Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Alžírsky prezident odvolal premiéra: Toto je jeho nový nástupca!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fateh Guidoum)

ALŽÍRSKO - Alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún v sobotu odvolal premiéra Ajmana bin Abd ar-Rahmána a nahradil ho skúseným diplomatom Nadirom Larbawím, ktorý doteraz pôsobil ako riaditeľ prezidentskej kancelárie. Informovala o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Larbawí (74) bol predtým dlhé roky stálym zástupcom Alžírska pri OSN a zastával mnohé ďalšie veľvyslanecké posty. Jeho nominácia prišla iba niečo vyše roka pred alžírskymi prezidentskými voľbami, ktoré sa majú konať v decembri 2024.

Archívne video: Premiér Fico uviedol do úradu podpredsedu vlády pre Plán obnovy Petra Kmeca

Premiér Fico uviedol do úradu podpredsedu vlády pre Plán obnovy Petra Kmeca (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Tabbún (77) zatiaľ neoznámil, či sa bude uchádzať o druhé funkčné obdobie. Ar-Rahmán (63) slúžil ako premiér od júna 2021. Dôvod jeho odvolania nebol oznámený. Podľa miestnych spravodajských médií však zmena vo výkonnej moci už nejaký čas "visela vo vzduchu".

Zmena nastala po tom, ako Tabbún verejne skritizoval "riešenie napätia spojeného s dostupnosťou potravín a implementáciu niektorých prezidentských rozhodnutí". K odvolaniu došlo tiež mesiac po tom, ako Tabbún nariadil vymenovať mnoho nových prezidentských poradcov, čo bol podľa AFP ďalší prejav jeho nespokojnosti s prácou premiéra. Poradcovia boli poverení "monitorovaním vládnych aktivít", ako aj všetkých "hospodárskych, politických, inštitucionálnych a diplomatických záležitostí".

Viac o téme: OdvolaniePremiérAlžírskoPrezidentAbdal Madžíd TabbúnAjman bin Abd ar-RahmánNadir Larbawí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu