sú srdcové infarkty u žien zjavne rozpoznané menej často, povedal Cournoyer. Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že infarkt môžu dostať iba muži.

Viac o téme: ŠtúdiaŽenyPrvá pomocInfarktMasáž srdca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu