Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrôza v Alžírsku, pobrežná stráž spustila paľbu na dovolenkárov! Dvaja muži prišli o život, poznáme detaily

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ALŽÍR - Alžírsko v nedeľu priznalo, že jeho pobrežná stráž začiatkom tohto týždňa spustila paľbu na skupinu osôb na vodných skútroch, ktoré sa predtým odmietli podriadiť príkazu na zastavenie, informovala agentúra AFP.

Incident, ku ktorému došlo 29. augusta vo vodách v pohraničí medzi Marokom a Alžírskom, si vyžiadal životy dvoch dovolenkárov, pričom jeden z nich bol Maročan žijúci a podnikajúci vo Francúzsku. Podľa jedného z účastníkov incidentu sa skupina štyroch dovolenkárov z Maroka vydala na výlet na vodných skútroch. 

archívne video

Poslanec Krúpa o streľba na policajnej akadémii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obete boli v príbuzenskom vzťahu

Počas plavby sa k nim pridala alžírska pobrežná stráž, ktorá na nich údajne strieľala, pričom smrteľne postrelila dvoch mužov vo veku 29 a 40 rokov. Obete boli v príbuzenskom vzťahu, dodal spravodajský web France Info. Ďalší z účastníkov na margu incidentu objasnil, že výletníkom dochádzal benzín pre vodné skútre, takže len "driftovali", pričom sa v tme ocitli v alžírskych vodách, ale veľmi blízko marockého prímorského letoviska Saidia.

Alžírske ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení z nedele tvrdí, že po varovaní a opakovaných výzvach muži na skútroch odmietli vyhovieť pobrežnej stráži a snažili sa uniknúť, pričom vykonávali rôzne nebezpečné manévre. Po niekoľkých varovných výstreloch "zazneli výstrely, ktoré prinútili jeden z vodných skútrov zastaviť, zatiaľ čo ostatné dva utiekli", uvádza tento zdroj.

Rodina chce podať trestné oznámenie

Agentúra AFP informovala, že rodina zastrelených dovolenkárov mieni vo Francúzsku podať trestné oznámenie pre podozrenie, že došlo k vražde s priťažujúcimi okolnosťami, pokus o vraždu s priťažujúcimi okolnosťami, únos lode a neposkytnutie pomoci osobe v nebezpečenstve. "Prerušenie diplomatických stykov medzi Marockým kráľovstvom a Alžírskou republikou z iniciatívy Alžírskej republiky nemôže ospravedlniť spáchanie žiadneho zločinu a už vôbec nie beztrestnosť jeho páchateľov," píšu právnici pozostalých v tlačovej správe.

Fakt, že sa obrátili na francúzsku justíciu, príbuzní zdôvodnili aj mlčaním alžírskych úradov, ktoré sa k incidentu vyjadrili až v nedeľu. Francúzske médiá pripomenuli, že hranica medzi Marokom a Alžírskom je od roku 1994 uzavretá a že Alžírsko v roku 2021 prerušilo diplomatické styky s Marokom. Napätie sa zvýšilo ešte viac po tom, ako Izrael v júli 2023 uznal suverenitu Maroka nad sporným územím Západnej Sahary.

Viac o téme: StreľbaStrážDovolenkáriAlžírsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu