Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Streľbu alžírskych pohraničníkov na turistov z Maroka vyšetruje aj Francúzsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Parížska prokuratúra začala vyšetrovať prípad dvoch marockých turistov, ktorých minulý týždeň počas výletu na vodných skútroch smrteľne postrelili vojaci alžírskej pobrežnej stráže. Jedna z obetí mala okrem marockého aj francúzske občianstvo, informovala v pondelok agentúra AFP.

Právnici oboch rodín v nedeľu nezávisle od seba uviedli, že plánujú podať trestné oznámenie pre podozrenie z vraždy, pokusu o vraždu, únos lode a neposkytnutie pomoci osobe v nebezpečenstve.

Incident vzťahom medzi krajinami nepomohol

Incident v pohraničných vodách Alžírska a Maroka ešte viac vystupňoval napäté vzťahy medzi oboma krajinami. V pondelok sa niekoľko desiatok marockých ľudskoprávnych aktivistov zhromaždilo pred sídlom marockého parlamentu v Rabate, aby odsúdili "alžírsky vojenský režim". V rukách mali transparenty s heslami požadujúcimi vyvodiť zodpovednosť za tento incident.

Alžírske ministerstvo obrany v nedeľu priznalo, že jeho pobrežná stráž minulý utorok po neúspešných varovaniach a výzvach strieľala na skupinu ľudí na vodných skútroch, ktorí zablúdili do alžírskych vôd z Maroka, a že neskôr našlo aj telo jednej z obetí.

Závažné porušenie noriem

Marocká Národná rada pre ľudské práva v pondelok ostro odsúdila toto použitie ostrej munície proti neozbrojeným civilistom. Incident odsúdila ako "závažné porušenie medzinárodných noriem a zákonov o ľudských právach".

Francúzske médiá pripomenuli, že hranica medzi Marokom a Alžírskom je od roku 1994 uzavretá a že Alžír v roku 2021 prerušil diplomatické styky s Rabatom. Napätie sa zvýšilo ešte viac po tom, ako Izrael v júli 2023 uznal suverenitu Maroka nad sporným územím Západnej Sahary.
 

Viac o téme: StreľbaMarokoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu