Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Telo nájdené vlani v Alpách patrí britskému horolezcovi: Stratil sa pred 52 rokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Telesné pozostatky objavené vlani vo švajčiarskych Alpách patria britskému horolezcovi, ktorý sa v horách stratil pred 52 rokmi. Vo štvrtok to uviedla miestna polícia, informujeme na základe správy agentúry AFP.

Horolezec bol nezvestný od júla 1971, pátracie tímy vtedy jeho telo nenašli, priblížila polícia vo švajčiarskom kantóne Valais. Jeho telesné pozostatky našli dvaja horolezci vlani 22. augusta na ľadovci Chessjengletscher neďaleko obce Saas-Fee na juhozápade Švajčiarska.

Archívne video

Vo Vysokých Tatrách sa smrteľne zranil 58-ročný horolezec (Zdroj: HZS)

Identifikácia tela trvala rok. S pomocou škótskej polície a britskej pobočky Interpolu sa podarilo nájsť príbuzného a totožnosť britského horolezca potvrdil DNA test, uviedla polícia vo vyhlásení. Nálezy pozostatkov ľudí v horách nezvestných desiatky rokov pribúdajú s topením ľadovcov, ktoré vedci pripisujú klimatickej zmene. Vo Švajčiarsku našli horolezci v júli telesné pozostatky na ľadovci neďaleko alpského vrchu Matterhorn. Polícia neskôr na základe výsledku testu DNA oznámila, že išlo o nemeckého horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 1986.

V susednom rakúsku našiel v auguste horský vodca na ľadovci Schlatenkees v Tirolsku telo muža, ktorý v horách pravdepodobne zahynul pri nehode v roku 2001.

Viac o téme: HorolezecTeloAlpyBrit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu