Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zemetrasenie na Slovensku malo svoju dohru! Zaznamenali dva ďalšie dotrasy

Škody na majetkoch po ničivom zemetrasení v obci Ďapalovce.
Škody na majetkoch po ničivom zemetrasení v obci Ďapalovce. (Zdroj: Archív M. G., Tip čitateľa)

PREŠOV - Dva slabé dotrasy zaznamenali seizmológovia po zemetrasení, ktoré v pondelok (9. 10.) zasiahlo východ Slovenska. Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) o tom informuje na sociálnej sieti.

"V súvislosti s hlavným otrasom 9. októbra o 20.23 h s lokálnym magnitúdom 4,9 boli zatiaľ v blízkej epicentrálnej oblasti seizmometricky určené dva slabé dotrasy. V pondelok o 20.39 h s magnitúdom 1,3 v hĺbke 3,2 kilometra a v stredu (11. 10.) o 4.15 h s magnitúdom 1,5 v hĺbke 1,9 kilometra, ktoré bolo aj makroseizmicky slabo pocítené. Ďalších deväť dotrasov malo magnitúdo pod 1," uvádza Ústav vied o Zemi SAV.

Archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Manuálna analýza dotrasov bude podľa neho pokračovať. Rovnako pokračuje zber elektronicky poslaných makroseizmických dotazníkov na webstránke www.seismology.sk. K piatkovému (13. 10.) ránu bolo spracovaných 2335 hlásení z 504 lokalít.

 

Aktuálne info z 13. 10. 2023 zo zemetrasením postihnutého východného Slovenska V súvislosti s hlavným otrasom 9.10....

Posted by Ústav vied o Zemi SAV on Friday, October 13, 2023

"V teréne v širšej epicentrálnej oblasti od utorka (10. 10.), respektíve stredy pôsobia samostatne tri seizmologické tímy našich pracovníkov a doktorandov v počte osem osôb. Je to maximum, čo sa dalo v priebehu 12 hodín po zemetrasení zorganizovať. Priamo v teréne sa podarilo stiahnuť údaje z pamäťovej karty z lokálnej seizmickej stanice vzdialenej desať kilometrov od epicentra," približuje Ústav vied o Zemi SAV. 

"Rozsah dokumentovaných škôd sa stále zvyšuje. V širšej epicentrálnej oblasti je veľa väčších aj malých obcí, kde v súčinnosti s obecným úradom, zložkami civilnej ochrany a hasičmi statici posudzujú škody. Škody menšieho rozsahu sú hlásené aj z okresných miest Vranov nad Topľou a Humenné," dopĺňa Ústav vied o Zemi SAV.

Ako pokračoval, pri niektorých komínoch, ktoré ostali stáť, bola pozorovaná zvláštnosť - rotácia o 30 stupňov, aká bola opisovaná napríklad po zemetrasení v Dobrej Vode v roku 1906. 

"Zemetrasenie sprevádzal silný zvukový efekt - dunenie, ale svedkovia opisujú tesne pred zemetrasením aj žiaru, čo by mohol byť piezoelektrický efekt trenia hornín bohatých na kremeň (pieskovce). Tomuto javu je potrebné sa viac venovať," uvádza ústav s tým, že celkové škody na nehnuteľnostiach a infraštruktúre sa budú pohybovať v miliónoch eur.

Viac o téme: DotrasyZemetrasenie SAVVýchodné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu