Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chvíle hrôzy na palube: VIDEO Ruské dopravné lietadlo pristálo na poli! Pri núdzovom manévri v ňom sedelo 167 ľudí

Airbus plný cestujúcich pristál na poli.
Airbus plný cestujúcich pristál na poli. (Zdroj: Twitter/The Informant)

MOSKVA - Dopravné lietadlo Airbus A320 ruských aeroliniek Uralskije avialinii dnes núdzovo pristálo na poli v Novosibirskej oblasti. Podľa predbežných údajov nikto nebol zranený, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie. Podľa neho na palube stroja bolo 167 ľudí: šesť členov posádky a 161 cestujúcich, vrátane 23 detí.

Jeden z cestujúcich vyhľadal lekársku pomoc kvôli zvýšenému krvnému tlaku, dodala agentúra TASS s odvolaním sa na oblastné úrady.

"Podľa predbežných údajov sa (núdzové pristátie) zaobišlo bez obetí, cestujúci boli evakuovaní, požiar nevznikol," uviedol gubernátor Novosibirskej oblasti Andrej Travnikov.

archívne video

Z Bratislavy bude lietať najmodernejší Airbus A350-900 (Zdroj: Airbus)

Na záberoch z miesta pristátia je vidieť nafukovacia šmykľavka, ktorá slúži na opustenie lietadla za podobných okolností.

Lietadlo letelo zo Soči pri Čiernom mori do Omska na Sibíri, kde ale piloti kvôli poruche nemohli pristáť, a tak požiadali o pristátie v Novosibirsku, ktorý leží o 600 kilometrov ďalej na východ. Nakoniec posádka stroj posadila na pole asi 200 kilometrov od Novosibirska, uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe.

Incident sa vyšetruje. Gubernátor Omskej oblasti Vitalij Chocenko povedal TASS, že predbežnou príčinou je zlyhanie hydrauliky. V médiách sa objavila aj verzia o vysadení jedného z motorov, neskôr však tlač s odvolaním sa na aerolinky upresnila, že zlyhal jeden z troch hydraulických okruhov lietadla, a preto sa kapitán rozhodol radšej pristáť na vzdialenejšom letisku s dlhšou pristávacou dráhou. Let proti vetru s vysunutým podvozkom ale natoľko zvýšil spotrebu paliva, že piloti radšej pristáli na poli. Stalo sa tak o 9:44 miestneho času (04:44 SELČ).

Nie je to prvý prípad, keď ruskí piloti posadili veľké dopravné lietadlo do poľa. Spoločnosti Uralskije avialinii sa to prihodilo druhýkrát, uviedla BBC a pripomenula, že v auguste 2019 lietadlo Airbus A321 letiace z letiska Žukovskij pri Moskve do Simferopole na anektovanom Kryme núdzovo pristálo v kukuričnom poli. Prežilo všetkých 221 cestujúcich a sedem členov posádky.

Ruský prezident Vladimír Putin vtedy vyznamenal pilotov titulom Hrdina Ruska. O tri roky neskôr sa na verejnosť dostala záverečná správa z vyšetrovania, podľa ktorej si piloti počínali "zmätene" a "nedôsledne", čo vyústilo v núdzové pristátie v kukuričnom poli v Moskovskej oblasti, pripomenul server Meduza.

Tentokrát na poli pristálo lietadlo A320-200, vyrobené podľa serveru RBK približne pred 20 rokmi. Uralské aerolinky ho prevádzkujú od roku 2013, predtým lietalo u dvoch arabských spoločností.

Štátna agentúra RIA Novosti označila núdzové pristátie bez akejkoľvek ujmy cestujúcich za "zázrak". Gubernátor Chocenko povedal TASS, že pilotov navrhne na štátne vyznamenanie. "To je hrdinská posádka. To, že dokázali pristáť na poli a všetci sú podľa predbežných informácií živí a zdraví, robí z posádky hrdinov. Určite ich navrhneme na naše vyznamenanie," vyhlásil.

S lietadlom pristáli v obilnom poli kapitán Sergej Belov a druhý pilot Eduard Semjonov, ktorí dokázali vysunúť podvozok a dosadnúť, kým v hydraulike bol ešte tlak, napísal server Dzen.ru, ktorý taktiež zverejnil snímky z miesta. "Bola to hrôza. Ešte som v šoku," citoval jednu z cestujúcich, ktorá si ale súčasne pochvaľovala profesionalitu a šikovnosť posádky aj usporiadanú evakuáciu z lietadla. Podľa správ v médiách majú byť cestujúci odškodnení sumou 100 000 rubľov.

Viac o téme: PoleNúdzové pristátieRuskoAirbus A320
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu