Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Totálna panika na palube lietadla: Motor začal horieť, kabínu zaplnil štipľavý dym

V kabíne pre cestujúcich sa začal šíriť dym. Zobraziť galériu (2)
V kabíne pre cestujúcich sa začal šíriť dym. (Zdroj: Twitter)

PEKING - Airbus A320 spoločnosti Air China odštartoval v nedeľu popoludní z čínskeho mesta Čcheng-tu. Cieľom letu bol Singapur. Okolo 15:30 (miestneho času) bol náhle zaznamenaný dym v prednom nákladovom priestore a na palubnej toalete.

„Všetci si zakrývali nos a ústa mokrým uterákom, keď lapali po vzduchu,“ povedala jedna cestujúca pre singapurský denník The Straits Times. "V tej chvíli som  spomínala na moju minulosť a myslela som si, že môj život sa skončil."

archívne video

Americký špeciál na letislu M.R. Štefánika (Zdroj: Tip čitateľa)

Ďalšia cestujúca opísala štipľavý zápach, ktorý pripomínal zmes gumy a benzínu.

Podľa singapurského letiska sa vznietil ľavý motor. Lietadlo muselo núdzovo pristáť na letisku. Video zverejnené online zachytáva pasažierov, ktorí po pristátí opúšťali lietadlo na dráhe pomocou núdzovej šmykľavky.

Na videu je vidieť muža, ktorý vzal svoj kufor na núdzovú šmykľavku. To je prísne zakázané. Hľadanie batožiny totiž môže výrazne spomaliť evakuáciu a zraniť ostatných na núdzovej šmykľavke.

„Ľuďom ako on by malo byť trvalo zakázané lietať, pretože riskuje životy iných ľudí,“ žiadal podľa denníka Global Times používateľ čínskej platformy „Xiaohongshu“.

Deväť pasažierov utrpelo počas evakuácie ľahkú otravu dymom alebo odreniny a bola im poskytnutošetrenie, uviedlo letisko. Požiar motora sa podarilo uhasiť krátko po núdzovom pristátí. Dráha bola takmer tri hodiny uzavretá.

Totálna panika na palube
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/lightening)

Zatiaľ nie je jasné, ako k nebezpečnému požiaru motora došlo. Singapurské úrady začali vyšetrovanie. Air China sa zatiaľ k incidentu nevyjadrila.

Viac o téme: DymLietadloKabínaNúdzové pristátiePožiar motoraAir Čína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu