Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivé zábery skazy v Maroku: Počet obetí zemetrasenia stúpa, už ich je vyše 2100! Ľudí vystrašil ďalší otras

Zemetrasenie v Maroku Zobraziť galériu (10)
Zemetrasenie v Maroku (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

RABAT - Počet obetí piatkového zemetrasenia v Maroku sa ďalej zvyšuje. Podľa najnovších údajov marockého ministerstva vnútra zomrelo najmenej 2122 ľudí a minimálne 2421 ľudí utrpelo zranenia. Ministerstvo počet obetí priebežne aktualizuje. Predchádzajúca bilancia zo sobotňajšieho večera hovorila o 2012 mŕtvych a 2059 zranených.

aktualizované 19:11 Českí hasiči dostali oficiálnu žiadosť Maroka o nasadenie špeciálneho USAR tímu v oblasti zasiahnutej zemetrasením. Odletí dnes večer armádnymi lietadlami. Uviedli to na sociálnej sieti X. Takzvaný USAR tím sa špecializuje na vyhľadávanie v sutinách. Podľa skorších informácií by v ňom malo byť približne 70 ľudí vrátane deviatich lekárov a zdravotníkov.

aktualizované 15:19 Maročania v nedeľu žialili za obeťami ničivého zemetrasenia, ktoré pripravilo o život vyše 2000 ľudí. Záchranári pod tlakom času stále hľadali preživších, uviaznutých pod troskami dedín zrovnaných so zemou. V reportáži to napísala tlačová agentúra AFP.

aktualizované 13:12 Španielsko v nedeľu oznámilo, že na žiadosť Rabatu vyslalo do Maroka záchranárov s cieľom pomôcť pri pátraní po preživších po zemetrasení. Francúzsko je podľa prezidenta Emmanuela Macrona v prípade požiadavky takisto pripravené poslať pomoc. Informujú agentúry AFP a EFE.

"Mobilizovali sme všetky tímy technickej podpory i bezpečnostné tíme, aby boli schopné zasiahnuť, keď to marocké úrady budú považovať za užitočné," povedal Macron po skončení summitu G20 v Indii.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (10)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA)

aktualizované 12:55 Mohutné zemetrasenie premenilo na trosky celú dedinu

Silné zemetrasenie, ktoré v piatok neskoro večer zasiahlo Maroko a pripravilo o život vyše 2000 ľudí, premenilo malú horskú dedinu na trosky. V nedeľu o tom informovali marocké médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA. 

Desivé zábery skazy v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

Zemetrasenie, ktoré postihlo niekoľko celých oblastí severoafrickej krajiny, úplne zničilo dedinu nachádzajúcu sa v provincii Šíšáwa neďaleko turistami vyhľadávaného historického mesta Marrákeš, uviedla marocká štátna televízia. Záchranári pracujúci v dedine vytiahli z trosiek 65 tiel a pátrajú po ďalších štyroch. Na ich pochovanie pripravili masový hrob.

Desivé zábery skazy v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

Terén je tam členitý a skalnatý, preto úrady použili pri hľadaní tiel pod troskami drony a vrtuľníkom dopravili humanitárnu pomoc preživším, napísal marocký spravodajský portál Hespress. Nie je jasné, koľko ľudí žilo v dedine. Podľa Hespressu tam bolo 100 domov postavených z tehál z nepálenej hliny a cementu. 

Desivé zábery skazy v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

Mohutné zemetrasenie s magnitúdou 6,8, ktoré zasiahlo Maroko v piatok približne hodinu pred polnocou, usmrtilo najmenej 2012 ľudí a zranenia pri ňom utrpelo ďalších 2059 osôb, ako uvádzajú posledné oficiálne údaje.

Desivé zábery skazy v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

aktualizované 11:40 Do Maroka zasiahnutého zemetrasením dnes večer v troch vojenských špeciáloch odletí špeciálny USAR tím českých hasičov, ktorý sa zameriava na vyhľadávanie v sutinách. Na sociálnej sieti X to dnes uviedla ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Hasiči ale vzápätí na rovnakej sieti oznámili, že oficiálnu žiadosť Maroka zatiaľ nedostali. O prípadnom vyslaní tímu sa podľa nich má ešte len rozhodnúť. 

Hasiči už skôr uviedli, že súčasťou USAR tímu by malo byť zhruba 70 ľudí. "Všetci sú pripravení v pohotovosti," napísali dnes dopoludnia. Generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček povedal Českej televízii (ČT), že ak by mali odletieť ešte dnes, musí oficiálna žiadosť prísť najneskôr do 14.00 h.

Potvrdených je najmenej 2012 mŕtvych 

Potvrdených je najmenej 2012 mŕtvych a 2059 zranených vrátane 1404 osôb v kritickom stave, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Z tohto počtu bolo 1293 mŕtvych zaznamenaných v provincii al-Hauz, ktorá bola epicentrom zemetrasenia, a 452 v provincii Tárúdánt, teda v dvoch najhoršie postihnutých oblastiach. Úrady sa stále mobilizujú, aby zintenzívnili záchranné a pátracie operácie, a evakuovali zranených.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 udrelo v piatok neskoro večer v horskej oblasti vzdialenej 72 kilometrov juhozápadne od turistického mesta Marrákeš, uviedla Geologická služba Spojených štátov (USGS). Po najsmrteľnejšom zemetrasení v Maroku za uplynulé desaťročia vyhlásili úrady trojdňový štátny smútok. 

Zemetrasenie v Maroku
Zobraziť galériu (10)
Zemetrasenie v Maroku  (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

Silné otrasy pocítili aj pobrežné mestá Rabat, Casablanca a as-Sawíra. Zemetrasenie spôsobilo rozsiahle škody a vystrašení obyvatelia aj turisti uprostred noci utekali do bezpečia.

Zemetrasenie v Maroku
Zobraziť galériu (10)
Zemetrasenie v Maroku  (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

"Bolo rozhodnuté držať tri dni štátny smútok a vyvesiť štátne vlajky na pol žrde na všetkých verejných budovách," uvádza sa vo vyhlásení kráľovského paláca. Stalo sa tak po krízovom zasadnutí marockých predstaviteľov pod vedením kráľa Muhammada VI. 

Zemetrasenie v Maroku
Zobraziť galériu (10)
Zemetrasenie v Maroku  (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

"Panovník tiež vyjadril úprimné poďakovanie Marockého kráľovstva všetkým bratským a priateľským krajinám, ktoré prejavili solidaritu s marockým ľudom, ako aj tým, ktorí mu chcú poskytnúť pomoc za týchto mimoriadnych okolností," dodal palác vo vyhlásení, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Galéria: Maroko sa spamätáva z obrovského zemetrasenia

Viac o téme: ObeteZemetrasnieMaroko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu