Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počet obetí zemetrasenia stúpol na vyše 2900, zranených je vyše 5-tisíc ľudí

(Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

RABAT - Na najmenej 2901 stúpol počet obetí ničivého zemetrasenia v Maroku, uviedlo v utorok marocké ministerstvo vnútra. Zranených je ďalších približne 5530 ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ako ministerstvo dodalo, v oblasti naďalej prebiehajú záchranné operácie. Nádeje na nájdenie preživších sa však zmenšujú. Miestne úrady sa snažia sprejazdniť poškodené alebo zablokované cesty. Svedkovia označili záchranné práce za pomalé v dôsledku ťažkých podmienok na cestách, najmä v dedinách v pohorí Vysoký Atlas. Otrasy s magnitúdou 6,8 zasiahli oblasť juhozápadne od mesta Marrákeš v piatok. Ide o najtragickejšie zemetrasenie v krajine od roku 1960, keď v meste Agadir zahynulo vyše 12.000 ľudí.

Rabat v nedeľu prijal ponuku Španielska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátov pomôcť po ničivom zemetrasení. Aby nedošlo k problémom pri koordinácii záchranných a pátracích prác, Maroko dosiaľ súhlasilo s ponukami len štyroch štátov. V prípade potreby však využije aj asistenciu iných krajín. Prvotné správy naznačujú, že zemetrasenie v Maroku zasiahlo približne 100.000 detí, uviedol Detský fond OSN (UNICEF).

Obete zemetrasenia hospitalizované v Univerzitnej nemocnici v Marakéši v utorok navštívil marocký kráľ Muhammad VI. Štátna tlačová agentúra MAP uviedla, že pred darovaním krvi sa "opýtal na zdravotný stav zranených". Mnohí marockí občania priniesli ľuďom zasiahnutým zemetrasením potraviny, vodu či prikrývky alebo sa rozhodli darovať krv a pomôcť tak zraneným. Pridalo sa k nim aj národné futbalové mužstvo, píše agentúra AFP.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Maroko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu