Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Módí uzavrel summit G20: Lídri členských krajín si uctili pamiatku Mahátmu Gándhího

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

NAÍ DILLÍ - Lídri členských krajín zoskupenia G20 v sobotu navštívili pamätník Mahátmu Gándhího, vodcu indického hnutia za nezávislosť. Informuje agentúra DPA.

Štátnikov po príchode k pamätníku v Naí Dillí privítal indický premiér Naréndra Módí. Počas slávnosti položili na mieste vence a uctili si Gándhího minútou ticha. Väčšina z účastníkov vrátane Módího, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či britského premiéra Rishiho Sunaka, ktorý má indický pôvod, kráčala naboso.

Módí uzavrel summit G20:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

Americký prezident Joe Biden a niekoľkí ďalší mali na nohách ľahkú plstenú obuv. Bežná obuv nie je na tomto mieste povolená z dôvodu prejavu úcty, vysvetľuje AFP. Nedeľa je druhým a záverečným dňom summitu G20 v Naí Dillí.

Módí uzavrel summit G20:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

Gándhí bol na čele hnutia nenásilného odporu voči britskej vláde v Indii. Jeho úsilie prispelo k vyhláseniu nezávislosti Indie od Británie v roku 1948. V roku 1948 ho zastrelil hinduistický nacionalista, ktorý nezdieľal jeho víziu nenásilného spolužitia hinduistickej väčšiny v Indii a ostatných náboženských menšín - najmä moslimov.

Módí v nedeľu oficiálne ukončil summit

Indický premiér Naréndra Módí v nedeľu oficiálne ukončil summit krajín zoskupenia G20 v Naí Dillí. Slávnostné kladivko odovzdal Brazílii, ktorá od decembra na jeden rok prevezme rotujúce predsedníctvo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Módí uzavrel summit G20:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

"Chcel by som brazílskemu prezidentovi a môjmu priateľovi  (Luizovi Ináciovi) Lulovi da Silvovi zablahoželať a odovzdať mu predsednícke kladivko," povedal Módí. Lula pri preberaní predsedníctva povedal, že geopolitické záležitosti by nemali narúšať rokovania G20. "Rozdelená G20 nie je naším záujmom. Namiesto konfliktu potrebujeme mier a spoluprácu," dodal.

Lídri členských krajín majú od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári hlboké názorové rozdiely v spojitosti s vojnou na Ukrajine a ruský prezident Vladimir Putin sa na tohtoročnom summite nezúčastnil, pripomína AFP. Lídri v sobotu schválili spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili použitie sily s cieľom dosiahnuť územné zisky. Spoločná deklarácia sa však vyslovene nezmieňuje o Rusku - na rozdiel od vlaňajšieho vyhlásenia na summite G20 na indonézskom ostrove Bali. V ňom lídri citovali rezolúciu OSN, ktorá "čo najdôraznejšie odsudzuje agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine".

Viac o téme: Joe BidenSummit G20Naréndra MódíIndiaMahatma Gandhi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu