Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Valiaca sa voda premenila rakúsku obec na hotové peklo: Záplavy, aké nezažili za posledných tridsať rokov!

Vodopád v kúpeľnej obci Bad Gastein
Vodopád v kúpeľnej obci Bad Gastein (Zdroj: Facebook/Gerti Gruber)

SALZBURG – Mimoriadne prudké zrážky spôsobili na severnej strane Álp lokálne záplavy a obrovské škody. Odrezali ľudí od okolitého sveta, trhali stromy a ničili infraštruktúru. Zábery, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, dokazujú besnenie a škody, ktoré je voda schopná napáchať.

Vodopád v rakúskej kúpeľnej obci Bad Gastein sa zmenil na pekelnú masu vody plnej bahna, ktorá brala so sebou všetko, čo jej prišlo do cesty. „Za posledných tridsať rokov si nič podobné nepamätám,“ priznal Gerhard Steinbauer, starosta mesta pre Salzburger Nachrichten.

Hladina Dunaja v Bratislave sa prudko zdvihla, zaplavila časť známej promenády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dlhotrvajúce zrážky priniesli záplavy, ktoré na Gasteinskom vodopáde klasifikovali stupňom HQ30. Ide o výnimočne vysokú hladinu vody, ktorá sa štatisticky vyskytne raz za 30 rokov. Počas utorka spolková krajina Salzbursko ohlásila mierne uvoľnenie povodňovej situácie, no mnoho ciest zostalo naďalej zaplavených a starostovia majú plné ruky práce s počítaním škôd na majetkoch.

 

Update 20.25 Uhr! Die Bahnunterführung ins Stegfeld und die Stegfeldbrücke bleiben wegen Überflutung bzw. aus...

Posted by Feuerwehr Bischofshofen on Monday, August 28, 2023

Povodne hlásili aj z priľahlých obcí Pongau St.Johann a Bischofshofen. Hasiči odčerpávali vodu z pivníc a zasahovalo viac ako 200 záchranných zložiek. Veliteľ salzburského krajského hasičského zboru Guenter Trinker uviedol, že obzvlášť zasiahnutá bola štvrť St. Johann v Urreitingu. Záplavy znemožnili jazdu aj mnohým diaľkovým vlakom.

Dôvodom rýchleho zvýšenia hladiny v mnohých obciach v Salzburgu boli podľa štátnej hydrografickej služby snehové zrážky aj intenzívny dážď. Okresné úrady a záchranné zložky naďalej pozorne monitorujú situáciu, pretože v niektorých postihnutých oblastiach povodňami stále prší.

Viac o téme: ZáplavyRakúskoSalzburgBad Gastein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu