Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Extrémne počasie! Ľudia zažili hotovú apokalypsu: Zranilo sa množstvo ľudí, státisíce domácností zostalo bez elektriky

Tajfún Haikui dorazil k pobrežiu na východe Taiwanu
Tajfún Haikui dorazil k pobrežiu na východe Taiwanu (Zdroj: TASR/AP/Chiang Ying-ying)

TCHAJ- PEJ - Tajfún Haikui zasiahol Taiwan hustými lejakmi a silným vetrom, 226.000 domácností zostalo bez elektriny a mnoho ľudí utrpelo zranenia. V pondelok to uviedli úrady, informuje agentúa AP.

Podľa Ústredného centra pre núdzové operácie (CEOC) sa Haikui prehnal cez južný Taiwan, v pondelok nadránom bol nad Taiwanským prielivom a smeruje k južným oblastiam Číny. Silný vietor vyvracal stromy vo východnom a južnom Taiwane a zapríčinil výpadky elektriny. Rýchlosť vetra tajfúnu dosahovala v nedeľu približne 150 kilometrov za hodinu, v nárazoch až okolo 190 kilometrov za hodinu.

Živel vyvolal aj zosuvy pôdy a záplavy

Minister vnútra v pondelok vyzval obyvateľov, aby boli v pohotovosti, pretože v niektorých horských oblastiach môžu nastať po štyroch dňoch hustých lejakov katastrofické záplavy. Podľa CEOC najmenej 78 ľudí utrpelo zranenia pri nehodách na cestách, vrátane vodičov skútrov a áut, ktorých zasiahli padajúce stromy.

Najmenej 226.000 domácností na ostrove zostalo bez elektriny. Počas prechodu tajfúnu Haikui evakuovali približne 8000 obyvateľov a 1916 z nich umiestnili do verejných útočísk, informoval CEOC. Lokálne počasie na Taiwane bude ovpylvňovať až do utorka rána - CEOC predpokladá, že vtedy zruší varovania pred tajfúnom.

Viac o téme: ZraneniaTajfúnTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu